Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (37)

Marketing


  • ~ Kokica ~

    da, moram priznati da sam se i ja zapitala tko će biti ti famozni edukatori na SRZ-u. To je očito još jedan grom u jagode, ako u ostalom i većina zakona koji se donose kod nas

    avatar

    07.05.2005. (21:33)    -   -   -   -  

  • inner smile

    nisam baš neki profesor, ali mislim da je najvažnije djeci dati do znanja da su vrijedni i voljeni- jer baš one osobe koje nemaju samopouzdanja i osjećaju se neprihvaćeno uskaču u krevet bez razmišljanja.

    avatar

    07.05.2005. (21:35)    -   -   -   -  

  • sama, pa šta

    nedavno sam gledala film o kojemu ti pričaš, tema pobačaj.nakon filma je bila rasprava o njemu i doktori su se složili da ima neistina i lažnih prikaza. da imam dijete JA bi bila ta osoba koja bi sa njim pričala o seksu, i na jedan normalan način objasnila šta ga ili nju zanima...a tko je nas učio, nitko i opet smatram da smo ispali skroz ok generacija...a ovo šta se danas događa sa mladeži, to je strašno...a tko bi tribao biti u školi zadužen za to? možda psiholog-seksolog...

    avatar

    07.05.2005. (22:22)    -   -   -   -  

  • POLIGLOTNA od-do!

    Na ovu temu sam negdje na blogu već rekla svoje mišljenje, ali neće mi bit lijeno ponovit, otprilike. Budući da moja starija kćer uskoro kreće u školu, baš sam sa zanimanjem pratila sve na ovu temu u medijima. Nisam za to da se u škole uvede predmet Seksualni odgoj, a ovako kako se to sad planira (Zdr. odg. i obr.), nisam sigurna kako će izgledati. Prvo, ti SRZovi nisu nikad baš onako nešto... ozbiljni sati. Tu bi se štošta radilo, ali bi najviše ovisilo o samom razredniku koji taj sat vodi. Kod mene u gimnaziji je djeci najbolji sat razrednika kad pričamo o nekoj temi koja se nametne, ne vole te sate s temom koja je unaprijed zadana, oni taj sat doživljavaju i žele i dalje imati kao "rupu" = eto, u školi su, ali ne moraju ništa raditi. Drugo, pitanje edukatora si izvukla kao najvažnije i ono to i jest. Ja, međutim, kanim svojoj djeci biti po tom pitanju prvi i glavni edukator, već i jesam. To što mi država nameće edukaciju o spolnosti mi se ne sviđa, jer ta država i ja moramo "isto misliti" o matematici ili pravopisu, ali bome o spolnosti ne moramo. Pa ako "edukator" i bude netko tko će sugerirati da se prezervativom rješavaju skoro svi problemi (ostajem u tvom hipotetskom tonu), a nadam se da neće, ja se samo mogu pobrinuti za to da moje kćeri od mene čuju što o tome trebaju znati. Svjesna sam da mnogi roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom na ovu temu i da bi jedva dočekali da netko preuzme brigu i o tome. Ja ne spadam u te roditelje.

