> BRIGA - Labradori - Blog.hr
Design by:*Maria*
  lipanj, 2010  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2010 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On / Off

Labradori























Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

utorak, 22.06.2010.

BRIGA


Vakcinišite psa ODMAH, čim ste ga nabavili, ukoliko to prethodni vlasnik nije uradio. Štenci i mladi psi do jedne godine starosti posebno su podložni zaraznim virusnim obolenjima, koja najčešće završavaju smrtnošću životinje. Obratite se stoga veterinaru, koji će psa prvo očistiti od glista (ovo je važna mjera za uspešno dejstvo vakcine), a zatim vakcinisati polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, mačije kuge, zaraznog zapalenja jetre, leptospiroze i zaraznog kašlja.

Štenad se vakcinišu tri puta:

Prvi put sa 7, odnosno 8 nedelja starosti, zatim
sa 11, odnosno 12 nedelja i treći put
sa 17-18 nedelja.

Tako vakcinisana štenad je zaštićena godinu dana. Psi se posle toga vakcinišu jednom godišnje - svake godine do kraja života
Već sa 4 meseci starosti ili neposredno kada se završi vakcinalna serija protiv osnovnih psećih bolesti, psa treba vakcinisati protiv besnila. Vakcinacija protiv besnila je zakonski obavezna i radi se jedanput godišnje do kraja života. Vakcina je bezopasna po zdravlje vašeg psa i nema nikakve neželjene efekte, iako se daje pre navršene prve godine života. Ne utiče na rast i razvoj kao ni na boju očiju ili kvalitet dlake vašeg ljubimca.
Ne zaboravite da psu obavezno četiri puta godišnje date i tablete protiv crevnih parazita (štene se najčešće već rađa sa glistama koje dobija još u materici kuje, ukoliko ona nije bila na vreme očišćena).

Simptomi bolesti :

U cilju postavljanja brže i tačne dijagnoze veterinaru je potreban vaš izvještaj, pa je dobro da odmah na početku, ako ste posumnjali na bolest, bilježite sve promjene koje ste uočili kod vašeg psa. Npr.:

- iscrpljenost, brzo zamaranje,
- odbijanje hrane, upadljivu žeđ
- jak zadah iz usta
- često povraćanje
- proljev
- izbacivanje glista,
- učestalo ili izostalo mokrenje,
- promjena boje stolice
- kašalj, kihanje
- promjene na koži, crvenilo, svrbež
- promene na sluzokoži (sekret iz očiju ili nosa, zamućene rožnjače),
- bolna preosetljivost određenih djelova tijela,otoci, bolovi pri kretanju,
- grčevi, tikovi
- gubitak svjesti

VAŽNA NAPOMENA: Poslije pete godine života vašeg psa dobro je da se svake godine uradi kontrolna analiza krvi koja će obuhvatiti najvažnije parametre za procenu stanja njegovog zdravlja. Praksa je pokazala da bi se mnoge bolesti mogle sprečiti ili izlečiti ukoliko bi se otkrile na vreme, kao što su npr. bolesti jetre i bubrega čiji simptomi se obično vide onda kada je bolest već uveliko uznapredovala.

- 18:06 - Komentari (0) - Print - #


Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.