Komentari

borut.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • borut

    Tehnicki, opis dogadjaja u nasem naselju, na dan pokopa Ezera Vajcmana je veoma dobar. Napravljeno je jos barem pedesetak snimaka ljudi, vrsta uniforma i vozila koji su sudjelovali u osigiranju i ispracaju najvoljenijem izraelskom politicaru. Mislim da bi bilo pravilno kad bih napisala jedinom voljenom. Ezer je bio otmen, sarmantan gospodin, kojega je krasila iskrenost i ostar jezik te je zbog svojih "gluposti" tri puta izlazio iz politike i ulazio u nju. Osnivac je izraelskog zrakoplovstva, za koje je po svoje lupio: najbolji u aviaticare, a najbolje aviaticarima. Jedan dio drzave se tresao od smijeha, a drugi su se zgrazali. Bio je borac za drzavu Izrael ali veliki mirotvorac. Ogroman mu je doprinos u miru da Egiptom kojega su potpisali Begin i Sadat. Kad je Sadat prvi put posjetio Izrael, Vajcman ga je upoznao sa svojim sinom Saulom koji je kao 19 godisnji vojnik ranjem od egipcana na Suezu, tako da je ostao djelimicno paraliziran. Doveo je svojega sina kao dokaz o besmislenosti rata. Kad je Saul kasnije 1991 godine poginu, zajedno sa svojom suprugom, u prometnoj nesreci Ezer i Reuhuma (ta prekrasna osoba) su preuzeli brigu i odgoj svoga unuka. Bio je veoma obrazovam, perfektno govorio engleski, arapski i jos nekoliko jezka, ali je bio veoma jednostavan, cak skroman covjek, koji je rado pratio svoju suprugu obliznji manji mol nasega naselja. Dok bi supruga obavljala kupovinu on bi razgovarao sa ljudima, ispitivao, salio se, zadirkivao djecu. Nije podnosio guzvu cuvara oko sebe, tako da sam ja mislila u sebi, kad vidis Ezera brisi, jer mozda ima negdje netko tko ga moze promasiti ...Bilo ga je ugodno sresti. U cemu je velicina covjeka: u djelima koja ostaju iza njega, u njegovoj ljudskosti i skromnosti. Nije izlozen u Knesetu, nije pokopan na groblju velikana, vec uz svog sina gdje cuva mjesto svojoj Rehumi jer njih dvoje zajedno su stvorili mit o Ezeru Vajcmanu.

    avatar

    26.04.2005. (17:55)    -   -   -   -  

  • sick of it all

    Mnoge me navedene stvari podsjećaju na našeg Stipu, samo što on defintivno nije pilot... :-D

    avatar

    26.04.2005. (20:48)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Laka mu zemlja...

    avatar

    26.04.2005. (21:01)    -   -   -   -  

  • jagode

    lijepo vrijeme i posljednji pozdrav oblaka nekadašnjem susjedu...

    avatar

    26.04.2005. (21:04)    -   -   -   -  

  • singerica

    Šalom, Borut, jako ti je zanimljiv blog, pogotovo meni koja sam imala brata u Izraelu, ali sama tamo nikad nisam bila. Dosta sam čula od njega, ali nikad dosta. A ovo što ti pišeš,je sve aktuelno. I mi smo ovdje proslavili Pashu. Nismo doduše držali seder, ali malo nas skupilo oko stola, i proslavili na naš način. Čini se da u Izraelu ima nešto od atmosfere u staroj Jugi. Osjećam izvjesnu toplinu u tvom pisanju o umrlom političaru. i još više u Vesninom. Tako smo osjećali nekad i ovdje. Danas me baš briga, političari samo rade svoj posao, bolje ili gore, a mi svoj.Sutra ćemo izači na birališta i izabrati druge, a ove ćemo zaboraviti. Ne znače ništa. Izrael ima svoje stare junake, i još uvijek drži do njih. I inače, pričao mi brat, a i drugi rođaci, u izraelu se ljudi više druže, ne moraš se najavljivati telefonom kad želiš nekome u posjetu (ili je bar do prije nekoliko godina tako bilo), stari običaji se čuvaju, uz suvremenu tehnologiju kao u americi, i relativno (u odnosu na naš) standard. Samo da nije rata...piši još, o svemu, redovito te čitam

    avatar

    27.04.2005. (03:24)    -   -   -   -  

  • borut

    singericiu mome testu sigurno ima topline, jer takvi su moji osjecaji prema covjeku cije je zanimanje politicar i kojega obavlja veoma dobro, znaci u korist biraca, ponasa se kao jedan od njih (biraca), uz to veoma sarmantan i duhovit covjek! Gdje to jos ima. U parlamenu bi na "prste jedne ruke" mogao bi prebrojati ljude vrijedne postovanja, a ima 120 clanova. Ali ja zapravo zelim u svom zivotu ukazivati na dobre stvari o kojima se obicno ne govori!!!

    avatar

    27.04.2005. (06:33)    -   -   -   -  

  • Peška

    vesna, ne moraš se trudit objašnjavat, svi već znamo da dobar čovik samo o dobrom zbori! i fala na informacijama kojih nikad dosta. mislin i na boruta, narafski! n.b.: upravo san se skinula sa more_snova bloga, potežen niku paralelu i skroz san sritna da san u vas našla malo mira i puno dobrote! pozdrav iz dalmacije!

    avatar

    27.04.2005. (14:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...