Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (33)

Marketing


  • Hedgehog

    Svaki put kad odem na gorblje Sv Josipa zapalim svijeću i na tom grobu. Pored oca sahranjena je i njegova kćerka Planinka. Mi koji smo ostali u opkoljenom Sarajevu cijenili smo što iz Sarajeva nije izašao ni Branko, a ni Hrvoje, koji je umro prije tri godine.

    avatar

    24.02.2005. (13:05)    -   -   -   -  

  • hajduk

    Ja mislim da mu je Bebe bila maceha.

    avatar

    24.02.2005. (13:36)    -   -   -   -  

  • L

    B. Mikulić nije bio "jedan od najzaslužnijih" što je m pretvoreno u M, nego najzaslužniji. Čak su i neki muslimani išli kod Tite da spriječe Mikulića u tome. Naizgled paradoksalno, ali samo naizgled. No, nažalost, i Branko je za neke uskopaljske muslimane, neki od njih su iznimno aktivni u komentiranju postova na ovome blogu, bio i ostao - samo jedan od ustaša. Žalosno!

    avatar

    24.02.2005. (15:01)    -   -   -   -  

  • most

    Kako moze Branko za muslimane biti ustasa! Kad zna se ko je isao u ustase iz nasi krajeva samo sto su na vrijeme presli u partizane . Mogu sad pricat sta hoce da su ovo ,ono i da ne nabrajam sve sta bi bili kad bi se nji pitalo (prvi covjek u G.V za vrijeme Juge je do zadnjeg cuvao Antu.P a poslije presao u partizane usput receno musliman ...

    avatar

    24.02.2005. (15:41)    -   -   -   -  

  • Sjecam se kad mu je tetka umrla, nezapamcena sahrana. Dosao svijet da vidi Branka. Dugo se pricalo o tome. Ko je zasluzan za necije uspjehe ili neuspjehe, pa naravno svaki pojedinac je najvise zasluzan za vlastiti uspjeh ili neuspjeh. Pozdrav

    avatar

    24.02.2005. (16:02)    -   -   -   -  

  • r

    Uredan coek sto posto, hvala mu velika sto se borio za muslimane. Pokoj mu dusi. I moje ga dedo rahmetli spominje da je fin coek bio.

    avatar

    24.02.2005. (18:35)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Pravi Bosanac. Nasa dusa. Borio se za svoju domovinu BiH! U Vakufu mu se treba napraviti spomenik! Neka mu je laka zemlja.

    avatar

    24.02.2005. (19:16)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Branko je ponos ovog kraja koji je pored Hrvoje Ištuka i Ivice Domačinovića Kokana najviše dao ovome kraju.

    avatar

    24.02.2005. (20:20)    -   -   -   -  

  • Ispravljac

    Velicina ovoga texta i ovoga covjeka je neosporna. Ipak mislim da nema nikakve potrebe da se na tako grub i primitivan nacin komentarise jedno slovo "M" ili "m". Zasto autor ovog bloga nemoze niti jedan text napisati, da bar malo ne uvrijedi nas M-ove. Pa zar je tako tesko napisati cijelu rijec. MUSLIMAN ?! Ili ne daj ti Boze "BOSNJAK"? Odgovor za slovo "L" (Lipizaner?): Kao prvo, ne postoje "uskopaljski muslimani", isto kao sto sam rek'o autoru da ne postoji "uskopaljska dzamija". I kako mozes reci da je za neke od nas Branko bio i ostao ustasa? Je li ikad iko to rek'o na ovome blogu i bilo gdje? Ja koliko vidim, nije niko, niti sam ja kad cuo od nekoga da je reko da je B.M. bio ustasa. Neka mu je laka crna zemlja i nek' mu Bog dragi podari lijepi Dzennet ili raj, za sve sto je uradio za ovu zemlju i za svoj grad Gornji Vakuf. Pozdrav.

