Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (78)

Marketing


  • Leipzig

    Koliko je knjiga iz crkvene biblioteke i arhive preživilo rat?

    avatar

    16.02.2005. (12:28)    -   -   -   -  

  • jesi li vidio da je i tvoje prezime među najstarijima?

    avatar

    16.02.2005. (14:09)    -   -   -   -  

  • Leipzig

    jesam, a to sam znao i prije.

    avatar

    16.02.2005. (14:55)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Gornji Vakuf je nastao oko 1590. Bogumilsko stanovnistvo je masovno prihvatilo islam. Bosanski plemici i velikasi su postali bezi, age i dizdari. Prema izvjestaju biskupa Ogramica od 1675. u cijeloj Skopaljskoj zupi bilo je 530 katolickih dusa. Franjevacki historicar Jeronim Vladic, za tih 530 katolika kaze: "su bile sve same sluge u bega; ovim je prolazilo i po vise godina da ne bi vidili svecenika, a kamoli da bi imali kada u vjeri biti poduceni". Prema biskupu Dragicevicu, 1762. bilo je svega 143 katolicke kuce. Srediste zupe je bilo u Voljicu, gdje je bilo najvise katolika. Sto se tice podrucja Gornjeg Vakufa, taj grad je imao pretezno bogumilski (o tome svjedoci oko 580 stecaka), a potom iskljucivo muslimanski karakter za vrijeme turske vlasti. U Glasniku Zemaljskog muzeja(1901. str. 470) se navodi: "Ono malo katolika sto danas stoje u varosi, doselilo se sa obliznjih sela, a koje iz Hercegovine".

    avatar

    16.02.2005. (16:29)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Dakle, sto se tice same carsije, nemojte prosipati bajke, jer srediste zupe je bilo u Voljicu, a ovaj dio sto se danas naziva Uskoplje, bila je jedna velika oranica. Sam grad se prostirao od danasnjeg Doma kulture, do dzamije Mehmed-bega Stocanica.

    avatar

    16.02.2005. (16:34)    -   -   -   -  

  • 1590. je u skopaljskoj dolini bilo toliko bugumila da si ih mogao na prste pribrojat.

    avatar

    16.02.2005. (16:52)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Pa njih toliko "malo" je ostavilo 580 stecaka, sto Gornji Vakuf svrstava u red podrucja sa najbogatijim nekropolama u BiH. Valjda jedan bogumil na 50 stecaka:). Nesto slicno kao na glasanju za predsjednika Hrvatske:) Na jednog katolika (zivog) glasalo je jos 50 mrtvih :)

    avatar

    16.02.2005. (17:07)    -   -   -   -  

  • Tko je stariji kokos ili jaje? Autor bloga je napisao/la povjesne cinjenice i uopce mi nije jasno zasto otvarate diskusije za raspravu. Izricito je napomenuo koliko je bilo katolika. Zaista interesantan post, Povijest mi je uvijek bila slabija strana, i mnoge stvari nism vjerovala, ali ovo je zaista interesantno, i vazno da se zapamti. Pozdrav

    avatar

    16.02.2005. (17:27)    -   -   -   -  

  • "Bogumilsko stanovnistvo je masovno prihvatilo islam" How do you know?? were you there at that time???

    avatar

    16.02.2005. (20:23)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    U čemu je tvoj problem Del Ponte? U ovom postu riječ je o PREZIMENIMA, a ti raspravljaš o naciji kojom si toliko opterećem. Svak se bori za ono što mu fali. A što se tiče uskopaljskih stećaka, zašto se ne zapitaš da su sva nalazišta stećaka u Uskoplju uz sadašnja ili, pak bivša katolička groblja, a često s njima i pomiješana?

