""Prvo spominjanje soli datira se u 5 tisućljeće prije Krista kada je u Kini objavljena knjiga o ljekarništvu ""
Jesi li ti baš siguran u tih 5000 god pne ?
11.07.2004. (00:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nije razlog pjanstvu u srednjem vijeku bila sol, već voda koja je često bila zagađena i zato su pili više vina. U Dubrovnika statuitom iz 1272 g strogo je zabranjeno vino mješati sa medom i drugim dodacima. Tadašnje vino nije bilo ni slično današnjem ni po mirisu ni po ukusu. Osim Tuzle konkurencija u soli Dubrovniku je bio Herceg Novi i Kotor. Razlog zašto se sol toliko trošila je taj što u ono vrijeme nije bilo hladnjaka meso su morali konzervirati na neki način. Jedini koji su poznavali je bilo soljenje i sušenje mesa. Blog ti je jako interesantan.
17.03.2005. (20:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ljiga
""Prvo spominjanje soli datira se u 5 tisućljeće prije Krista kada je u Kini objavljena knjiga o ljekarništvu "" Jesi li ti baš siguran u tih 5000 god pne ?
11.07.2004. (00:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mala iz Grada
Nije razlog pjanstvu u srednjem vijeku bila sol, već voda koja je često bila zagađena i zato su pili više vina. U Dubrovnika statuitom iz 1272 g strogo je zabranjeno vino mješati sa medom i drugim dodacima. Tadašnje vino nije bilo ni slično današnjem ni po mirisu ni po ukusu. Osim Tuzle konkurencija u soli Dubrovniku je bio Herceg Novi i Kotor. Razlog zašto se sol toliko trošila je taj što u ono vrijeme nije bilo hladnjaka meso su morali konzervirati na neki način. Jedini koji su poznavali je bilo soljenje i sušenje mesa. Blog ti je jako interesantan.
17.03.2005. (20:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...