Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (69)

Marketing


  • maja

    e hvala bogu. sad će napokon prestati one glupe primjedbe i one amaterske rasprave o jeziku. bravo za autora!

    avatar

    26.02.2005. (10:09)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Rjecnik je bio Tursko-bosanski, a autor je idiot kada kaze da ga radi ikavice moze nazvati s pravom Tursko-hrvstaki. To je isto kao kad bi rekao bosancicu cu nazvati hrvatcica?! Smijesno! To je falsifikovanje historije. Tacno je da je jedan od cetiri izvorna dijalekta u bosanskom jeziku i ikavski, i tacno je da su rijeci u njemu sijecanj, veljaca, ali i muharem, ramazan, kao i mart, jul itd. (Sve ove rijeci su i u pravopisu bosanskog jezika od Uskufija) Dakle, to nista nije strano za bosanski jezik, ali je svarno pateticno da autor, kaze da ga s pravom moze nazvati tursko-hrvatski. Sta bi onda rekao za prvi Tursko-bosanski rjecnik od Uskufija iz 17. vijeka?! Eto zasto Hrvatima nije vjerovati, jer su uvijek lagali i jer su uvijek bili majstori propagande! Ja cu Hrvate s pravom nazvati Vlasi, ako cemo igrati prljavo!

    avatar

    26.02.2005. (12:36)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Ono sto je autor takojer izbjegao navesti, je sljedeca recenica: "Rječnik sadrži oko hiljadu riječi pisanih uvježbanim i lijepim NESHI pismom." Ali autor nema pojma ni sta je to naravno. Halal ti vjera, Sagolj ti nije ni do koljena!

    avatar

    26.02.2005. (12:45)    -   -   -   -  

  • Autore jebem ti i dijete i majku ustašku

    avatar

    26.02.2005. (13:44)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Nepotpisani, nema potrebe da psujes, jer je to fakat ruzno! Nisi onda nista bolji od ovog falsifikatora!!!

    avatar

    26.02.2005. (14:01)    -   -   -   -  

  • Dobro moram jednom, ovaj blog dođe kao onaj park u Engleskoj gdje je dozvoljeno psovanje predsjedniku , političarima i drugima

    avatar

    26.02.2005. (14:03)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Pozivam sve pripadnike Armije BiH koji su bili pod komandom ratnog komandanta ARBiH generala Rasima Delića da obrate pažnju na sve fondove u kojima se obezbjeđuju novčana sredstva za podršku nepravedno optuženih pripadnika i starješina ARBiH da daju svoj prilog tome. Ako ste vi jedan od 270 000 boraca Armije BiH onda je to vaša moralna obaveza .Napomena general Delić je jutros u 5,30 h iz Sarajeva otišao u Hag. Unaprijed Hvala.

    avatar

    26.02.2005. (14:14)    -   -   -   -  

  • Jure Francetic

    Za Del Ponte i ostale balije! Vrlo je interesantno kako ste vi balije postali strucnjaci za jezik i povijest, i sada svima dilite poucke i solite pamet. Zanima me na koju cete viru preci , recimo ako Kinezi dodju u BiH, ili neka africka plemena. Ja mislim da vam je vrime prominiti viru , niste je odavno minjali.Zapamtite za sva vrimena da prije osmanlijske agresije nije bilo balija u BiH, a vi se sada mozete upinjati koliko hocete i dokazivati. A sto se tice psovanja, pa to moze svatko i ako ja sad tebi jebem mater balinsku to ne znaci da cu ti je u stvarnosti jebati.

    avatar

    26.02.2005. (14:26)    -   -   -   -  

  • djole

    svaka cast za autora pa nije nikad ni postajo bosanski jezik kao ni bosnjaci to ti je umjetna tvorevina kao jugoslavija oni su se izjasnjavali kao srbi ili hrvati nema muslimana samo neopredeljen pozdrav od bratka iz zemuna

