Komentari

wolfwoodscrowd.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • mrakar

    Java je totalno gubljenje vremena; potencijalno dobra ideja koja je zeznuta u realizaciji i kao kosekvencu dobiješ brdo vrlo spooorih aplikacija koje i dalje teško da možeš seliti s platforme na platformu bez modifikacija. Kada SUN definitivno skvikne što bi se trebalo desiti any day now i Java će otići tamo gdje joj je i mjesto. Borba protiv Microsofta se neće dobiti Linuxom ili open sourceom nego kvalitetnim alternativama koje trenutno ne postoje. Linux je bio i ostao platforma koja podržava relativno uski spektar hardwarea gdje je kernel optimiziran za točno određenu funkciju, dok od Windowsa očekuješ da radi kao pisaća mašina, multimediajalna gamerska stanica ili file server koji opslužuje pola svijeta. Linux revolucija proizlazi dobrim dijelom ne samo od odlične ideje nego i od ekipe koja je skužila da su postali redundantni u samoupravljanom softveru kojega može koristiti i konfigurirati svaki imalo načitaniji informatičar.

    avatar

    06.07.2004. (20:34)    -   -   -   -  

  • vuk

    Nije bas da Linux podrzava samo uski spektar hardware-a (jedan od pogresnih mitova o njemu) i kernel nije optimiziran za tocnu odredjenu funkciju (ne znam otkud ti takva ideja?). Buduci da je poslovni svijet prihvatio Linux tesko da mozemo govoriti samo o revoluciji vec se radi o poslovnom procesu. A zakljucak o imalo nacitanijem informaticaru koji zamjenjuje strucne informaticare si ocito donio iz hrvatske perspektive gdje svi misle da mogu raditi sve. Vani je itekako profiliran posao informaticara i database administrator radi samo svoj posao a ne da jos i programira, radi web stranice i odrzava hardware po terenu. S profiliranim i strucnim database administratorom ne moze se mjeriti nijedan 'nacitaniji informaticar'.

    avatar

    07.07.2004. (09:11)    -   -   -   -  

  • mrakar

    Prilikom instalacije linuxa možeš instalirati out of the box funkcionalnost, no za pretpostaviti je da će svaki imalo ozbiljniji admin fine tunirati svoj sustav što na windowsu nije tako lako izvedivo (nedavno sam instalirao redhat pa ponešto znam o tome). Mnoge stvari na linuxu uopće nisu podržane i definitivno ovisiš o driveru koji možda postoji a možda i ne, imalo specifičniji disk kontroler ili egzotičniji komad hardvera i u problemima si. Nadalje, nije čak niti toliki problem pokrenuti linux no čim se pojavi prvi problem onda si u problemima (eto ja sam npr. pokušavao pokrenuti softver na redhatu a koji je pisan za gentoo, i uzalud mi trud svirači makar imao ispravnu verziju kernela, librarya i koječega drugoga - sorry no to je daleko od jednostavnog ili jednostavno upravljivog). Win platforma za pošteni posao naravno da treba izučenog admina, no količina resursa je neusporedivo velika i u slučaju problema koji se dese prije ili kasnije imaš priliku nasloniti se na iskustva drugih, na MSov knowledgebase ili u najgorem slučaju platiš incident 300USD i tvoj problem je riješen (za one koji znaju kako MS incidenti funkcioniraju sve će vam biti jasno). Kod Linuxa, najpametnije što možeš napraviti je visiti po kojekakvim mailing listama ili angažirati programera koji je konkretni problem i proizveo (ili koji ga barem zna riješiti) - opcija je naravno i da sam isprogramiraš bugfix, no kako si i sam naveo nije ideja programirati ako si već admin. Ukratko, kužim ja poantu i ideju no sloboda linuxa je i njegovo najveće ograničenje koje će ga na dugu stazu i opako ograničiti.

    avatar

    09.07.2004. (20:04)    -   -   -   -  

  • vuk

    Gentoo je jedna, ajmo reci, geekovska distribucija. Kod nje je karakteristicno to da se svi paketi kompajliraju za nju. Ako si uzeo nesto sto je spremljeno za nju onda si trebao biti spreman na probleme, jer svako Gentoo racunalo kao da ima posebnu inacicu distribucije. Da li si probao svoj program iskompajlirati na RadHat-u? Ili si uzeo gotovi binary? "Library hell" je jedan od najcescih problema koji je mnogima i prevelika ograda zbog koje odustaju od Linuxa. Po mojem misljenju upravo je on najveci razlog zbog cega Delphi nije zazivio na Linux onako kako je mogao. Iako ne postoji jedinstveno mjesto zvano Linux knowledge base (mada tldp.org rijesi vecinu problema) ja nisam imao poteskoca u nalazenju rjesenja za svoje probleme. Tako sam rijesio problem na jednom stranom web serveru kojeg placeni administratori nisu uspjeli rijesiti mjesecima. Google mi je rijesio problem u relativnom malom broju upita. A opce je poznata i cinjenica da je i za efikasnije pretrazivanje MSDN-a bolje koristiti Google ;-). Za Linux takodjer imas firme koje ces platiti i koje ce rijesiti tvoj problem. Ima ih cak i u Hrvatskoj. Ali obicno vecina misli da je Linux besplatan i da sve u vezi s njim mora biti besplatno.

    avatar

    09.07.2004. (21:56)    -   -   -   -  

  • Akineton

    Samo se zelim javiti s pohvalama za ovaj blog, a nisam se mogao suzdrzati da gospodinu mrakaru ne porucim (oprostite na ovom) da nije normalan. Java je vec sada broj jedan programski jezik s ozbiljne poslovne aplikacije (server side), npr. bankarske aplikacije, telekomunikacijski software itd. Pretpostvaljam da ne zna da kada nazove nekoga putem svog mobilnog uredjaja, da odredeni dio komunikacije s e odvija putem Jave. Zelim jos dodati, da na klijentu je buducnost u Simbianu i Flashu (rich client). Govorim iz prve ruke (BTW vlasnik sam i jednog dedicated Gentoo servera).

    avatar

    29.07.2004. (21:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...