Korisnost zubnih implantata

25.09.2013., srijeda

I zubni implantati mogu donijeti probleme

Iako su se zubni implantati dokazali kao najučinkovitije liječenje zuba , oni su povezani s nekim zdravstvenim komplikacijama. Obično su to problemi poput ozljeda, oštećenja živaca, labavih implantata, parestezije, neuspjeh integracije i problemi sa sinusima. Ali ako su oni dobro ugrađeni nema straha od komplikacija. Svakako vaš izbor mogu biti mini zubni implantati ili tradicionalni zubni implantati, sve ovisi o dogovoru sa stomatologom.



Zubni implantati se odnose na stalnu zamjenu zuba koji nedostaju ili se oštećeni zub zamjenjuje umjetnim. Zamjenjeni zub podsjeća i funkcionira kao pravi zub. U usporedbi s nekoliko opcija za restauraciju gubitka zuba, kao što je proteza i most, zubni implantati se smatraju najviše funkcionalnim, učinkovitim i izdržljivim postupkom. Prednosti su isto velike, stabilnost, udobnost i praktičnost. Ali postoji i sreća zbog jedne dentalne ljuskice jer izbor može biti i ona ak pak ne želite implantate.

Vrlo često, stomatolozi preporučuju dentalne implantate u kombinaciji s drugim postupkom, kako bi se povećala njihova učinkovitost. No naravno treba raspraviti ukratko, o postupku ugradnje implantata i njihovih mogućih komplikacija.

Proceduralne informacije



Kirurgija uključuje sigurno stavljanje implantata u čeljust - sastavljenih od titana. Kompletan proces može potrajati negdje oko 2 do 3 tjedna, ili 3-9 mjeseci, ovisno o vrsti implantata i općem zdravlju čeljusti. Po statistici, stopa uspjeha dentalnih implantata je oko 95% za donje čeljusti, a 90% za gornje čeljusti . Ipak , slično ostalim kirurškim postupcima , neke komplikacije postoje i ovdje.

Problemi i komplikacije



Kod nekih kandidata, problemi se odnose na odbacivanje implantata od strane čeljusti. Slijede neki od problema dentalnih implantata koji se mogu razviti nakon završetka procesa.



Periimplantitis:

Peri - implantitis ili periimplatitis je jedan od glavnih razloga za neuspjeh implantacije. To je uzrokovano zbog bakterija, mikroba ili drugih infekcija na mjestu operacije. Simptomi se manifestiraju kao oteklina i upala tkiva koje okružuju dentalne implantata . U težim slučajevima, peri - implantitis može dovesti do postupnog oštećenja kosti u čeljusti.

Ozljeda tkiva i oštećenja:

Kao i druge invazivne operacije, postupak postavljanja zubnih implantata može uzrokovati ozljede ili oštećenja tkiva u susjednom području. Pogođeno područje obično buja privremeno, ali postaje normalno u roku od nekoliko dana.

Labavi zubni implantati:

Labavi implantat je još jedna komplikacija koje potencijalni kandidati trebaju biti svjesni. To se događa zbog nepravilnog stavljanja implantata u čeljust, ili ako se implantat ne integrira s čeljusti. S vremena na vrijeme ,ugrađeni umjetni zub koji se sastoji od titana može puknuti na mjestu. Ako je takav slučaj, zamjena implantata se mora obaviti što je prije moguće.

Oštećenja živaca:

Još jedan problem je oštećenje živaca na mjestu umetanja implantata. To je uzrokovano zbog stavljanja implantata vrlo blizu živca. Oštećenje živaca uzrokuje nepodnošljivu bol, pogotovo ako je umjetni zub smješten neposredno iznad živca. U tom slučaju, pacijent bi trebao obratiti stomatologu odmah. Stomatolog može ukloniti implantat (ako je potrebno), te ga zamijeniti.

Problemi sa sinusima:

Problemi sa sinusima nakon dentalnih implantata nastaju kada se postupak većinom provodi na gornjoj čeljusti. U takvom slučaju,implantat remeti neke od sinusnih šupljina, što rezultira povezanim simptomima. Kako bi se riješila ta komplikacija, stomatolog može promjeniti implantat, odnosno obaviti ponovo operaciju.

Čimbenici rizika:



Oni koji puše ili piju imaju potencijalni rizik od razvoja infekcije. Osim toga,vrijeme potrebno za rehabilitaciju od implantacije možda može potrajati i duže nego što je idealno potrebno. Slabi imunološki sustav može se smatrati aktivnim uzrokom infekcije.



Dakle, nakon operacije, slijedite potrebne promjene načina života u smislu prehrane, prehrambenih navika i osobne higijene kao što vam je to propisao stomatolog. Jedino na taj način neće biti probleme jer ipak zubni implantati su najučinkovitije rješenje za zamjenu zubi, a kako bi izbjegli moguće komplikacije uvijke treba slušati savjete stomatologa.













- 16:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi