Komentari

novac.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • praktikum

    Dobar blog. Ali.... postoji jedan problemčić u ljudskim glavima - ako je nečija najdublja misao: "Ja sam luzer" (čula često na svoje uši!)... ili "Novac smrdi..." ili "Ja to ne zaslužujem jer sam mali sitni crv...", e onda nikakva naša pomoć neće uroditi plodom :)

    avatar

    12.10.2004. (08:32)    -   -   -   -  

  • nina

    ...ajmo se svi obogatit....8)

    avatar

    12.10.2004. (10:07)    -   -   -   -  

  • Funny

    Mislim fakat si zakon. Zahvaljujući tebi, nešto sam poduzela ... Ali, na pr. glede tvog savjeta da gledamo u zakon za primjerice pitanje o povratu poreza, probala ja to, a tamo doslovno piše: "Glede utvrđivanja, naplate, povrata poreza, žalbenog postupka .... primjenjuju se odredbe Općeg poreznog zakona". Mislim, od Poncija do Pilata i natrag. Kužiš, neda se ljudima to. A i imaš pravo zakoni su fakat nečitki. Zato rulja odustaje.

    avatar

    12.10.2004. (10:47)    -   -   -   -  

  • Višnja

    Najprije, hvala što si se vratio. Ova tema mene već dugo muči. Također, potaknuta Bogatim ocem, pokušavam upoznavati zakon, onaj dio koji mi je trenutno u interesu. Međutim, dešava mi se da se izgubim u anexima, pravilnicima i sl. Npr. Zakon o gradnji je jasan, ali u njemu ne pišu pravila o samoj gradnji objekta po kojima se donose građevinske dozvole- ona pravila kojih se drže inspektori u Općini. ako ih pak nazoveš i lijepo ko čovjek pitaš onti kaže da nije tu da drži predavanje, te da se obratiš nadležnom arhitektu. Taj pak samo drapa cjene i ne daje nikakve informacije. Takav slijed nalazim kod većine zakona koje tražim. Dakle,ja pojećujem najviše narodne novine, imaš li još neki prijedlog gdje naći upravo te pravilnike.

    avatar

    12.10.2004. (11:52)    -   -   -   -  

  • Kaos kao takav

    Višnja, pravilnike tekođer možeš naći na Narodnim novinama, jer i pravilnici kao i zakoni da bi stupili na snagu moraju biti objavljeni u NN. No, možeš pokušati i na www.poslovniforum.hr. Također prilikom proučavanja zakona treba pripaziti dali su izašle dopune i promjene zakona koje izlaze zasebno i u njima se navodi koji se djelovi zakona dopunjuju, odnosno mjenjaju.

    avatar

    12.10.2004. (17:35)    -   -   -   -  

  • novac

    Višnja, putem stranica od www.vlada.hr sam otišao na ministarstvo graditeljstva na kojemu su uredno dani svi zakoni i pravilnici/propisi o gradnji evo linka http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=3715 ako nečeg slučajno nema pošalji mail na ministarstvo.

    avatar

    12.10.2004. (22:27)    -   -   -   -  

  • korisnik

    Sve je to lijepo, ali u praksi je to malo drugacije. Pogotovo mi je ovo poznato na podrucju graditeljstva. Tu su se u par mjeseci promjenila 3 zakona, a da pravilnici vecinom nisu ni doneseni. Sve sam ja to posteno prosurfao, pa opet mnoge odgovore nisam dobio. Cak i kada pitas odgovor je ponekad: "Pa to vam nitko ne zna!". Naime zakone ne donosi struka, pa zato i jesu tako nejasni da ih onda ni struka ne zna tumaciti. Na kraju ti ostane samo da stvar proucis na vlastitoj kozi ili ako imas srece na tudjoj. Ne kazem da ne treba citat zakone, ipak tu mozes naci odgovore na neka pitanja, ali na mnoga ne.

