Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (43)

Marketing


  • blond lady

    kultivirani svijet kakav ti opisujes (ravnopravnost medu svima) ne postoji nigdje u svijetu ...mozda tek kad covjek zivi vani moze neke stvari vidjeti iz drugog gledista jer puno je jednostavije zivjeti u domovini i trudit se biti ravnopravan jer nisi nikad na svojoj kozi osjetio ne ravnopravnost, ne prihvatljivost itd.

    avatar

    28.05.2005. (14:24)    -   -   -   -  

  • blue-eyed blond babe

    na žalost nema nacije il zemlje na svijetu koja će reći SVI SMO RAVNOPRAVNI i držat se toga....na žalost...nema ravnopravnosti...

    avatar

    28.05.2005. (14:53)    -   -   -   -  

  • tammie

    hehe... pa šta nisi rekla ;) moj bloger je nebitan :) a sad idem čitati post :)

    avatar

    28.05.2005. (14:59)    -   -   -   -  

  • Let me know...

    Da... gledala sam i ja tu emisiju sa Seve i Hančom...., iako bi možda bilo ispravnije reći Hanča i Seve...., jer nekako sa svojih 34 i 17-tero djece, Hanča mi se ipak nekako čini ispravnija od Seve.... koja je kao veliki moralist i katolik napravila ono po čemu je ... kao što i sama kažeš...(inter)nacionalno poznata....! A tu ravnopravnost o kojoj ti pričaš je teško postići... jer su oni toliko drugačiji od nas.... da je te dvije kulture i načine života jako teško uklopiti..., ali opet... tko zna... možda jednom!?

    avatar

    28.05.2005. (15:13)    -   -   -   -  

  • circadian

    ...ne znam; meni su Romi misteriozno slatki... ponekad me privlace cerge... valjda sam u dusi ipak skitnica... a ravnopravnost je tesko postici... iako, treba pokusavati... ali ne nuzno i pokusavati ukalupljavati one koji to ne zele... doza razlicitosti cini svijet uzbudljivijim...

    avatar

    28.05.2005. (17:14)    -   -   -   -  

  • Elena... Mama..drži..me

    prethodni komentari su sve rekli,ali slađe djece od malih roma nema na daleko šta je je...pusa

    avatar

    28.05.2005. (17:33)    -   -   -   -  

  • Trag u pijesku

    ne mijenjamo svijet, nego sebe. tko moze sebe prihvatiti slaboga, taj nema problema ni sa kime.

    avatar

    28.05.2005. (17:40)    -   -   -   -  

  • Friva

    Imam susjede Rome i moja djeca se igraju sa njihovom djecom ispred zgrade. Djeca su kulturna jer ih čuva jedna kulturna žena, ali roditelji su ... Ti moji susjedi, nitko ne zna sa čim se bave, imaju vozni park u vrijednosti 70 000 eura. Međutim neki dan čujem da svaki mjesec uredno primaju socijalnu pomoć. Nisam za segregaciju, ali sam svakako da država pokuša djelovati preko vrtića u kojima bi ta djeca naučila hrvatski jezik da bi sa istim znanjem kao i ostali krenuli u školu. Ja viđam samo bogate Rome...Hanča je neki totalno drugi svijet...

    avatar

    28.05.2005. (19:57)    -   -   -   -  

  • maja

    Problem Roma je taj da gdje god dođu ne mogu održati svoju kulturu življenja, a kako nemaju svoju zemlju primorani su na prilagodbu. Osobno sam oko njihovog pitanja jako podijeljena, jer nekad mislim da im treba omogućiti da žive kako hoće, a nekad opet mislim da su dužni prihvatiti tekovine naše civilizacije. da odem živjet u neku arapsku zemlju, sigurno bih prihvatila način življenja zemlje u kojoj se nalazim. inače, čitam te, al kod tebe uvijek imam neke probleme s ostavljanjem komentara... stranica se otvara sto godina, a pet puta moram poslat komentar da bi primilo. pusač

    avatar

    28.05.2005. (21:10)    -   -   -   -  

  • enceladus

    bok pegy. vidim da si napisala post o temi koja već duže vrijeme i mene intrigira. se može dobiti tvoj mail pa ti pošaljem jedan komentar?