    avatar

    26.02.2005. (14:26)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Jure Franceticu, Hitler ti je odavno krepo, sta se sad ti tu javljas! Pa nas su Ugari, Hrvati i Srbi pokusali preobratiti u krscanstvo(katolicanstvo i pravoslavlje) krstaskim ratovima i inkvizicijom, kada smo bili pripadnici Crkve bosanske-Heretici za tadasnju Evropu, pa im to nije poslo za rukom! Nema te sile koja ce nama nametati vjeru, ako je mi sami ne prihvatimo. Svjesno smo bili heretici, isto tako smo svjesno i dobrovoljno prihvatili islam! Ako te zanima zasto, jedan od odgovora je sigurno i "prijateljski" odnos nasih susjeda, koji su nas macem pokusavali natjerati da se pokrstimo, u zapadnu ili istocnu varijantu. A Bosnjaci su inadzije po prirodi, pa uzeinad vlasima predjose na islam, i postadose begovi i age. A vlasi (p)ostadose kmetovi i sluge. Ko je sad pametniji, mi ili vi?

    avatar

    26.02.2005. (17:00)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Moj Djole, ti kazes da nije postojao nikad bosanski jezik?! Prva integralna biblija iz 1831. za hrvate je napisana bosanskim jezikom. U njenom predgovoru stoji: "u jeziku slavno-ilirskom, izgovora bosanskog prinesheno". Dalje se u predgovoru govori o ljepoti bosanskoga govora.

    avatar

    26.02.2005. (17:04)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    A sto se tice plemena, Hrvati i Srbi su usko vezana plemena koje potjecu iz juznog podrucja rijeke Don i podrucja Irana. Naime iransko pleme Sarmati, su se izmijesali sa nekim Slavenskim plemenima, i tako nastadose Hrvati i Srbi. (perz. CHROVATOS, Chrv-korijen rijeci, od koje je nastao Srv ili Srb, i Hrv, Hrvat) Hrvat je rijec perzijskom porijekla!!! Dakle, nije slavenska! Takodjer, dok ste vi dosli na Balkan, ovo podrucje je vec bilo naseljeno Slavenima, od kojih su nastali Bosnjaci, Bugari, Makedonci, Slovenci. A Srbi i Hrvati su bili vec uveliko iranci!

    avatar

    26.02.2005. (17:11)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    TURSKI PISAC ALI zapisa: "Što se tiče plemena Hrvata, koje smještaju uz rijeku Bosnu, njihov se značaj odražava u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rijeci prozvani. Duša im je čista, a lice svijetlo; većinom stasiti i prostodušni - njihovi likovi naginju pravednosti. Golobradi mladići i lijepi momci poznati su po pokrajinama po naočitosti.... Bez sumnje Bošnjaci, KOJI SE PRIBRAJAJU HRVATSKOM NARODU, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnošću, kao age i zapovjednici obrazovanošću i vrlinom; ako dođu do časti velikih vezira, u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, da ih velikaši hvale i odlični umovi slave". Šaljem vam pozdrave. Naše, tople, uskopaljske.

    avatar

    26.02.2005. (17:22)    -   -   -   -  

  • a kako se na s turskog na bosanski prevede habab, merak, a kako đahkad

    avatar

    26.02.2005. (17:27)    -   -   -   -  

  • Profesor

    Ne znam otkuda toliko gorčine u nekim komentarima. Ovaj autorov tekst je korektan. Hrvatski i bošnjački jezik genetski su srodni, s tom razlikom da je hrvatski standardiziran davno prije, još u 18. stoljeću, dok je bošnjački još u procesu stvaranja. Na žalost, naša bošnjačka jezična praksa u potpunosti je udaljena od jezične tradicije koje je i ovaj tekst dio. Tako niko (ili gotovo niko) danas od Bošnjaka ne rabi navedene nazive za mjesece (siječanj, veljača,...), niti u jeziku kojega danas govorimo ima primjera tvorbe riječi kao što je to u navedenom primjeru "podnožnik" (čak je gđa Del Ponte ismijavala slične izraze, koji se, međutim, u hrvatskom jeziku rabe gotovo 200 godina (nogostup)). Zbog svega što sam rekao, autor s pravom može ovaj rječnik kojeg je pronašao ef Štulanović označiti i hrvatskim. Od daljnje standardizacije našeg jezika, ovisi koliko će taj rječnik biti i naš. I na kraju još nešto: pravilan govor svakoga jezika, pa tako i našega, podrazumijeva prije svega (i prije jezičnih normi) poštivanje normi lijepoga ponašanja. Tako upotreba riječi idiot i sličnih u normalnoj komunikaciji govori da govornik ne poznaje ni osnovna svakodnevna pravila ponašanja, pa u njegovo jezično i svako drugo znanje, htjeli ne htjeli, moramo sumnjati. Zbog svega ovoga, govor o jeziku u nekoliko prethodnih komentara nije čak ni amaterski.Upotrijebimo ovdje riječ iz žargona: on je gehanski.

