Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (43)

Marketing


  • jjjaa

    Uskoplje:) Samo valjaš neku povjest po svojim postovima,daj malo zajebancije.Ali kad Si tako dobar u povjesti reci mi kako je bilo ime konju Bana Jelačića.

    avatar

    06.03.2005. (09:41)    -   -   -   -  

  • Bistrièanin

    Putko! Ili je Putko bio Bećin konj? Uglavnom, Kreka, poljubi Beću na Deveću!

    avatar

    06.03.2005. (11:54)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    KROKODIL Kako matematicar dokazuje da je krokodil duzi nego siri: Dokaz se sastoji od 2 dijela: 1.) Ako pogledamo krokodila odozgo, zapazit cemo da je zelen i dugacak. Kad ga prevrnemo, uocit cemo da je dugacak ali nije zelen, sto implicira da je krokodil duzi nego zeleniji. 2.) Kad ponovo pogledamo krokodila odozgo, vidjet cemo da je zelen i po duzini i po sirini, dok je sirok samo po sirini, sto pokazuje da je krokodil zeleniji nego siri. Iz 1.) i 2.) proizilazi da, posto je krokodil duzi nego zeleniji, a zeleniji nego siri, onda je i duzi nego siri!

    avatar

    06.03.2005. (12:07)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    Popela se Fata na sljivu. TRASNJE...Vidi je Mujo i pita: Ej, Fato, sta ba radis gore na sljivi? -Jedem tresnje, kaze Fata. -Kako bona tresnje na sljivi??? -Pa ponijela ja...

    avatar

    06.03.2005. (12:18)    -   -   -   -  

  • P: Zasto plavusa uvijek sere dvije hrpice govana? O: Jer nije skinula tange!

    avatar

    06.03.2005. (12:24)    -   -   -   -  

  • 05.03.2005

    Dosao zlocasti vuk predkucu sedam kozlica i kuca na vrata.Tko je -upita kozlic.-Vasa mama !Donijela sam vam mlijeko!-Ne lazi ,vuce .Mi smo je upravo poslali po pivu!

    avatar

    06.03.2005. (14:17)    -   -   -   -  

  • Lijep post!

    avatar

    06.03.2005. (14:57)    -   -   -   -  

  • Ksenija

    E to je dobro rečeno. Mi kao da smo osuđeni maštati o prošlosti, a ne, kao sav normalan svijet, o budućnosti. A to je nažalost zbog toga što se prošlost na ovim prostorima uvijek nastojala retuširati, prilagoditi sebi i svojim ciljevima. Pa čak je i međunarodna zajednica selektira i zabranjuje... i nije ni čudo da o njoj maštamo, kao što se mašta o svemu zabranjenom.

    avatar

    06.03.2005. (23:49)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Opet ovaj falsifikator, pokusava prepraviti historiju.

    avatar

    07.03.2005. (10:47)    -   -   -   -  

  • Goran

    Koji falsifikator? Šta Del Ponte, tebi sada nije dobro u ovome postu. Ili misliš na Krekine komentare?

    avatar

    07.03.2005. (11:04)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Mislim na falsifikatora, koji je napisao da je slobodan Tursko-bosanski rjecnik nazvati Tursko-hrvatskim. Kao i na falsifikatorske tekstove iz Skopaljskog vijesnika od HVO novinara, koji su saucesnici u hrvatskoj agresiji na BiH. Doci ce vrijeme kada ce se i ovi novinari poput Sagolja, Shende i ostalih lazova pozvati na odgovornost. Nista se vi ne brinite. McNair je poceo sa radom! Fala Bogu da javno iznosite tekstove!

    avatar

    07.03.2005. (17:08)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Kada kazem javno, onda mislim na novinare i urednika! A njihova imena su poznata!

    avatar

    07.03.2005. (17:10)    -   -   -   -  

  • Del Ponte u historiji koju ti čitaš piše: "... Porfirogenet spominje NAHIJU USKOPLJE (istaknuo ja) još u 10. vijeku...." ha hahahahahahahahahahahah možda si ti to i napisao hahahahahahahaha opereto!!!!!

