Otok užitaka i otok bijede - Up's and Down's - Blog.hr

četvrtak, 02.02.2006.

Otok užitaka i otok bijede

Image Hosted by ImageShack.us
Otok užitaka i otok bijede. Tako neki nazivaju Kubu. Prve asocijacije na tu zemlju su: ples, Castro, Che Guevara, cigare... A sigurno vam mislim prođu sličice Kubanaca koji na splavima ili drugima home made plovilima pokušavaju emigrirati u Ameriku.
Kao i svaka zemlja i ona ima svoje up's and down's tj. dobre i loše stvari.

To je zemlja prepuna suprotnosti. Latinsko- američki mentalitet dominira svugdje, vedrina i životna radosti kojom zrače Kubanci je zarazna, a muzika uvučena u sve pore života. Suvremena kubanska glazba danas se zapravo odvija na različitim razinama. Jedna od njih je afro-cuban ili latin-jazz, gdje se miješaju kubanski i jazz elementi, a tu je i popularna glazba s tradicijskim elementima miješanim s hip hopom i reggaeom, koja uživa golemu podršku publike. Nravno, ne smijem ni zaboraviti uvijek popularnu rumbu i sambu. Nitko ne može odoljeti tim ritmovima. Čak ni oni s dvije lijeve noge. :-)
Na Kubi su svoju kulturu i gene spojili ljudi s četiri kontinenta: autohtoni indijanci, španjolci koji su ih pokušali istrijebiti, afrički crnci dovedeni kao robovi za plantaže i Kinezi kao solucija plaćene radne snage.

Havana, glavni grad, izgleda kao da je vrijeme stalo prije 50-ak godina. Tu već dolazimo do onih lošijih strana. Zna se da je Kuba komunistička zemlja s Castrom na čelu, a to ju je dovelo do velikih problema. Primjerice, kupovine automobila ili kuće nisu dopuštene i smije ih se posjedovati samo ukoliko ih se naslijedi. A kupovina bi bila ionako teško izvediva s prosječnom plaćom 6-12 $ mjesečno. Kubanskim cestama se voze uglavnom američki automobili iz 50-ih godina koji se do beskonačnosti popravljaju. Na cestama im društvo čine kočije s konjima, prenatrpani autobusi napravljeni od kamiona koje zovu deve i mali turističko-futuristički žuti autići. Mladi ne smiju putovati u inozemstvo, iz obitelji može putovati samo jedan član (stariji član, i to samo ako mu netko izvana kupi avionsku kartu).

Za kraj moram obavezno spomenuti hranu. Kubanska kuhinja mješavina je jednostavne južnoafričke, španjolske i kreolske kuhinje.
Nacionalno jelo se zove kreolski ahiako. To je spoj raznog povrća i raznih vrsta mesa koje se zajedno kuha, a razlikuje se po začinima i raznovrsnosti sastojaka koji se koriste pri spremanju. Najuobičajeniji su : juka, malanga, bonjato, krumpir, zelene i zrele banane, kukuruz i komadi suhog i usoljenog mesa.
Kubanska najtipičnija jela su osim ahiakoa i kombinacije pirinča i raznih sastojaka, još i pečeno ili prženo svinjsko meso, tostoni (koji se zovu i catinos: komadi istucane i pržene zelene banane), svinjski čvarci i mljeveno juneće meso - pikadiljo.

Nisam još bila tamo pa ovo ne prepričavam iz osobnog iskustva, ali nadam se da ću jednog dana dobiti tu priliku i upoznati je cijelu. Od onih blještavih turističkih područja pa do najsiromašnijih dijelovaNjihovi životno standardi pokazuju da je nama u Hrvatskoj itekako lijepo. Meni se Kuba čini kao jedav veliki zatvor okružen morem, ali sa vlastitim mentalitetom koji im ne dopušta da se slome iako vlada apatija.
Nadam se da ćete je posjetiti jednog dana. A do tad... gledajte sapunice i učite španjolski (i usput se dobro nasmijte).
Hasta mańana.

| 23:09 | Komentari (20) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>