    avatar

    28.05.2005. (21:17)    -   -   -   -  

  • ~ Kokica ~

    vidjela sam emisiju sa Hančom i Severinom..Hanča je rekla da je sretna i ja joj zaista vjerujem. Žena koja se zna postaviti prema životu tako da je sretna, bez obzira na uvjete u kojima živi, bez obzira na okolinu,vjeru i slične društvene kategorije, postigla je najveću kvalitetu života. Kako bi rekao Dino Merlin: "nije sreća para puna vreća, to znaju oni što je imaju...". Zato, bili Romi ili ovi ili oni, ako ZNAJU biti sretni, postigli su sve što je u životu potrebno

    avatar

    28.05.2005. (21:23)    -   -   -   -  

  • espadrila

    nekoga tko je odrastao tesko da se više može promijeniti, ali mislim da smo prema djeci ipak prestrogi. razmislite kako se prema njima ponašaju u školi, zašto bi onda u njoj ostali? kada sjedite na kavi u gradu, a mala ciganka dodje do vašeg stola i žica vas lovu, jesu li svi vaši prijatelji OK ili joj pokoji kaže nešto ružno, zaboravljajući da je to DIJETE?

    avatar

    28.05.2005. (22:19)    -   -   -   -  

  • mayday

    Romi hoće ići u školu, ali po zimi :))) kad zatopli, eto njih u slobodi. Meni je gnjusno bilo ono u Međumurju, gdje su odbili roditelji da im djeca idu u razred s Romima. Ima tu jedna Ciganica, s 2 djece, koja u raznim intervalima dolazi k meni po staru odjeću, igračke, hranu. Šteta da većina njih ne može pobjeći od kulturnih predrasuda pa prose, kopaju po smeću i tak, ali izgleda da ne možemo ni mi ostali bez svojih predrasuda.

    avatar

    28.05.2005. (22:28)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Pravda za sve. Meni Romi nimalo ne smetaju osim ako su agresivi. A agresivci mi smetaju i ako nisu Romi. Prema tome, kriterij mi je uvijek pojedinac.

    avatar

    28.05.2005. (22:49)    -   -   -   -  

  • Katarina_S

    Nisam za slicne vrste bratimljenja,ne zbog toga sto ih smatram inferiornijima....imam losa,jako losa iskustva. Dakle,mogu biti slatki koliko god zazelis,ali ostaje cinjenica da su spretni,izdresirani lopovi. Pozdrav Tebi.

    avatar

    28.05.2005. (22:57)    -   -   -   -  

  • Petra 23-10

    Učiteljica sam koja je imala u razredu cigansku (romsku)djecu.I još uvijek pazim na njih,.Moji su bili divni.To što je nosio rasparene čarape ne znači da nisu bile čiste.Bio je omiljen u razredu. Njegov brat(kasnija generacije) već ne.On je bio drugog karaktera.Ali sva braća(ukupno 7) divni su dječaci.Uz sav naš trud svaki će završiti osnovnu školu.

    avatar

    28.05.2005. (23:09)    -   -   -   -  

  • Lady Di

    potpuno sam sigurna (iz provjerenih izvora) da oni vole život kojim žive i da ga ne žele mijenjati.gotovo ne razumijem nastojanja usmjerena prema tome da ih treba kultivirati i uklopiti u naš svijet i naše poimanje vrijednosti.oni su sretni u svom svijetu.oni nemaju svoju matičnu domovinu, njima je domovina mjesto gdje se trenutno nađu i sigurno pozdravljaju svaki novi dan s puno više veselja u srcu nego mi-pristojni, bijeli, zaposleni i čisti.nek im je sa srećom.nek budu slobodni koliko žele.

    avatar

    28.05.2005. (23:28)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Gledala sam i ja emisiju sa Seve i Hančom i isto tako sam stekla dojam da je Hanča u svom svijetu - sretna žena! Što se tiče Cigana (slažem se s onim tvojim komentarom o nazivu Romi i Cigani) ili bilo koje druge manjine, mislim da su ti problemi manje ili više izraženi u svim društvima. Razlika je samo u tome kako se koje društvo nosi s njima. Naime, ti ljudi imaju svoju kulturu, svoje običaje i žele to zadržati bez obzira na većinski dio društva. To je dio njihova identiteta. S druge strane, ostatak društva očekuje od njih da se bezuvjetno prilagode normama koje u tom društvu postoje. I što se onda dogodi? Javlja se otpor. Otpor manjine kojoj se čini da joj se oduzima identitet. Međutim, niti društvo želi oduzeti identitet, niti se oni trebaju odreći svojih običaja i kulture. Samo u svemu treba postojati mjera. Oni moraju shvatiti da je prilagodba nužna, da se doslovce - moraju educirati o tome kako se prilagoditi društvu u kojem se nalaze, a ostatak društva bi trebao poraditi na obzirnom pristupu u rješavanju tih problema i neisključivanju i neetiketiranju manjina, što se često događa. I onda se vrtimo u krug...oni uđu u tramvaj, viču, neuredni su (ne svi, naravno), a ostali prekreći očima, zatvaraju nos i slično. Umjesto da se zapitaju što učiniti da to ne bude tako. Svi smo mi dio tog društva u kojem živimo i treba razmišljati o suživotu s manjinama - kako im pomoći, a ne gurati ih dublje u provaliju.