    avatar

    07.03.2005. (20:18)    -   -   -   -  

  • Mato

    Ti, Del Ponte, otkad se javljaš na ovom blogu nisi, barem se ja ne sjećam, ispravio niti jedan krivi podatak, niti dao alternativnu informaciju onoj za koju tvrdiš da je pogrešna i lažna. I kad god ti ponestane bilo kakvih argumenata posežeš za uvredama i prijetnjama. To je nepogrešiv znak tvoje inferiornosti! Zato ubuduće opreznije.

    avatar

    07.03.2005. (20:25)    -   -   -   -  

  • Ma šta to zajedničko imaju Šagolj i Šenda? Ti si DP izgleda daleko od ove naše lijepe doline, pa valjaš gluposti, a da ne poznaješ ni najosnovnije činjenice. Šenda se novinarstvom bavio tek poslije rata. Osim toga on je preminuo, pa nije lijepo da o mrtvima govoriš na taj način.

    avatar

    07.03.2005. (20:47)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Mato, evo upravo sam ispravio da je autor falsifikovao podatak kada je rekao da s pravom moze Tursko-bosanski rjecnik nazvati Tursko-hrvatski! To se zove kradja i kriminal u nauci!

    avatar

    07.03.2005. (22:06)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Međutim, i tada su očevi 13 domaćina bili katolici, što znači da su im sinovi bili prva generacija poturčenjaka." Prvo Cesta se spominje 1444. godine. Drugo, ovo podrucje je jedno od najbogatijih podrucja sa steccima, pa teza da je ovo bilo katolicko je smijesna. Iskljucivo zato sto je stanovnistvo Bosne, dobri Bosnjani bilo jako izmijesano, pa se znalo desiti da u jednoj familiji egzistiraju cetiri vjere, katolicanstvo, Crkva bosanska, pravoslavlje i islam. Takodjer je bilo dosta Vlaha, po kojima su domaci katolici prozvani zato sto su preuzeli vlaski nacin zivota (nomadski) ili drugim rjecima se povlasili!

    avatar

    07.03.2005. (22:19)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "što znači da su im sinovi bili prva generacija poturčenjaka." Ovaj dio recenice je klasicni stereotip koji se javlja kod hrvatskih nazovi povjesnicara. Prvo, zato sto misle da se poturica odnosi na covjeka koji je kao postao turcin, po analogiji sa povlasiti se, postati Vlah! Autor nema pojma da je potur iil poturica nastalo od turske rijeci poturlu, sto znaci iznorane hlace, a odnosilo se na zemljoracnike, ili tezake koji su tesko zivjeli po selima Bosne. Tako su ih naime turci nazvali. Medjutim pod uticajem srpskih guslarskih pesama, i pod uticajem stereotipa koji se spremao u hrvatskim kuhinjama metodom falsifikovanja historije, mentalni sklop domacih katolika je poceo da interpretira pojam poturciti, na nacin kako je to radio Sagolj.

    avatar

    07.03.2005. (22:23)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Ma šta to zajedničko imaju Šagolj i Šenda?" Obojica su bili ustaski orjentisani. Obojica su lagali prilikom izvjestavanja. Obojica su mrzili Bosnjake. Obojica su presucivali agresiju RH na BiH i hrvate predstavljali kao najugrozeniji narod u Evropi svih vremena!

    avatar

    07.03.2005. (22:27)    -   -   -   -  

  • Mato

    Del Ponte, izgleda da tebe jako boli onih pet-šest stranica rukopisa kojeg teško da možemo nazvati rječnikom. Kao prvo, na tim listovima nema nikakvog podatka o IMENU SASTAVLJAČA ODN PREPISIVAČA, NASLOVU, BROJU STRANICA, NIČEMU, pa po kojoj ti logici tvrdiš da taj nazovimo ga rječnik mora biti tursko-bosanski, a ne recimo tursko-crnogorski. Bitno je vidjeti karakteristika kojeg jezika su riječi u tom rječniku, a odgovor je nepobitan: hrvatskog. Jesi li ti ikad u životu izgovorio riječ siječanj, veljača itd. jesi li ikad izgovorio riječ podnožnik i druge slično tvorene riječi. Nisi! Niti ti niti ostali Bošnjaci u G. Vakufu. U prošlosti svakako da, ali danas ne. Prema tome, autor je u pravu!