    avatar

    26.02.2005. (18:32)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Odgovor za krepanog Juru Francetića, Spominješ kad Kinezi dođu u Bosnu hoćemo li uzeti njihovu vjeru, za taj prelazak nema potrebe, provjeri koliko je kineza islamske vjeroispovjesti, da mi svaki peti da marku mogao bi i gruntovno i katastarski kupiti svu hrvatsku zemlju u Bosni i Hercegovini uključujući i crkveno zemljište .

    avatar

    26.02.2005. (20:39)    -   -   -   -  

  • Reis

    Daj nam Sarka te ziro racune da pomognemo naseg komandanta. Jos koji dan pa ce ovi uskopaljski "hrvati" ispast stariji i od isusa.

    avatar

    26.02.2005. (21:29)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    Traži se Više onih koji usavršavaju, a manje onih koji proturječe. Više marljivih, a manje brbljavih. Više onih koji govore da je moguće, a manje onih koji će reći da je nemoguće. Više onih koji nadahnjuju, a manje onih koji "polijevaju hladnom vodom". Više onih koji ulaze u srž, a manje onih koji sjede po strani. Više onih koji ukazuju na dobro, a manje onih koji ukazuju na loše. VIše onih koji će upaliti svijeću, a manje onih koji će proklinjati mrak. - Nepoznati autor

    avatar

    26.02.2005. (22:30)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    Život je ... Život je prilika - iskusi je Život je ljepota - divi joj se Život je san - učini ga stvarnim Život je izazov - suoči se s njim Život je zadatak - izvršavaj ga Život je igra - igraj se Život je dragocjen - njeguj ga Život je bogatstvo - čuvaj ga Život je ljubav - uživaj je Život je tajna - pronikni je Život je obećanje - ispuni ga Život je tuga - nadiđi je Život je himna - pjevaj je Život je borba - prihvati je Život je tragedija - uhvati se s njom u koštac Život je avantura - usudi se Život je sreća - zasluži je Život je život - brani ga

    avatar

    26.02.2005. (22:38)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    ŽELIM VAS IZAZVATI! Ne znam zašto ljudi čitaju ovaj blog ali sigurno ima puno razloga za to. Ono što je meni važno je nekoga potaknuti da kaže: "e sad je dosta, dosta mi je ovakvog života, želim nešto promijeniti, želim živjeti bolje i ljepše, znam da je to moguće i da ja to mogu i da to zaslužujem!" Oni koji čitaju da im prođe vrijeme ili da se bolje osjećaju nakon neke pričice ili misli – u redu je, samo izvolite i drago mi je zbog toga ali nemojte promašiti poantu. Ja vas neću tješiti, neću vas žaliti niti plakati s vama i vašim problemima. Suosjećam sa svakim ali nikoga ne žalim. Oprostite molim vas, ali nikakvi izgovori me ne zanimaju. Ja vas želim isprovocirati, izazvati, potaknuti da preispitate svoja uvjerenja, da nešto promijenite, pročitate, naučite i odlučite promijeniti svoj život na bolje. Svatko to može i zaslužuje!