    avatar

    07.05.2005. (23:31)    -   -   -   -  

  • Mamina svakodnevnica

    Nisam nikako za to da se seksulani odgoj uvede u škole, a pogotovo ne na satu SRZ-a.Pa taj sat je ionako uvijek bio "leteći" sat, a ne bi ni danas bilo ništa bolje.I dobro si postavila pitanje - tko? - bi to predavao.Misilm kako je na nama roditeljima da svoju djecu uputimo u svijet seksualnosti, ali ne više na način "donijela te roda" ili "mama i tata se igrali doktora".Pa danas se djeca rađaju sa diplomom i ne možeš im više prodavati maglu.A i neke teme po pitanju seksualnosti nisu više tabu kao prije 20-30 godina.I treba ih što prije upoznati sa vlastitom seksualnosti jer smo svjedoci sve većeg pomicanja granica kada mladi stupaju u spolne odnose.Pa onda cura od 14-15 godina dođe doma s drobom do zuba.A i čitam po novinama o seksu po školama.Ježim se i ne ide mi u glavu šta rade te curice od kojih 13-14 godina.I njima je to normalno.Pa to nije normalno, to je bolesno.Ali sve polazi iz kuće i kućnog odgoja.Zato s djecom treba pričat, pa i o seksu i spolnosti.Jer promiskuitet nije nešto što je normalno ni pohvalno kao što danas mogu čuti po kafićima iz usta srednjoškolki.Njima je za pohvalit se ako su u jednoj noći prominile 2-3 partnera.Pa nisam mogla sebi doć kad sam to čula.I to one na sav glas prepričavaju jer su onda "in".Ja se svaki dan naježena probudim šta će sve bit "normalno" dok Mišica dođe u te njihove godine i užasno se bojim.Nadam se kako ćemo uspit biti dobri roditelji i pokazat joj kako je seksualnost nešto lijepo, posebno, a ne nešto šta se "daje" na svakom kantunu i svakome tko naiđe. Veliki ti pozdrav šaljem....

    avatar

    07.05.2005. (23:58)    -   -   -   -  

  • Georg

    Da, nažalost stvari se kod nas tako događaju i rješavaju. Najprije se uvede seksualni odgoj, onda se traži tko bi ga mogao predavati, oni koji žele upisati u živote mladih neke "nove" ideje jedva dočekaju ispuniti ponuđeni prostor. A k tome država ne može propisati "program" i principe koji bi bili svima prihvatljivi. Događa se zatim nesuglasje s kućim i obiteljskim odgojem i nastaju problemi koje si spomenula. Slažem se s tobom: glavno pitanje jest TKO, a još važnije pitanje jest NA KOJI NAČIN. Svakako je to više pitanje MORALNOG ODGOJA. Razumljivo je da će svaki roditelj reagirati ako se o seksualnosti, slobodi ili odgovornosti govori na načine koji su suprotni onome što oni smatraju ispravnim i važnim za djecu.

    avatar

    08.05.2005. (00:27)    -   -   -   -  

  • mayday

    Draga Pegy, možeš si samo zamisliti naše komentare u zbornici na seksualni pod SRZom (da,još se tak zove)! Što bi to trebalo značiti za nas, profesore!? Kolegica iz hrvatskog pred penzijom odjednom dolazi na sat i objašnjava djeci spolni odgoj! Pa, ljudi moji, ja bum ponorela od tolkih gluposti. Pitaj ja vas gdje su NAS OBUČILI DA DJECU SPOLNO ODGAJAMO?!?! oprosti Pegy na emocionalnom istupu, ali...ovo je đast tu mač!

    avatar

    08.05.2005. (00:47)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Dobro pitaš, tko će to provoditi? Ipak, netko mora. Znaš li za slučaj djevojke koja dobije prvu mjesečnicu i plače u panici jer joj doma nikad nitko nije rekao da to postoji i da će ju dobiti? Ja znam. Mislim da Sexualni odgoj ne bi trebao širiti niti konzervativne niti liberalne životne nadzore. On bi jednostavno trebao djecu uputiti u tehničku stranu: opasnosti i kako ih spriječiti.

    avatar

    08.05.2005. (02:26)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Mene je isto strah toga TKO će djecu podučavati seksualnom odgoju. Moja raska u osnovnoj je bila teži užas, dok je, recimo, profesorica biologije bila skroz ok. I u srednjoj, kad bolje razmislim. I obje su nam ispredavale puno toga o spolnosti.

