05

nedjelja

svibanj

2019

Meditacija, alat nad alatima



Kako je čovjek izložen najvećoj pošasti današnjice, stresu, broj jedan neprijatelju zdravlja, balansa, unutarnjeg mira, kao alat, jedino je meditacija najbolja opcija zato jer ne daje instant rješenja. Kada je čovjek pod stresom prva stvar koja se u tijelu javlja je umor, iscrpljenost, koji dovode do pada imuniteta, a to pak dovodi do razvoja raznoraznih bolesti. Pod tim okolnostima naše tijelo i mozak usporavaju, što znači da ne rade više u svojem punom kapacitetu. Tu dolazi kao fantastična pomoć, meditacija. Zašto? Prvo što će vašem tijelu pružiti duboki odmor, kako bi se postiglo smanjenje posljedice učinka stresa na organizam, ili oni koji meditaciju imaju kao način života, riješili tijelo potpuno od nagomilanog stresa. I stoga, meditacija je najprirodniji alat protiv stresa. Ali nije samo to, njome se postiže koherentnost lijeve i desne strane mozga, koje imaju svoje daljnje blagodati. Kako se postiže duboki odmor u meditaciji?

Tako što se ulazi u četvrto stanje svijesti, koje se jako razlikuje od prva tri stanja koja čovjek poznaje, a to su budno stanje, stanje spavanja, i stanje sanjanja. Četvrto stanje svijesti je transcendentalno stanje, o kojem ću vam više pisati neki drugi put. Dakle, meditacija vam pomaže da dođete do korijena zbilje i odatle djelujete na nju. Kako djelujete na nju automatski se to reflektira na okolnosti vlastitog života kao i na događaje same. Meditacijom širite unutarnje resurse koji daju na fizičkoj razini rezultat u smislu da vam se poboljšava kvaliteta života, poboljšava se mentalna higijena, koja je jako važna da bi čovjek mogao bolje funkcionirati u svakodnevnom životu.

Zašto je vrlo važno postići koherentnost lijeve i desne hemisfere?

Znamo da je lijeva strana mozga zadužena za logično razmišljanje, govor, bivanje u prošlosti ili budućnosti, matematiku, znanost, analitičko razmišljanje itd., dok je desna strana mozga zadužena za sadašnja događanja, što znači, situacije koje se događaju upravo sada. Tu dolazimo do ideje tzv. sadašnjeg trenutka koji se potpuno može iskusiti tek u transcendentalnom stanju, zato pravi naziv trenutka u kojem se nalazite je DOGAĐAJ SADAŠNJEG TRENUTKA. Zašto? Zato jer čovjek nema sposobnost bivanja u sadašnjem trenutku osim u meditativnom stanju, jer mi živimo u linearnom vremenu gdje se izmjenjuju događaji, a u meditativnom stanju se dolazi do iskustva bezvremenosti i tu je zaustavljen taj „trenutak“.

I stoga je vrlo važno obje moždane polutke izbalansirati, kako biste u svojem svakodnevnom životu mogli crpiti iz jedne i iz druge ono što vam je važno za taj sadašnji događaj u kojem se nalazite. Desna strana mozga je ujedno zadužena i za osjećaje, kreativnost, intuiciju, za bolje snalaženje u prostoru, za bolje snalaženje u svim situacijama, za ideje, za bolje povezivanje sa drugim ljudima, ali i sa samim sobom. Kod čovjeka je uvijek dominantna jedna strana mozga, što je posljedica programiranja u doba hipnoze od rođenja do osme, devete godine, ovisno o razvoju djeteta. A čovjek je programiran zato da zanemari svoju duhovnu stranu postojanja ,tako ga je lakše držati pod kontrolom. Otuda dolaze raznorazne zabrane meditacije, jer naravno, probuđena osoba više nije u stanju dobrovoljne hipnoze i njezinom glavom se više ne može upravljati.

Znači, meditacijom se aktivira tzv. tijelo „corpus callosum“, živčana vlakna koja povezuju lijevu i desnu stranu moždane hemisfere, što kao rezultat donosi izmjenu živčanih impulsa između njih i osigurava njihov izbalansirani rad. Meditanti imaju tanji corpus callosum, što znači bolju koherentnost moždanih polutki.



Kako se to odražava na naše raspoloženje u svakodnevnom životu?

Postajemo vedriji, raspoloženiji, poletniji, spremniji na akciju, ne bojimo se toliko rizika, na stvari gledamo kao na lekcije, na problem gledamo kao na izazov,, dobivamo više unutarnjeg mira, radost i sreća nam postaju prirodno stanje a ne kao nešto za čime težimo ili što je teško dostići. Tu dolazimo do te ideje da je balans rješenja svega, a ja sam vam dala i alat za dolazak do tog stanja. Što se tiče stresnih situacija s početka priče, one više nisu nešto od čega ćete htjeti pobjeći jer ćete imati mogućnost crpiti blagodati iz desne strane mozga iz koje dolaze ideje za rješenja takvih situacija, ili spoznaje da imate moć u takvim situacijama reagirati mirno bez nervoze i bistrog uma.

Ovo je samo jedan mali uvodni dio na temu meditacije, zaista vam se mijenja pogled na svijet i vi sami, tako da, bit će još tema o blagodatima meditacije.

Hvala na odvojenom vremenu koji ste posvetili prvenstveno SEBI, do sljedećeg čitanja,

Ciao


Oznake: meditacija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.