    avatar

    07.03.2005. (22:31)    -   -   -   -  

  • Mato

    Što se tiče tvoje teze o korijenu imena poturica, ona mi je, u najmanju ruku smiješna. Mi ne govorimo ovdje što su Turci mislili kad su izgovarali riječ poturica, nego na što mi mislimo kad izgovaramo riječ poturica. Mi, naime, mislimo na čovjeka koji se odrekao svoje prethodne vjere i prihvatio "tursku" vjeru, tj. islam. Barem je to jasno.

    avatar

    07.03.2005. (22:38)    -   -   -   -  

  • Ti si Dp očito davno podvio repinu i ne znaš uopće što se kod nas događa. Pokojni Josip Šenda počeo se novinarstvom baviti tek kada je rat završio i on doista, ali doista nema ništa sa bilo kakvim ratnim izvješćima, a pogotovu sa Šagoljem. Reći za njega da je ustaša krajnji je bezobrazluk. Uostalom, njegovi tekstovi su svima dostupni i svi mogu vidjeti da u njima nema ni u od ustaštva. Ali na žalost, tebe ne interesiraju činjenice, tebe interesira etiketiranje.

    avatar

    07.03.2005. (23:01)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "...IMENU SASTAVLJAČA ODN PREPISIVAČA, NASLOVU, BROJU STRANICA, NIČEMU, pa po kojoj ti logici tvrdiš da taj nazovimo ga rječnik mora biti tursko-bosanski, a ne recimo tursko-crnogorski. Bitno je vidjeti karakteristika kojeg jezika su riječi u tom rječniku, a odgovor je nepobitan: hrvatskog." Na osnovu enciklopedijskog clanka i autora koji je pisao o specificnosti rjecnika jos 1971. godine, kada je jos uvijek zvanicni jezik bio srpsko-hrvatski, i kada nije bilo razloga za ovakvim diskusijama, to je obicni podatak (autor je sam naveo da ga je nasao na wikipediji), kojeg treba izvorno i prenijeti, a ne prepravljati. Bosanski jezik je u to vrijeme bio jedan od sluzbenih jezika na porti. (mnoge pase su bili bosnjaci, a u to vrijeme nije bilo spomena o hrvatskom ili srpskom jeziku. Tek nakon 1850. godine sa dolaskom S. Radica pocinje misionarska uloga i sirenje Hrvatstva medju bosanskim katolicima (Bosnjacima i vlasima). Bosnjacki katolik Fra. Ivan Frano Jukic (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bosnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao: "Mi Bosnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo zivi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i zale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo sto su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

    avatar

    08.03.2005. (02:20)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Sto se tice sijecnja, ili kruha...one se nalaze u Pravopisu bosanskog jezika. Jer bosanski jezik se sastoji iz cetiri dijalekta. Neke dijalekte dijeli sa srbima i hrvatima jer su sva tri jezika nastala iz istog izvora, sa manjim razlikama u leksickom pogledu. Doduse od 1990. nakon sto je Tudjman postao poglavnik Hrvata, ove razliku su postajale sve vece, a za to je dokaz i ovaj blog, u kojem se upotrebljavaju rijeci koje nikad nisu bile karakteristicne za Gornjevrbasku regiju.

    avatar

    08.03.2005. (02:26)    -   -   -   -  

  • igo

    da upotrebljavaju one čudne riječi koje je nekada davno netko zapisao na nekoliko listova papira. siječanj, veljača, podnožnik.... sve su to glupave riječi koje je hrvatima tudjman nametnuo, u nas se one nisu nikada govorile.

    avatar

    08.03.2005. (07:47)    -   -   -   -  

učitavam...