    avatar

    08.05.2005. (03:49)    -   -   -   -  

  • Zeko zna

    Eto Rock Roll je rekao ono što sam i ja mislio dodati nakon čitanja svih komentara. Trebalo bi iznjeti samo hladne činjenice bez imalo subjektivnih upadica od strane profesora tipa to je normalno, i to nije normalno. Normalno i nenormalno bi se trebalo izraziti putem iznošenja statistika u RH, a na svakom pojedincu je onda da odluči što je normalno za njega, jer kao što znamo, sve je stvar osobnosti. Neko je spreman i dovoljno odgovoran za seksualne odnose u 15oj godini, dok je masu njih po tom pitanju neodgovorno i u tridesetoj. Znam da je tema ozbiljna, ali ne mogu a da ne spomenem jednu epizodu South Parka gdje obrađuju ovaj problem koji ti navodiš u postu. Koliko god smješna i bolesna bila, na kraju skužiš da nisu daleko od istine.

    avatar

    08.05.2005. (09:43)    -   -   -   -  

  • Cookien svijet

    apsolutno podržavam uvođenje seksualnog odgoja u škole. no ovo nikako nije pravi način za to. sve mi to izgleda kao na brzinu sklepano rješenje namjenjeno tome da se javnost skine s vrata, koje u biti ne rješava ništa. po sistemu drži vodu dok majstori odu. kao prvo, spolni odgoj može biti dio šireg predmeta o zdravlju, ali to onda treba biti pravi predmet, a ne nešto što se predaje usput na satovima srz-a (da, i u moje vrijeme se to tak zvalo :)) s mizernom satnicom od 35 sati godišnje. i definitivno se treba ocjenjivati, jer svatko tko je ikad u životu pohađao predmet koji se ne ocjenjuje dobro zna da na takvom predmetu ništa nije naučio i da se sve to s vremenom pretvorilo u sveopću sprdnju. što se osobnih stavova profesora tiče, ne vidim problem, jer nijedan profesor ne bi smio u nastavu unositi svoje osobne stavove, predavao povijest, biologiju ili nešto treće. zadatak je profesora da djecu upozna s činjenicama na temelju kojih će oni sami formirati svoje stavove. a stručne osobe za predavanje tog predmeta će definitivno biti najveći problem. po mom mišljenju, taj predmet nikako ne može predavati jedna osoba, nego nekoliko njih, od kojih je svaka stručna za svoje područje: ginekolog, seksolog, teolog... svi bi oni tu trebali imati svoju ulogu i svoj prostor. po svemu sudeći, taj seksualni odgoj će u našoj državi kao i mnogo toga prije njega ispasti najobičnija sprdačina.

    avatar

    08.05.2005. (10:20)    -   -   -   -  

  • misko

    Žalosno je to što kod nas izgleda tek počinje "seksualna revolucija". Da uče djecu, ili mlade ljude, što je normalno! Što je normalno? Svi na riječima zagovaraju monogamiju, bračnu vjernost - koliko se njih toga pridržava! Bojim se, da će i to biti samo još jedan promašaj edukacije, poput raznih uđbenika povijesti koji nisu ništa drugo nego krivotvorna. Seklsualni odgoj, po mom mišljenju, nije samo znati "kako na svijet dolaze djeca" - to bi trebalo biti mnogo više od toga, morali bi se podučavati o ženskoj i muškoj psihi, o čitavoj povijesti seksualnosti, od "primitivnih" plemena do nas, podučiti mlade ljude kako ima uživanja i opasnosti u seksu, a prije svega ih podučiti da ono što je meni normalno ne mora biti i drugima! I mislim da bi taj predmet trebalo ocjenjivati, a ne da bude na margini! Potrebno je podučiti djecu da imaju ZDRAV odnos prema seksu, na taj način bi odgajali zdrave ljude, ali žao mi je što to moram reći, mislim da se to neće postići u našim školama! A pobačaj? To bih ostavio svačijoj savjesti! I upamtimo - učenje o SPOLNOSTI i SEKS nisu jedno te isto! Čini se da mnogima to još nije jasno!

    avatar

    08.05.2005. (10:38)    -   -   -   -  

  • što bi te lagao?