    avatar

    26.02.2005. (22:44)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    Samo danas 1. Samo danas trudit ću se da budem sretan i dobro raspoložen. Imat ću na umu da je "većina ljudi sretna u onolikoj mjeri koliko odluči biti sretna". Podsjećat ću se da je sreća u čovjeku, a ne izvan njega. 2. Samo danas nastojat ću se prilagođavati prilikama umjesto da se trudim prilagođavati prilike vlastitim željama. 3. Samo danas brinut ću se za vlastito tijelo. Gimnasticirat ću, njegovati ga i hraniti. Neću ga zapuštati ni zloupotrebljavati jer želim da mi dugo i dobro služi. 4. Samo danas posvetit ću malo vremena vježbanju uma. Naučiti ću nešto korisno. Pročitat ću nešto što iziskuje napor, razmišljanje i koncentraciju. 5. Samo danas učinit ću nešto za dušu. Napravit ću barem jedno dobro djelo ne očekujući nagradu ni dobitak. Uradit ću dvije stvari što mi inače teško padaju kako bih vježbao duh i volju. 6. Samo danas bit ću ugodan prema okolini. Trudit ću se da izgledam što bolje mogu, bit ću pažljiv i za svakoga ću nastojati naći pravu riječ. Ništa i nikoga neću kritizirati. Neću pokušati mijenjati ljude. 7. Samo danas pokušat ću živjeti samo za danas. Neću rješavati stotinu problema odjednom jer znam da dan traje samo 24 sata. 8. Samo danas pridržavat ću se unaprijed utvrđenog dnevnog plana. Rasporedit ću vrijeme tako da ću unaprijed znati što ću raditi narednih nekoliko sati. Klonit ću se dvaju velikih napasnika: žurbe i neodlučnosti. 9. Samo danas potrudit ću se da nađem pola sata za potpuno opuštanje, pola sata kad ću moći biti sam sa sobom. 10. Samo danas riješit ću se svih svojih strahovanja. Neću se plašiti da budem onakav kakav jesam, da se veselim i uživam u lijepom. Bez straha ću voljeti i bez straha ću vjerovati da me vole oni koje volim. Mislite i ponašajte se vedro pa ćete i biti vedri!

    avatar

    26.02.2005. (22:48)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Hrvatski i bošnjački jezik genetski su srodni..." "Profesore", nije bosnjacki, nego bosanski. Toliko o tvom elementarnom znanju. Del Ponte ne ismijava rijeci koje su nastale prirodnim razvojem jezika, jer jezik treba da bude sredstvo za sto laksu komunikaciju, a ne za lomljenje jezika! Del Ponte ismijava politiku u jeziku, kao sto je nedavno u Hrvatskoj izasao novi pravopis koji treba da se obracuna sa "srbizmima", i zato umjesto vec postojecih rijeci izmislja svakakve gluposti.Helikopter je zrakomplat (kao da se radi o nekoj psihickoj bolesti), trotar ili plocnik je postao nogostup (vise podsjeca na neku umjetnicku apstraktnu skulpturu), cuveni pijetao je zoroklik, jer klika po netu sabahile (zorom), a kondom je udna tuljica, ma sta da to znaci?!

    avatar

    26.02.2005. (22:52)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "upotreba riječi idiot i sličnih u normalnoj komunikaciji govori da govornik ne poznaje ni osnovna svakodnevna pravila ponašanja, pa u njegovo jezično i svako drugo znanje, htjeli ne htjeli, moramo sumnjati." Ova "profesorova" recenica ovako srocena sama po sebi je APSURDNA i mogla bi biti primjer u citankama. Upotreba rijeci idiot, sama po sebi ne implicira necije znanje, nego najbolje opisuje postupak falsifikovanja koji se u drustvenim naukama smatra najvecim lopovlukom i kriminalom!

    avatar

    26.02.2005. (22:56)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Zbog svega što sam rekao, autor s pravom može ovaj rječnik kojeg je pronašao ef Štulanović označiti i hrvatskim." Autor ga moze nazvati i kineski, ali to ne odgovara faktima! I kompromituje kompletno pisanje na ovom blogu, koje je samo jeftina propaganda! To ide vama na obraz!

    avatar

    26.02.2005. (22:58)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Bez sumnje Bošnjaci, KOJI SE PRIBRAJAJU HRVATSKOM NARODU", ovaj dio koji si povecao je upravo argument protiv tvoje tvrdje odnosno "tvrdnje" ALIJA kojem ne znamo ni prezime niti datum pisanja, niti bilo sta (vjerovatno ga je neki slican falsifikator "obradio" kao i ovaj bloger). Dakle, "koji se pribrajaju hrvatskom narodu". Pitam se ko ih to pribrojava hrvatskom narodu. Mozda ovaj "profesor" koji kaze "Hrvatski i bošnjački jezik genetski su srodni..."

    avatar

    26.02.2005. (23:03)    -   -   -   -  

učitavam...