Komentari

gulistan.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • kleeon

    Vec sam procitao Zizekov tekst i takav se stav od njega i mogao očekivati . Nisam daleko od njegova mišljenja, ali svejedno je upitno da li ce se dogoditi radikalna politizacija koju on očekuje ili će liberalni establishment biti samo zamjenjen sa radikalno desničarskim.

    avatar

    09.11.2004. (17:50)    -   -   -   -  

  • The Long Dark Tea-time of the Soul

    no. fantasticno... pogotovo onaj dio o knjizi u kojoj svi ne-krscani umiru na kraju... fantasticno...

    avatar

    09.11.2004. (19:20)    -   -   -   -  

  • Lola Walser

    Hm, nisam primijetila da on predvidja neku politizaciju... Cega to? A americki establishment je vec 4 godine radikalno desnicarski (osim toga desnica, makar i u vidu desnog centra, vlada u vecini Evrope...)

    avatar

    09.11.2004. (21:54)    -   -   -   -  

  • kleeon

    Da, u americi vlada desničarski establishment, ali globalna politika (politika temeljnih globalnih institucija i geopolitičkih udruženja) je dominanatno (neo)liberalna. Ideolozi neoliberalizma, dakle vladajuće globalne politike, uvjereni da im desnica može pokvariti planove samo kratkoročno. Mislim da Žižek vjeruje da će ovaj 'eksces' dvostruke Busheve pobjede natjerati liberale na široj, globalnoj razini na neke dublje promjene. Tako nužno slijedi politizacija, ali teško je vjerovati u neki povoljan ishod svega toga.

    avatar

    10.11.2004. (11:59)    -   -   -   -  

  • Lola Walser

    Pa, neoliberali JESU desnicari! Mislila sam ranije napomenuti da kad pisem ili citiram o americkim "liberalima", pod tim se podrazumijeva potpuno drugacija kategorija od tradicionalnih evropskih liberala. Americki "liberali" su americka ljevica; oni evropski centar-desno. A o neoliberalizmu pogledati tekstove Josepha Stiglitza, bivseg glavnog ekonomista Svjetske Banke, ili Le monde diplomatique...

    avatar

    10.11.2004. (16:34)    -   -   -   -  

  • kleeon

    Dobro, istina je da su u Americi te granice između (neo)liberala i desnice malo zamućeniji, ali ali liberali još uvijek, pa makar to bilo i u Americi, ne mogu biti ljevićari. To je moguće samo u jednom vrlo tehničkom i kontekstualnom smislu gdje lijevica gotovo u potpunosti nestane ili oslabi (kao u SAd-u), pa ljeviji liberali zauzmu njihovo mjesto. Stiglitz može pricati samo o ekonomskom neoliberlaizmu, za politčko-teorijsku raspravu nije baš kompetentan.

    avatar

    11.11.2004. (14:29)    -   -   -   -  

  • Lola Walser

    Tko govori o "teoriji"? Mene zanima samo praksa--u Americi, bio ti stari anarhist, trockist, hipi ili evropeizirani socijalno tolerantni yuppie, ti si "liberal". A za Stiglitza ne znam, pitam se jesi ti kompetentan da sudis o njegovoj kompetenciji. ;)

    avatar

    11.11.2004. (20:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...