petak, 31.03.2006.
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
(u engleskim vijestima pisalo je South Korea No Longer 'Most-Wired' Country?, a ja sam to shvatio kao da Koreja više nije najčudnija zemlja na svijetu pa zato ova neprimjerena slika)
Zbog vrlo raširene broadband veze Korejanci su smatrani najbolje umreženom zemljom na svijetu, no novi podaci su pokazali da postoje države koje su bolje povezane. Kad je 'IPSOS' nedavno pitao 6,500 ljudi u 12 zemalja, jesu li koristili internet u posljednjih mjesec dana, 68 posto Korejanaca je reklo da jesu. To ju je smjestilo na četvrto mjesto, iza Japana (89%), Kanade (72%) i SAD-a (71%). U Kini čije gospodarstvo ne napreduje loše, internet koristi 50% ljudi, a u Indiji tek 15%.
Anketa je pokazala da internet-korisnik iz Koreje internet prosječno koristi 12.7 sati na tjedan što je iza Kine (17.9 h) i Japana (13.9). Tako je Koreja izgubila svoj status kao naj-wired zemlje na svijetu.
Objavljeno u 01:03 • Komentari (3) • Isprintaj • #
ponedjeljak, 27.03.2006.
Korejanci jedu pse?
Mislim da je ovo dobar trenutak da objasnimo neke stvari. Korejanci jedu ili ne jedu pse, što da prvo kažem. Istina je da jedu pse, ali ne jedu bilo kakve pse; jedu posebno za u tu svrhu uzgajane pse koji niti ne izgledaju kao obični psi. Jedu se, naime, samo psi žute dlake. Psi se jedu i drugdje po Aziji, a ja još nisam vidio Korejanca koji bi rekao da jede pse. "Da, u Koreji jedemo pse, ali ja ih ne jedem," kažu svi. Štoviše, oni ne žele da stranci znaju da se to kod njih jede iako, kako se priča, meso psa je dobro za zdravlje. Znate li i da ljudi koriste drugu riječ za pse koje jedu i pse koje imaju kao kućne ljubimce. Nedavno sam gledao i film (Mutt boy) o dječaku kojem je najbolji prijatelj bio upravo pas kakvi se obično jedu. Sad kad sam to rekao mogu nastaviti i još malo o jedenju općenito.
Znate što su stari Hebreji jeli. Ulovili bi nekoliko skakavaca, zdrobili ih i namazali na kruh kao paštetu. To im je bio specijalitet. A i danas poneki uživaju u njima. Znate li što mi jedemo: svinje. Pa kako možemo, to je prljava životinja s razdvojenim papcima, rekli bi muslimani. Talijanski specijalitet je konjsko meso. Na jednom svečanom ručku, ni kriv ni dužan dobio sam tanjur nepoznatog mesa koje je bilo nojevo. Moj prijatelj Englez, zove se Toni kampirao je u Australiji dvadeset metara od jezera punog krokodila, a nakon jela prao suđe istom jezeru dok su pokraj njega iz jezere izlazili isti. Drogirao se poližući otrovnu žabu, a na ražnju je pekao žohare s prijateljima. Bili su 'sehr lecker'. Na američkom Wrestlingu jedan je bolesnik napunio usta glistama. U filmu Oldboy glumac je jeo živu hobotnicu. Nije bila doslovno živa nego svježe ubijena tako da su joj živci još radili i mogla je micati udovima. Određeni ljudi vole jesti stvari koje se miču u ustima. Mi doma smo prodali kravu mesarima koju su onda ubili tako što su je zatukli. Što bi nam tek rekli u Indiji jer jedemo krave. Jesti kravu je svakako gore nego jesti konja ili pse. Nabrojimo još neke jestive životinjice: patke, kokoši, srne, zečevi, purani, ... Moj susjed, pustite da vam kažem, jede puževe, žabe i zmije. Jednom smo mu, nakon kiše, skupljali puževe i nakupili punu plastičnu vrečicu. Kad smo mu donijeli puževe htio nas je natjerati da ih jedemo, no mi smo pobjegli. Kad smo ubili zmiju i njom plašili djevojčice u selu, htio nam ju je uzeti i naučiti nas kako se priprema, ali smo mu je mi bacili u grmlje tako da nije mogao do nje. Pozvao nas je i na žablje batake, ali se nismo odazvali. Znate kaj, pa i mačke su jestive i ima ih koji uživaju u tome. Jedemo, bome i ribe, i to svih vrsta, od školji i lignji do šarana i morskih pasa.
