Kontroverzna povijest

srijeda, 31.10.2007.

Odnosi među hrvatskim strankama u Kraljevini SHS (1918-1929)

Izborni cirkus je ozbiljno počeo. Zato sam odlučio da se kao svojom prvom temom pozabavim odnosima među hrvatskim strankama u Kraljevini SHS, dakle u vrijeme kada Hrvatska nije bila samostalna država, ali kada je među Hrvatima djelovalo više političkih stranaka koje su se borile za naklonost hrvatskog naroda. Odnosi među njima bili su različiti, od suradnje do sukoba, upravo onakvi kakvi su uobičajeni u svim zemljama, neovisno o tome jesu li te zemlje samostalne ili u sastavu neke druge državne tvorevine.
Kroz slijedećih nekoliko postova zapravo ću objaviti svoj diplomski rad Odnosi HSS-a prema drugim hrvatskim strankama u Kraljevini SHS (1918-1929). Glavna tema ovoga rada nisu izbori, ali su oni u njemu obrađeni kao segment teme iz naslova. Zbog toga mislim da je ovaj rad vrijedan objave, budući da tijekom sadašnje izborne kampanje dati jedan pregled izbornih aktivnosti hrvatskih stranaka u prošlosti. Istovremeno, bit će prezentiran i pregled sveukupnih međusobnih odnosa hrvatskih stranaka u navedenom razdoblju.
Tekst rada donosim u cijelosti, bez ikakvih naknadnih intervencija u iznošenju i interpretaciji činjenica. Bit će učinjene samo tehničke izmjene, odnosno uklapanje teksta iz fusnota u glavni tekst. Neka poglavlja zbog opsežnosti bit će podijeljena u više postova. Na kraju svakog teksta bit će popis literature koja se bavi temom posta.
Obzirom na trenutak objave rada (izborna kampanja) želim naglasiti da mi nije namjera protežirati bilo koju stranku niti je diskreditirati. Naime, neke od današnjih stranaka smatraju se, bilo imenom ili programom, nastavljačima današnjih stranaka, odnosno smatra se da je djelovanje današnjih stranaka kontinuitet djelovanja prijašnjih stranaka. Osobno smatram da današnje stranke, bez obzira što se pozivaju na tradiciju i kontinuitet zapravo osim imena imaju vrlo malo veze s ideološkim programima svojih prethodnica. S jedne strane zbog toga što su sve te stranke imale višedesetljetni prekid u svome djelovanju, a s druge strane zato što su u trenutku svoje obnove vladale dručije društvene i političke okolnosti koje su znatno utjecale na njihovu današnju ideološku i programsku orijentaciju, vezane s prošlošću tek u nijansama. Neovisno kakve tko ima stavove o tome pitanju (koje može biti predmet zasebnoga rada), ocjene sadašnjega djelovanja političkih stranaka ne mogu se temeljiti na djelovanju njihovih inačica u prošlosti. Akteri današnjih zbivanja ne mogu biti odgovorni za djelovanje svojih prethodnika u prošlosti, osobito ako je ta prošlost vrlo daleka. Oni mogu biti odgovorni isključivo za ono što su sami napravili u svoje vrijeme, neovisno o tome u kojoj mjeri usvajaju vrijednosne sustave svojih prethodnika i kako te vrijednosne sustave mi vrednujemo. U skladu s pravilima historiografske znanosti, nikada se ne smije miješati jedno razdoblje s drugim, u ovom slučaju prošlost sa sadašnjošću. Stvari treba promatrati u njihovome datom kontekstu. Okolnosti u kojima se se nešto događa nikada nisu apsolutno iste, a pogotovo ne trajne. Od čitatelja stoga očekujem da na temelju činjenica iznesenih u ovome radu ne donose vrijednosne sudove i zaključke o današnjim političkim strankama i političarima. Ovaj rad može se shvatiti isključivo kao prikaz političkih procesa u Hrvatskoj u prošlosti te pokušaj usporedbe sa današnjicom.

31.10.2007. u 08:02 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 30.10.2007.

Zašto ovaj blog?

Ovaj blog nastao je s namjerom da istraži brojne kontroverze iz hrvatske povijesti, pretežno iz 20. stoljeća, kada je Hrvatska bila u sastavu Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno kada je Hrvatska proživjela vladavine nedemokratskih monarhija, dvaju totalitarnih sustava fašizma (ustaštva) i komunizma te kada su istovremeno počeli rasti korijeni suvremene hrvatske političke scene.
Motiv za bavljenje ovom temom je činjenica da nerazjašnjene povijesne teme, osobito iz razdoblja dviju Jugoslavija i II. svjetskog rata, danas služe za političke manipulacije i produbljivanje frustracija u dnevnopolitičke svrhe. Pri tome se ne preza od krivih interpretacija, prešućivanja činjenica, pa čak i potpunih izmišljotina.
Iz tog razloga odlučio sam istražiti neke od tih tema, te ih prezentirati na ovome blogu na objektivan i nepristran način. Ne mislim da ću pri tome otkriti nešto osobito novoga, senzacionalnoga i revolucionarnoga. Mnoge stvari koje ću iznijeti već su poznate i historiografski obrađene, međutim ili nisu našle odjeka u užoj znanstvenoj i široj javnosti ili su bile predmetom političkih manipulacija, zbog čega ih je potrebno ponovno obraditi, dodatno razjasniti i rasvijetliti sa strogo znanstvenog stajališta bez dnevnopolitičkih konotacija. Svakako ću nastojati da rezultati moga rada ne budu prezentirani jednostrano, nego prezentirani iz svih kutova, jer je upravo jednostranost jedan od najvećih problema u interpretaciji povijesnih tema, kako u samoj znanosti, tako i izvan nje.
Nadam se da ću uspjeti ostati objektivan i kako će se što manje čitatelja ovoga bloga osjetiti isprovociranima i povrijeđenima zbog stavova koji možda zadiru u njihov svjetonazor. Nemam namjeru nikoga natjerati da promijeni svoje mišljenje i stavove, nego da obrađene teme budu svakome jasne i precizne i da na temelju njihovih rezultata svatko sam donese svoje zaključke.
Kao i na svim blogovima i ovdje su dopušteni komentari, primjedbe, pohvale i kritike. Tko želi može dati dodatne informacije i dopune dotičnome tekstu. Dapače, one su dobrodošle. Apeliram na sve čitatelje da se suzdrže od uvredljivih komentara i etiketiranja na političkoj, ideološkoj, vjerskoj, nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi. Ukoliko ipak bude takvih komentara zadržavam pravo njihova brisanja. Neke od takvih komentara možda ću i ostaviti kao ogledni primjer načina razmišljanja jednog segmenta hrvatskog društva. Nadam će takvih primjera biti što manje.

30.10.2007. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

istraživanje kontroverznih tema iz hrvatske povijesti

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

Moji linkovi

Hrvatski povijesni portal
Povijest online
FF - Odsjek za povijest