    avatar

    13.10.2004. (12:28)    -   -   -   -  

  • novac

    korisnik, ali onda te za te stvari koje "nitko ne zna" ne mogu gnjaviti, a ako te pokušaju gnjaviti reci im da ti citiraju taj zakon ;)))))

    avatar

    13.10.2004. (13:11)    -   -   -   -  

  • korisnik

    Pa po zakonu recimo, zahtjev za gradjevinsku se mora rjesitu u mjesec dana, pa ipak se to ne dogadja. Ja kad sam vadio izvod iz prostnog plana (jedan jednostvani papir)cekao sam 3 mjeseca, iako po zakunu se mora dobiti u 2 tjedna. Ali tipu na opcini je bio argument da je on bio na godisnjem, pa ovo, pa ono. Mislim, jasno da sam ja njega mogao tuziti za to, ali ako cemo se ici tuziti za sve pa gdje cemo stici. Tek tada pi iskusili efikasnost nase drzave na vlastitoj kozi.

    avatar

    13.10.2004. (14:11)    -   -   -   -  

  • Zadatak: Uspjeh!

    Zahvaljujem se Karamazovu i Novcu, sajtovi koji ste mi dali urodili su plodom. I moram se još nadovezati, bez osnovnog poznavanja zakona danas ne možeš čak niti razgovarati sa svojim odvjetnikom, koji ti onda pomaže rješiti komplicirane probleme. Usput, Novac, da li znaš u kojoj je fazi zakon o zateznim kamatama o kom se u zadnje vrijeme dosta priča, jer su zaračunavali kamatu na glavnicu. Još jednom hvala.

    avatar

    15.10.2004. (14:54)    -   -   -   -  

  • Chards Of Glass

    Cuo sam da se sapuce, naime bilo na dnevniku jucer il prekjucer, da ce se sad sve za otvaranje firme nalazit na jednom mjestu, u FINI. Da se nece trebat salabajzet po gradu. Tak je bar sanader prical.

    avatar

    15.10.2004. (16:20)    -   -   -   -  

  • novac

    Da bi imali novac istog treba jako štediti tj. ne trošiti. Jednostavno, ali opet teško izvedivo osobito kad su ljudi jako željni stvariju za koje je novac potreban. Poželite stvari za koje novac nije potreban :))

    avatar

    17.10.2004. (23:46)    -   -   -   -  

  • gala

    Mali ispravak primjera u tekstu. Ako imate dogovorenu neto placu, poreznu olaksicu na djecu ipak mozete iskoristiti vi, a ne firma u kojoj radite. Samo ne smijete upisati djecu na porezni karton, jer u tom slucaju novce dobije firma, a ne vi (ako ste ih vec upisali, morate otici u Poreznu upravu da vam ih maknu s kartona). U tom slucaju poreznu olaksicu ostvarujete tako da predate godisnju prijavu za povrat poreza, uz koju prilozite kopiju rodnog lista djece. Pohvala novcu na zanimljivom i korisnom blogu.

    avatar

    20.10.2004. (16:02)    -   -   -   -  

  • novac

    gala, ne razumijem. A što će onda biti sljedeće godine? Po tvojemu bi onda oba roditelja mogla tražiti povrat poreza. Osobno oslobođenje odnosno prijavak djeteta se mora upisati na PK obrazac.

    avatar

    20.10.2004. (18:38)    -   -   -   -  

  • gala

    I slijedece godine napravis isto. Djeca ne moraju biti upisana na porezni karton da bi mogao ostvariti povrat poreza na njih. Kada ispunjavas poreznu prijavu, onda faktor osobnog odbitka za uzdrzavane clanove povecas ovisno o broju djece koji imas. I samo uz prijavu prilozis kopiju rodnog lista djece. Oba roditelja iste godine ne mogu koristiti poreznu olaksicu na isto dijete, to provjeravaju preko JMBG djeteta. Ali moguce je jedne godine prijaviti dijete na jednog roditelja, a slijedece na drugoga, kako vam vise odgovara. Mi tako radimo i dobivamo povrat poreza, mada oboje imamo dogovorenu neto placu. Ne znam koliko sam ti uspjela objasniti, probaj se raspitati kod svog poreznog referenta.

    avatar

    21.10.2004. (14:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...