Kakvi smo mi to mesožderi. Razmišljajući o ovoj temi, mislim da ću postati vegetarijanac. Ipak, ne vjerujem: pohana piletina, mortadela, hot-dog, kokošja krv i lignje vjerojatno će zauvijek ostati na mojem jelovniku.
Objavljeno u 18:51 • Komentari (1) • Isprintaj • #
srijeda, 01.03.2006.
Kimchi
Sjećate se stare engleske poslovice: "An apple a day keeps the doctor away." Ali ne, malo kimchija (kimćija) svakog dana drži doktora od kuće. Kimchi je jedna od najpoznatijih korejskih hrana. I najzdravijih. Podjednako poznat je i bulgogi, svinjsko meso te, u svakom korejskom dućanu prisutna, korejska pašta, odnosno tjestenina.
Dakle kimchi. To je povrće s puno vitamina. u 100 grama najuobičajenog kimchija nalazi se 492 jedinice vitamina A, 0.03 mg vitamina B1, 0.06 mg vitamina B2, 12 mg Niacina dok se u srednje velikoj jabuci od 130 grama nalazi 50 jedinica vitamina A, tek trag vitamina B1i B2, 3 mg vitamina C i tek neznatno malo Niacina (što god da to je). Babylon mi je Niacin preveo kao vrstu B vitamina koja je neophodna za zdravlje živčanog sustava i probavnog trakta. Kimchi također sadrži veliku količinu proteina, kalcija i željeza što dolazi uglavnom od morske hrane.
Ja sam kimchi jeo samo jednom u životu u Njemačkoj. U Koreji pak, pričaju mi prijatelji, skoro da nema dana bez riže i kimchija (kao krumpir i zelena salata kod nas). Kakav okus ima kimchi. Onaj kojeg sam ja jeo bio je vruč i papren. Zapravo, juha, riža i meso koje sam jeo uz to bili su vruči. Kimchi je jednostavno bio ljut. I to je jedna od svojstva kimchija zbog kojih je danas toliko populara, pogotovo u Japanu, Koreji i Kini. Većini Korejanaca, jelo bez kimchija ne postoji, a ako ne znate, kimchi je bio službena hrana Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.
Postoje uglavnom dvije vrste kimchija, sezonski i zimski koji se međusobno uvelike razlikuju, a za razne vrste kimchija, budući da to ne znam prevesti, dajem vam sliku i tekst na engleskom:
1. Tongbaechu Kimchi
(whole cabbage kimchi)
The classic Korean kimchi made with Chinese cabbage, served at almost every Korean meal.
2. Oisobaegi
(stuffed cucumber kimchi)
Suitable for the summer months when people lose their appetite. Slit-cut cucumbers are stuffed with a mixture of vegetables and seasonings, and fermented a day or two.
3. Yeolmu Kimchi
(young radish water kimchi)
A popular kimchi in summer. Not spicy.
4. Kkakdugi
(diced radish kimchi)
Made with big white radishes.
5. Dongchimi
(radish water kimchi)
Without using red pepper powder, radishes are marinated in brine seasoned with garlic and ginger until fermented.
6. Chonggak Kimchi
(bachelor radish kimchi)
Nice and crunchy. Unmarried Koreans traditionally wore their long hair in a braid. Radish with tops resembles the head and ponytail of a traditional bachelor.
7. Nabak Kimchi
(sliced radish & cabbage kimchi)
The tangy juice is refreshing and fragrant.
Objavljeno u 20:21 • Komentari (0) • Isprintaj • #