Kakva ste ličnost? - Up's and Down's - Blog.hr

nedjelja, 05.02.2006.

Kakva ste ličnost?

Image Hosted by ImageShack.us
Sigurno ste čuli pojmove kao što su flegmatik, melankolik, kolerik ili sangvinik. To su zapravo četri vrste ličnosti iliti osobnosti. Evo vam kratki opis svake pojedine vrste.
SANGVINIK
Sangvinici se vole zabavljati, vedri su, vole izlaziti i privlače ljude jer se čini da se tako dobro zabavljati. Šaljivi su, plijene pažnju i nikada se dopuštaju da se na putu dobre priče ispriječi istina. Traže pažnju, naklonost, pohvalu i prihvaćanje od onih koji ih okružuju. Optimisti su i šarmantni. Mogu biti i neorganizirani, povišenih osjećaja i preosjetljivi na ono što drugi misle o njima.
Snage: o bilo kojoj temi može govoriti u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, pjenušava osobnost, optimizam, osjećaj za šalu, lijepo priča priče, užitak za okolinu.
Slabosti: neorganiziran, zaboravlja pojedinosti i imena, pretjeruje, neozbiljan, vjeruje da će drugi obaviti posao umjesto njega, lakovjeran i naivan.

MELANKOLIK
Melankolik je nedokučiv, zamišljen, okrenut prema sebi, ozbiljan, teži savršenstvu. Njegov je životni moto : " Ako nešto vrijedi napraviti, to vrijedi napraviti kako valja". Teško im je kad uvide da imaju manu jer imaju urođenu sposobnost da sve čine kako treba i uvijek mogu dokazati da je za trenutni problem kriv netko drugi. Osjećaju da moraju ispraviti uljepšane priče koje će ispričati njihovi partneri sangvinici i pri tome će usporiti inače uzbudljivu priču.
Budući da je savršenstvo njihov cilj, često kroz život idu potišteni, obeshrabreni i depresivni zbog tuđih pogrešaka.
Te su osobe usmjerene na zadatke, one su pažljive i organizirane. Ti perfekcionisti uspijevaju uspostaviti red i na njih se možete osloniti da će napraviti posao na vrijeme.

KOLERIK
Kolerici uvijek smatraju da su u pravu. Čak i ako se svaka osoba u prostoriji suprotstavi njihovim zamislima, oni i dalje jurišaju na svoj način. Suprotna mišljenja samo će utvrditi njihovu odlučnost. I muškarcima i ženama, i mladima i starima, važnije je da stvari budu po njihovom, nego da se dobro slažu s drugim ljudima ili da budu okruženi ljudima sličnima sebi. Nema smisla raspravljati s takvom osobom. Kolerici traže odanost i poštovanje od drugih. Streme kontroli i očekuju pohvalu za svoja postignuća. Vole izazove i lako prihvaćaju teške zadatke. Njihova samodisciplina i sposobnost usmjeravanja pažnje čine ih snažnim vođama. Međutim, njihov zanos i odlučnost često od njih čine tvrdoglave radoholičare, neosjetljive na tuđe osjećaje.
Snage: sposobnost preuzimanja vodstva u bilo kojoj situaciji i donošenje brzih, ispravnih prosudbi.
Slabosti: zapovijeda, autokrat, neosjetljiv, nestrpljiv, nerado raspodjeljuje zadatke ili drugima odaje priznanja.

FLEGMATIK
Flegmatici ne vole rizike, izazove i iznenađenja i treba im vremena za prilagodbu promjenama. Iako izbjegavaju previše stresne situacije, pod pritiskom mogu dobro djelovati. Međutim, zbog manjka discipline i motivacije često odlažu stvari u odsutstvu snažnoga vođe.
Suzdržani su, ali uđivaju biti okruženi ljudima. Iako im ne treba toliko priče kao sangvinicima, imaju urođeni razbor i čini se da kažu pravu stvar u pravo vrijeme. Čvrsti i postojani, vole omogućiti sigurnost djeci i partneru. Traže mir i tišinu i češće će pregovarati nego se boriti. Pomažu onima kojima je pomoć potreban.
Za njih se kaže da su zlatni, slatki. Oni su promatrači. Pasivni.
Snage: ravnoteža, stabilno raspoloženje, ugodna osobnost
Slabosti: manjak odlučnosti, zanosa i energije, prikrivena čelična volja.

Eto, to su glavni tipovi osobnosti. Naravno, mislim da ne postoji osoba koja bi u potpunosti bila definirana pomoču tih tipova. U svakom od nas ima mješavine svakog od tih tipova. Svoj tip možete odrediti na Test osobnosti. Ja sam ispala malenkolično- flegmatična. No ne mogu reći da sam u potpunosti takva. Uhvati mene ponekad i kolerička i sangvinička strana. Testirajte se pa ćete vidjeti kakvi ćete vi ispasti. I naravno, ne vjerujte tome u potpunosti. Shvatite to kao zabavu.
Ja nikad ne bih mogla gledati ljude prema tim tipovima. Prekomplicirani smo mi za to. Ne možemo shvatiti ni same sebe, a kamoli tek druge. I to sigurno ne pomoću tih 4 teorija.

| 23:04 | Komentari (24) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>