    hmmm... da to i JEST najvece pitanje... ja ne bi da meni netko promiskuitetan odgaja dijete, niti da mu usadi razmisaljnje da je pobacaj uredu.... to cu vjerojatno morati ja napraviti prije nego dodje taj predmet na red... msilim da je svaki roditelj ipak svom djetetu najbolji ucitelj.

    avatar

    08.05.2005. (11:29)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Reina, kako sam rekla, film nisam gledala, i mogu prihvatiti da u njemu neistina ima, ako tako kaže struka. No, neovisno o tome, kakav god bio realistični film o pobočaju, on NE može biti lijep i nešokantan. No, to je realnost od koje ne treba bježati. I praviti se da je ružičasta. @May, valjda su ipak predvidjeli da će to držati netko kompetentan, a ne tek razrednik, bilo koji. :) Daj, nije te valjda strah da ćeš ti morati? :))) @Rock, uvijek će biti djevojčica koje dobiju prvu menstruaciju i prije nego ih netko informira. Ali takvih je ipak malo. Evo, u našem slučaju, ovdje će se početi predavati Zdravstveni odgoj u 5. razredu, a ja znam da neke djevojčice i prije dobiju prvu menstruaciju. Mi smo imali, sjećam se, onu Modru lastu (jel postoji to još? :)) pa smo tamo čitali. :)) Iako, uglavnom to prije obave mame ili se čuje od starijih djevojčica. @Miško, poligamnost, vjerujem, ipak baš nije masovna pojava. Ja vjerujem da ipak većina ljudi poštuje svog supružnika (ili onoga s kim je u vezi). Jer, oni koji imaju ljubavnice/ljubavnike znači da NE poštuju (a o ljubavi da i ne govorim). Osim toga, svatko od nas govori u svoje ime, pa onda eventualno, ako netko i laže, ima to na vlastitoj savjesti. :)

    avatar

    08.05.2005. (14:30)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Zeko, ono što sam ja htjela reći je da je u nekim slučajevima teško čovjeku (koji je ipak biće mišljenja i stavova) biti potpuno odvojiti činjenice od vlastitoga stava. Bila stvar o povijesti, prehrani ili seksualnosti. Ipak to nije matematika. :) Nadalje, moje je mišljenje da nitko od 15 godina nije spreman na spolne odnose. Smatram da to nije moguće ni psihički ni emotivno. A što se fizičkoga tiče čula sam od strane ginekologa da djevojčici da bi mogla biti spremna biti majka treba oko 5 godina od dobivanja prve menstruacije (naravno da može i prije zatrudnjeti, ali ostali organi nisu u potpunosti dosegli onu razinu koju bi trebali imati). Dakle, negdje do 18-19, a spolni odnos može i trudnoću imati kao posljedicu (mislim - to te ne učim :))). Mislim također da i praktički golobradi dječarac koji još nije pravo ni izmutirao teško može biti odgovoran u tom smislu.

    avatar

    08.05.2005. (14:31)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Cookie, profesori su samo ljudi. I oni se mogu TRUDITI biti objektivni, ali subjektivnost je mislim neminovna. Npr. i novinari bi trebali biti objektivni pa nisu baš uvijek. A pogledaj i nas ovdje, trudimo se biti objektivni, ali SVI imamo stav o tome pa nekako tome prilagođavamo i one činjenice koje su nam poznate. Sviđa mi se tvoja ideja da bude više različitih struka. Da, baš mi se sviđa. Iako, mogao bi nastati problem kad budu počeli govoriti kontradiktorne stvari. No, čak i tada je to DOBRO, jer onda se kod učenika može razviti svijest, mišljenje pa čak i rasprava.