    avatar

    24.02.2005. (20:39)    -   -   -   -  

  • Sto se u nasem narodu kaze: lako ti je biti svetac kad ti je Bog otac, tako i za naseg legendarnog Branka. Znam ljude koji su isli u skolu zajedno sa pokojnim Brankom. Zavrsio je gradjansku skolu u Bugojnu. U to vrijeme imali su neku vrstu knjiga koje bi izlazile na kraju svake skolske godine. Tu je pisalo sve o ucenicima. Tako je u trecem razredu Branko imao jedinicu uz matematike, isao na popravni. Mozda i nije vazno na koji nacin je dosao do uspjeha, ali isto tako znam ljude koji nisu htjeli da idu u partiju, pa za njih nije bilo posla, te su morali trbuhom za kruhom. Mnogi od njih izgubise i zivote u tudjini. Kao sto vec rekoh "lako ti je biti svetac kad ti je Bog otac" Branko, mogao je mnogo vise da ucini za nas kraj, ali eto dosta i to sto je rodjen u nasem kraju

    avatar

    24.02.2005. (20:43)    -   -   -   -  

  • jjjaa

    Di je ovaj sto treba pare.Jesi li se snaso bolan.Mozda je Tvoje pare potrosio ovaj gore, jos dok je bio ziv.Ako nije on i ona Yu klika,KO JE!!!!Pitaj onog poslije njega Markovica,(on je stampao dinare)mozda odstampa i Tebi 10000 km.

    avatar

    24.02.2005. (21:14)    -   -   -   -  

  • uskoplje

    Ispravljač:"Velicina ovoga texta i ovoga covjeka je neosporna. Ipak mislim da nema nikakve potrebe da se na tako grub i primitivan nacin komentarise jedno slovo "M" ili "m". Zasto autor ovog bloga nemoze niti jedan text napisati, da bar malo ne uvrijedi nas M-ove. Pa zar je tako tesko napisati cijelu rijec. MUSLIMAN ?! Ili ne daj ti Boze "BOSNJAK"" U citiranom dijelu nisam imao namjeru nikoga uvrijediti, kao što to nije namjera niti jednoga teksta na ovome blogu. Naprosto, koristio sam rječnik (veliko i malo m) kojeg su u ono vrijeme, u razgovorima oko muslimana i Muslimana, koristili svi: od B. Mikulića, J.B. Tita, Pozderaca, Maka Dizdara i brojnih, brojnih drugih. Ne znam zašto to danas Vama smeta, niti želim ulaziti u bilo kakvu polemiku u svezi s tim. Budući da smatram da Vas, a niti bilo koga drugoga, niti jednom rječju nisam uvrijedio, nemam potrebu ni ispričavati se. Inače, bez problema, bih. Pozdrav.

    avatar

    24.02.2005. (21:29)    -   -   -   -  

  • Ispravljac

    K'o ona krava, koja daje 30 litara mlijeka i onda nogom udari u kantu i sve prolije. Tako i ti, napises nesto fino, pa onda sve "ukenjas" nekom nacionalistickom izjavom koja nema veze sa textom...

    avatar

    24.02.2005. (22:24)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Ako je musliman visok onda je M , a ako je nizak musliman onda je m

    avatar

    24.02.2005. (22:31)    -   -   -   -  

  • uskoplje

    Evo, doista, ja ne znam gdje ste, u kojem slovu, zarezu, točci... moje "izjave" Vi vidjeli nacionalizam. Stvarno mi nije jasno, osim ako ga Vi, jednostavno, ne želite vidjeti u svakoj mojoj rečenici. No, onda je to Vaš problem. I da: zahvaljujem na usporedbi i,dakako, na rječniku. Pozdrav.

    avatar

    24.02.2005. (22:47)    -   -   -   -  

  • Ispravljac

    To je bar jasno svima u kojem slovu, zarezu, "točci"... Pardon, nije izjava...to je historijska cinjenica? Nema na cemu. Poredjenje nemoze biti bolje...nego sto jeste, a rijecnik je zargonski, da nije takav, ne bi pisac mogo objasniti svoje misljenje. Ja bar pisem kako sam prije pis'o, kako mi je dedo i pradedo pis'o, a ne pisem "točka", "usporedba" itd. Pitaj svog djeda kako se to pise? To ti je za rječnik.

