subota, 18.10.2008.

ovaj humani svijet

Photobucket

2. prosinca 2008. premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „Občan Havel“ (2008.) u kinu Filmcasino u Beču službeno će započeti this human world, prvi međunarodni filmski festival na temu ljudskih prava u Austriji. Događanje su pokrenuli Topkino i Schikaneder u Beču i to u sklopu 60. obljetnice objave Deklaracije o ljudskim pravima (10. prosinca 1948.). Na festivalu će biti prikazane austrijske premijere u inozemstvu nagrađivanih naslova kao i izbor pažnje vrijednih i aktualnih uradaka na temu ljudskih prava.

Za razliku od drugih festivala slične tematike, this human world će, osim dokumentarnih, također prikazati igrane i eksperimentalne filmove. Svi će se moći gledati za vrijeme trajanja festivala između 02. i 12. prosinca 2008. u kinima Schikaneder i Topkino u Beču. Pored filmskih projekcija, festival će biti upotpunjen javnim tribinama, radionicama, te glazbenim događanjima i nezaobilaznim partyjima.

this human world se za prvi puta odlučio ugledati na jedan od najstarijih festivala te vrste – ONE WORLD iz Praga. U budućnosti će on strukturom i širinom sadržaja težiti najuspješnijima u poslu, kao što je festival Perspektiva iz Nürnberga koji privuče i do 50.000 posjetitelja godišnje. Zbog teme i potrebe prisutnosti u medijima, this human world će krenuti u osvajanje članstva u međunarodnoj mreži The Human Rights Film Network.

Pokrovitelji festivala su g. Manfred Nowak, ravnatelj Boltzman instituta za ljudska prava te Louise Arbour, bivša visoka povjerenica Ujedinjenih naroda. Od ostalih istaknutijih gostiju, svoj dolazak na festival su najavili filmaš Paul Freedman, profesor sociologije sa sveučilišta u Ženevi i Sorbonni Jean Ziegler, te austrijski diplomat Wolfgang Petritsch.

Tema ljudskih prava na filmu čini se organizatorima prvog ovakvog festivala u Austriji neizbježna i u budućnosti. Jednom godišnje se kroz umjetnički medij filma stanovnicima jednog grada ili zemlje jednostavno moraju staviti na pažnju politički nabijene teme koje su u mnogim sredinama kontroverzne, zanemarene ili neprepoznate u pravom svjetlu.

Za 2009. godinu organizatori najavljuju inicijativu širenja filmskog festivala u studentske klupe, i to već u zimskom semestru akademske godine 2008./2009. u obliku seminara na Pravnom fakultetu u Beču pod nazivom Film i ljudska prava. Također, 2009. godine festival će dijeliti i dvije nagrade: this human world Nagrada publike i this human world Nagrada za najbolji kratki film.

Tim i kontakti:

this human world
Vienna International Human Rights Film Festival

Johannes Wegenstein - Voditelj
Petra Popovic – Voditeljica projekta, filmski program i organizacija
Anna Leitenstorfer – Asistentica na projektu, suradnja
Karin Luzia Spiegel – Marketing, sponzorstva
Bruno Batinic - Produkcija
Laura Samaraweerová – Website administrator
Elsa Okazaki – Glazbeni program
Valentina Cancelli – Popratni program

Schleifmühlgasse 8/14, 1040 Wien
Tel: +43/1 58 55 888-24
Fax: +43/1 58 55 888-20
E-mail: office@thishumanworld.com

www.thishumanworld.com

- 19:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.