    avatar

    08.05.2005. (14:31)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Ti Ti Pegy znaš da je moj primjer bio primjer za roditelje koji šalju djecu u bijeli svijet kao ovce među vukove. Najmanje je problem neočekivanim mjesečnicama. Možda bi seksualni odgoj mogao spriječiti i koju trudnoću, sidu, ili seksualnu bolest bilo kakvog tipa. Možda bi ipak netko trebao dijeci reći da i oralnim seksom mogu dobiti spolne bolesti (što većina njih smatran nemogućim). Puno je stvari koje moraju znati. Ne mislim da bi ih to tjeralo na promiskuitet. Dapače, treba ih pripremiti na svijet kako treba pa će imati veće šanse. Jer, nije lako danas biti dijete. Siguran sam da npr. Trill i Poli dobro upućuju svoju djecu, ali što je s onima koji zakopavaju glavu u pijesak? Ista je situacija kao i s primjerice drogom, to što neki roditelj ne razgovara s djetetom o drogi, to ne znači da će je ovaj ostati pošteđen. Dapače.

    avatar

    08.05.2005. (15:47)    -   -   -   -  

  • pegy

    Rock, slažem se s tobom da činjenice TREBA poznavati i da je to DOBRO. Ali ja nisam promiskuitet ni spominjala u tom kontekstu, nego samo jedno od mogućih mjesta spoticanja koja se mogu javiti. Mislio si na Gogi i Poli valjda. Trill nije ostavila komentar. Ali kad smo kod Trill, pustila sam ti jedan na njezinom blogu. :))

    avatar

    08.05.2005. (16:06)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    Istini za pravo, ja sam se referirao za promiskuitet u tekstu a ne kometarima (njih nisam stigao pažljivo pročitati). Spomenuo sam Trill jer znam da je majka, a poznavajući je, znam da njena djeca sigurno ne žive u mraku (isto kao i za Poli). Gogi još ne znam. Ono kod Trill je naravno bila šala. Nisam mislio da ti voliš žestoko napadati, već su mi samo poznati tvoji stavovi spram crkve pa sam anticipirao reakciju. Kao što ti znaš da ja reagram na svaki pronalazan netolerancije ili neravnopravnosti spram bilo čega. Sorry da tu odgovaram, ali usput mi je. Pozdravić

    avatar

    08.05.2005. (16:16)    -   -   -   -  

  • mayday

    Pegy, sorry, išla sam malo čitat ovdje komentare jer me tema zanima i ne znam jel bih ostavila kom. tu ili kod Cookie, jer se radi o njezinom stavu da bi profesori trebali iznositi gole činjenice o svojem predmetu. Čak i IZBOR golih činjenica je stvar stava, tako da je nemoguće očekivati da profesori ne izražavaju svoje stavove na satu. Čak što više, mislim da to nije ni dobro, jer to učenike nikako ne može motivirati. Profesori, za Boga miloga, nisu ljudi bez osjećaja, i ima li netko tko bi volio da jesu? Kao prvo moramo voljeti svoj predmet, na neki način baš VOLJETI, jer kako ga inače približiti učenicima. Stavove, međutim, ne smijemo NAMETATI. To je nedopustivo. Pa sad vi probajte biti. To je isto kao da kažeš da liječnike ne bi trebala pogađati ljudska patnja. Zato su valjda i postali liječnici. Problem je i u doživljavanju ljudi da profesori naprosto prenose znanje iz svojih glava u tuđe. To nije točno. Svako znanje koje ste stekli, stekli ste vlastitim naporima, i nikoga nije ničemu moguće naučiti, ako taj netko to ne želi. Da bi poželio, postojimo mi profesori, da im damo tu mogućnosti. Oprosti, ako nije vezano direktno za temu, na prostoru, uh al sam se zatjerala...:)