    avatar

    24.02.2005. (22:53)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Prvo, nas narod se zove Bosnjaci, sa velikim B. "Uskoplje" pogledaj Ustav BiH! Mi nemamo potrebe nikome dokazivati ko smo i sta smo. Radi historijskih okolnosti u periodu nakon 1910. godine zabranjeno nam je da se izjasnjavamo kao Bosnjaci, kao sto je bilo i mome rahmetli dedi, koji je imao samo dvije opcije, ali to opet nista nije imalo efekta, jer je dedo na moje roditelje, a oni na mene, prenijeli nase bosnjacko sjecanje! Zato ako hoces da budes korektan u tekstovima pisi Bosnjak. Musliman se odnosi na vjernika, a Bosnjak na naciju! Sta bi rekao da mi na nasim sajtovima umjesto Hrvat, pisemo Vlah! Jer vi ste se tek nakon 1900. i neke poceli izjasnjavati kao Hrvati, nakon propagandnih aktivnosti Radica o asimilaciji bosanskih Vlaha i katolika u Hrvate!

    avatar

    24.02.2005. (23:24)    -   -   -   -  

  • trebam pare

    Moje pare su potrosili anamooni!!! I ne samo moje,Kreka, nego sviju nas! Moja pokojna baba uvik je govorila bizi vraze od krscanske duse, a oni ostase 45 godina!

    avatar

    24.02.2005. (23:41)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopaljski

    Ma o čemu vi pričate. Autor u ovom tekstu spominje razdoblje kraja šezdesetih i početka sedamdesetih kada je muslimanima priznavana nacija, pa su postali Muslimani, a ne Bošnjaci, jer se tada tako niste ni zvali. I postali ste nacija zahvaljujući ponajprije Hrvatima, jer je bilo mnogo muslimana koji bi Mikulića, a s njim i Tita najradije razapeli zbog toga. Eto i protiv svoje volje dobili ste naciju. Ista stvar dogodila se i početkom rata, kada su Hrvati branili BiH, a vi ste to učinili tek kad ste bili prisiljeni na to. A što se tiče naziva Bošnjak, većina Hrvata, barem onih koje ja znam, poštuju to, ali nemaju potrebu kao vi, da to stalno ponavljaju. Oni nisu, poput vas nesigurni u to što ste vi, a i što su sami. Šaljem vam pozdrave. Naše, tople, uskopaljske.

    avatar

    25.02.2005. (07:16)    -   -   -   -  

  • Ispravljač je u pravu. na ovom blogu sve je puno veljača, podnožnika, nogostupa, prosinaca... Kad je se, molim vas, tako kod nas govorilo?

    avatar

    25.02.2005. (08:50)    -   -   -   -  

  • ako neznas kad se tako kod nas govorilo, pitaj svoju nenu i svog dedu, ako su zivi.moja pokojna baba rodjena je 1911 i umrla je, a nije znala sta je januar a sta februar. i jos da napomenem, rodjena je i odresla u mistu di su velika vecina muslimani

    avatar

    25.02.2005. (10:29)    -   -   -   -  

  • lovac

    bogu hvala pa sam BOSANAC.

    avatar

    25.02.2005. (13:03)    -   -   -   -  

  • Bistrica

    Smjesni su ovi komentari !Prvo ne slazem se sa muslimanima kad govore za hrvate kako sad pricaju .1 i treba da pricaju tako zato sto je upravo nama bilo uskraceno da pricamo kako treba ,jel je bilo dosta strani nam rijeci sto nisu nase i to smo sve slusali e sad kad je ovako mozemo da pricamo kako nam se hoce vazno je da se razumjemo .2 evo citam vase komentare i neke rijeci nerazumijem vjerovatno to nije hrvatski niti srbski ostalo je rijeci od turcizma i zasto bi sad mi hrvati trebali tako pricati (nema potrebe jel mi znamo ko smo i sto smo za ove sto se ljute za pisanje musliman ili bosnjak isto nemaju pravo jel odkako znam za sebe vi ste bili muslimane (a za naciju niste ni znali to nije greska nas hrvata jel tako ?ima dakako i u hrvata da su bili jugosloveni al to nije nacija koliko ja znam prema tome nemozete vi nekome naturati sta je on i ko bi trebao da bude !3 Ja sam hrvatica rodena u bosni kakve to ima veze sa nacijom to je nesto sto se ne dobiva mjestom rodenja ,mozes se roditi gdje hocel al ce te tvoji upisati sto si prema tome ja kad sam rodena nije bilo pojma o bosanskoj naciji , a ida je postojalo maja mama bi upisalo ovo sto sam danas jel nije to od juce.......