    avatar

    28.05.2005. (23:35)    -   -   -   -  

  • sama, pa šta

    i šta sada napisati nakon svih ovih komentara?...jednom ću i ja biti prva:-)))....ravnopravnosti nema nigdje u svitu tako je nema i kod nas, a pogotovo prema romima...njih se šikanira sa svih strana, vlada, grad, tuče ih tko stigne šta je jako žalosno...ne smeta me njihov način života, ali dok god mene ne dira...jedino šta me smeta kod njih je...njihova nemogućnost ili jednostavno ne žele, naučiti pravilno hrvatski jezik, i kako onda misle da će njihova dica uspit završit školu...a šta se tiče prošenja?...ma nedam nikome jer znam ove lokalne na šta troše, a to sigurno nije kruh i mliko...

    avatar

    28.05.2005. (23:45)    -   -   -   -  

  • dnevnik živčanog mede

    ja se iz petnih žila trudim gledati čovjeka kao POJEDINCA, a nekad kad zastranim... tjeram se natrag. svrstavati ljude u neke skupine može biti zgodno, i naravno da svvi mi sa svojom skupinom imamo puno zajedničkih karakteristika, ali ipak. pojedinac!

    avatar

    29.05.2005. (00:05)    -   -   -   -  

  • beštijica

    Ja imam ista pitanja o Ciganima kao i ti i teško mi je shvatljivo koliko sporo mijenjaju svoje običaje i lifestyle...

    avatar

    29.05.2005. (01:07)    -   -   -   -  

  • POLIGLOTNA od-do!

    Kad ostavljam 22. komentar, ne mogu više reć ništa što već nisu rekli ovi prije mene! Uh, čovječe, morat ću počet pazit kad pišeš pa da požurim bit bar među prvih 10!! ;))

    avatar

    29.05.2005. (01:09)    -   -   -   -  

  • Riječanka&svijet

    U maminoj zgradi stubište čisti jedna Ciganka, vrlo je vrijedna, čista i povremeno je susjedi angažiraju za veća čišćenja stanova. Nikada nije ništa ukrala, a povremeno joj pomaže i trudna snaha, uvijek dođe na vrijeme. Muž je pijanica i neradnik, a sin ide njegovim stopama. Ona je, znači, prilagođena životu u našem društvu, a on nije? Ili je to obratno? U principu, ja demokraciju smatram kao mogućnost samostalnog odlučivanja o načinu života kojim će pojedinac ili grupa živjeti, pod uvjetom da se prilagodi zakonskim normama društva, znači ne i običajnima, kojima se može ali ne mora prilagoditi. Mene Cigani ne ugrožavaju svojim načinom života...a ako kradu ili ubijaju, treba se prema njima odnositi kao i prema svim drugim lopovima i ubojicama :))))

    avatar

    29.05.2005. (02:21)    -   -   -   -  

  • :: e - storm ::

    oni su ljudi imaju prava kao i svi ostali. no, naravno, treba ih također kažnjavati u krađi i ostalom kao i "nas ostale". nisam protiv, al nek su dalje od mene. pozdrav

    avatar

    29.05.2005. (02:51)    -   -   -   -  

  • pastoralni kupus

    nisam baš sigurna da ne žele..prije ne znaju, ili nisu dobili šansu, ili su diskriminirani (sjeti se samo kako su prošla djeca onih koji su ŽELJELI pružiti im obrazovanje, zatvorena su im vrata pred nosom, od finih i kulturnih hrvata...) iako nemam ideje za odgovarajuće rješenje romskog pitanja, prilično sam sigurna da je stav : njima je super pa se nećemo njima baviti pogrešan...

    avatar

    29.05.2005. (11:44)    -   -   -   -  

učitavam...