    avatar

    08.05.2005. (17:00)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    Dolazim sa Beštijičinog bloga sa smješkom, ona je ta koju tražiš, vjeruj mi:))) A što se općenito tiče seksologije, baš nekidan sam pričala sa curom koja je na Floridi završila osnovnu i srednju školu. Jednom tjedno su imali od prvog razreda satove. Do petog su bili zajedno sa dečkima, a od petog su bili odvojeni. Gledali su sve i svašta s tim da su ih oni detaljno učili o svemu. Kažem detaljno, jer se ja sjećam dva sata koja sam ja imala u sedmom razredu o svemu tome. Pih! Bilo je više smijeha u razredu nego ičeg drugog. Tužno je to jer je tema već tada odavno trebala biti razglabana. Smatram da je u današnje vrijeme kad klinci uletavaju u spolne odnose neophodno potrebno ih educirati, što o trudnoći, što o spolnim bolestima, što o promiskuitetu i svakako ih učiti samopouzdanju. Ima ih podosta koji to od roditelja nisu mogli dobiti. Svoju djecu učim svemu, a znam i za druge roditelje koji sa svojom djecom mogu otvoreno pričati, ali je puno više zatucanih.

    avatar

    08.05.2005. (21:24)    -   -   -   -  

  • trill

    Jako zanimljiva tema. Mogu o njoj pričati baš iz ličnog iskustva jer sam lani dok je Huluvuica pohađala 8.razred prisustvovala jednom satu seksualnog odgoja. Milsim da je naša škola bila eksperimentalna za taj program, pa su kod nas željeli vidjeti reakcije djece i roditelja. Poslje roditeljskog sastanka razrednica nam je rekla da je to dobrovoljan sat, nije obavezan i ako želi tko od roditelja ići...neka slobodno ide. Pošto mene zanima svaki oblik odgoja koji moja djeca dobivaju, otišla sam i ja s kćerkom na taj sat. Održavala ga je naša vjeroučiteljica, divna mlada žena. Pričala je općenito o seksualnosti, pa o odnosima među ljudima, da bi na kraju počela o seksualnim odnosima. O tome je pričala na način koji se , meni osobno, jako sviđa..naime naglašavala je osjećaje. Nije spominjala vjerske odredbe, kao recimo neodnose prije braka, nego je naglašavala stalno da je ljubav najbitnija i prvi uvjet za seksualni odnos. Poslije sata imala sam još par pitanja za nju, spremno mi je odgovorila i moram priznati da mi se to sve skupa jako svidjelo. Međutim Huluvuica se izjasnila da ne želi ići, nego da joj je ugodnije samnom razgovarati i pitati sve što nju zanima..poštujem kćerkin izbor i ponosna sam što joj je sa mnom ugodnije :)

    avatar

    08.05.2005. (21:44)    -   -   -   -  

  • Chainfire

    uuu....da ne ulazim ja u to previse. mozak je danas pod ptritiskom. moje je da se neke odtih stvari trebaju dobiti doma. a za to bi trebalo kakav odgvoj za starce prije...

    avatar

    08.05.2005. (21:44)    -   -   -   -  

  • Mamina svakodnevnica

    Večeras samo da te pozdravim.I hvala na čestitki za današnji dan.Laku ti i mirnu noć želim....

    avatar

    08.05.2005. (22:09)    -   -   -   -  

  • beštijica

    Da sam ja učiteljica (što nisam), mislim da bih seksualni odgoj u školi dobro odradila. Ja tu ne vidim nikakvu dramu. Djeci treba SVE objasniti i približiti im informacije o spolnosti, naravno u skladu sa uzrastom. To je predmet apsolutno potreban školi. Ima hrpa roditelja kojima je seks još uvijek tabu i djeca su im kao guske u magli. Ja se sjećam da je mom razredu profesor iz biologije od petog do osmog osnovne redovito držao predavanja o spolnim organima, kontracepciji, trudnoći, spolnim bolestima, spolnoj odgovornosti, bio je otvoren za sva pitanja... i mislim da nas je pravilno usmjerio. I mi, klinci, smo sasvim normalno, bez srama i predrasuda reagirali na temu.

    avatar

    08.05.2005. (22:11)    -   -   -   -  

učitavam...