    avatar

    25.02.2005. (13:33)    -   -   -   -  

  • Ipravljac

    Prije svega Bistrica, tvoji komentari o jeziku su suvisni, jer je ocito da si nepismena. Sta to ti ne razumijes u mom pisanju? Ima li cistijeg, tecnijeg i jednostavnijeg jezika od starog srpsko-hrvatskog jezika, kojeg smo samo mi Bosnjaci prihvatili i sacuvali onakvim kakav je bio, samo sto smo mu vratili staro ime: Bosanski. Trebam li ti pisati kad je nastao bosanski jezik i kad mu je ime promjenjeno u srpsko-hrvatski? Trebalo bi, jer ocito nisi procitala 2 knjige u zivotu. "odkako znam za sebe vi ste bili muslimane" Otkad ti znas za sebe? Kol'ko imas godina? 400, 500...? Nek' sam ja Musliman. Eto, jesam...nisam vise Bosnjak. A onda mi molim te objasni kako si ti Hrvatica? Rodjena u Bosni, pradjedovi ti rodjeni u Bosni, zivjeli u Bosni, pricali Bosanski jezik...da ne nabrajam dalje dokaze po kojima si ti Bosanka katolicke vjeropispovjesti, isto ko'sto sam ja Bosanac muslimanske vjeroipsovjesti...nemoj molim te pricat gluposti. Ruzno izgleda.

    avatar

    25.02.2005. (14:47)    -   -   -   -  

  • Jeste ljudi smijesni, pogotovo oni koji hoce da budu pmetni i da kazu nesto veoma vazno. Koliko znam Del Ponte ja kao neki istoricar, historicar ili te povjesnicar, pa bar bi morao znati da su kroz istoriju,historju,ili te povjest nacije nastajale, nestalale itd. isto tako jezik kroz istoriju, historiju ili te povjest se mijenjao. Ako samo uzmes engleski jezik: u Engleskoj se prica drugacije nego u Kanadi ili Americi, a da ne spominjem Australiju i Novi Zeland. Da li su vam poznti korijeni jezika, znaci nekada davno davno prije mnogo mnogo godina nije bilo ovoliko jezika kao sto je danas. bilo je samo nekoliko, a mozda samo jedan koje se kasnije razvio u mnoge medju kojima je i taj hrvatski koji vama muslimanima toliko semta, a vjerujte mi tu je negdje bosanski sa primjesom turcizam koji hrvatima toliko smeta. zaista ste ljudi smjesni i bijedni kad vam toliko smeta taj jezik. Meni je u interesu da naucim sto je moguce vise languages ili te jezika. Koliko ja znam nama u Bosni nikada niko nije branio da pricamo ili pisemo srpsko hrvatski ili te hrvatsko srpski, samo smo lose ocjene iz SH ili HS dobijali ako smo mijesali istocnu i zapadnu varijantu. Ja sam generacija koja je pohadjala osnovnu skolu krajem sedamdesetih i ne znam kako je bilo sesdesetih ili pedesetih. Pitanje je samo kolik hocemo da budemo posteni sami prema sebi i da priznamo kako je uisitnu bilo. Politicari su vam nametnuli da ste bili ugrozeni od one vlade, pa imate pravo tako i da mislite, ali nemojte brate da prosipate sve te lazi. Svi kukate kako vam je bilo lose u toj Yugoslaviji, kamo srece da je ona jos uvijek ziva. Da li uopste znate kako je zapad nazivao takvu jednu zemlju koje se vi sada odricete i stidite. SFRJ (science fiction republic of jugoslavia) sto u prevodu znaci naucno fantasticna republika jugoslavija. Dragi moji ja bih vam porucila samo se nastavite baviti istorijom, historijom ili te povjescu, a za buducnost vase djece, boze sacuvaj nemojte da se brinete, to nije vazno, nego je vazno da vi prenesete na vasu djecu mrznju prema svemu sto nije vase. Jedan veliki pozdrav

    avatar

    25.02.2005. (14:56)    -   -   -   -  

učitavam...