    avatar

    16.02.2005. (20:29)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    How do I know?! Vidis postoji jedna nauka, koja se zove historija. Ona ima zadatak da utvrdi cinjenice. Doduse, postoji i dnevnopoliticka historija, koja pokusava tumaciti cinjenice u skladu sa tenutnom politickom situacijom. Ova prava historija, utvrdjuje cinjenice na osnovu materijalnih i nematerijalnih dokaza. Dokumenti, izvjestaji, povelje, hronike, ljetopisi, usmena predanja, spomenici itd. Ovo sto se tice Bogumila je utvrdila sva svjetska historiografija (izmedju ostalog sa Cambridgea i Oxforda), ali i nasi domaci historicari, Bosanski i Hrvatski.

    avatar

    16.02.2005. (20:30)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Hele nejse, kada je sultan MehmedFatih dosao u Jajce, 36 hiljada bogumilskih porodica je preslo na islam? To je jedan od najvecih dobrovoljnih prelazaka na islam, kojeg historija poznaje? Zasto? Britanski historicar, Noel Malcolm, smatra da postoje dva razloga. Prvi je taj da su heretici ili bogumili u vise navrata bili na udaru krstaskih napada koje je vodio Papa, i od napada Srba (pod carem Dusanom). Dakle, susjedi su ih pokusavali istrijebiti na sve nacine. Drugi, razlog je taj sto je Crkva bosanska imala slicno ucenje kao i islam i sljedecim stavkama: I bogumili i muslimani se mole pet puta dnevno, i jedni i drugi su postili, i jedni i drugi ne piju alkohol, i jedni i drugi mrze ikone, i jedni i drugi su smatrali da Isus/Isa a.s. nije sin Boziji...

    avatar

    16.02.2005. (20:35)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Bogumili su postovali posebno Evandjelje po Ivanu, u kojem se navjesta dolazak Duha. Kada su culi da je Muhammed dosao i donio Boziju rijec, smatrali su da je on Duh. Vuce, dobro pitanje si postavio. Vidis, nisu svi steci uz katolicka groblja. Npr. moje dedo rahmetli je ukopan na mezarju sa steccima. U sarajevu na Alifakovcu postoje i nisani (muslimanski), na kojima su simboli sa stecaka. A sto se tice katolika, objasnjenje je vrlo jednostavno. Sve tri vjere u Bosni prije Turaka bile su normalna pojava i dio jednog naroda Bosnjaka. Tada se nije govorilo ni o Srbima ni o Hrvatima, nego o katolicima i pravoslavnim. Sve povelje bosanskih banova i kraljeva govore samo o Bosnjacima odnosno Bosancima. Medjutim od polovine 19. vijeka jak uticaj iz Srbije i Hrvatske ucinio je da se katolici poistovjete s Hrvatima, a pravoslavni sa Srbima. I neka, jer svako ima pravo da se izjasnjava kako se osjeca.

    avatar

    16.02.2005. (20:41)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    A pitas me zasto sam reagovao. Pa ovdje se radi jedna ozbiljna falsifikacija historije. Gornji Vakuf ili njegov dio nikada kroz historiju nije nosio ime Uskoplje. Uskoplje je mnogo siri pojam, i odnosio se na zupu. Medjutim sa da se pokusava poistovjetiti Skopaljska dolina sa Zupom Uskoplje, a onda i sa ovih nekoliko ulica koje se nakon rata prozvase Uskoplje.

    avatar

    16.02.2005. (20:45)    -   -   -   -  

  • Pitanje za Del Ponte:Kako objasnjavas prezime Petrovic???? Isto prezime sve tri nacije. Bili muslimani, pa bogumili, pa onda postali srbi ili hrvati??? ili mozda nesto slicno, ne znam zbunjen sam Krscani dobrovoljno uzeli islam da ih ovi ne bi nabili na kolac.

    avatar

    16.02.2005. (20:59)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    Del Ponte ti kažeš: "kada je sultan MehmedFatih dosao u Jajce, 36 hiljada bogumilskih porodica je preslo na islam?" Jesi li svjestan što si rekao? 36.000, ne osoba, nego porodica!!! Znaš li koliko je to osoba, a koliko je na našim prostorima uopće tada bilo ljudi? A što se tiče bogumila i tvoje želje da svojoj naciji dadneš i povijesnu utemeljenost ja tu želju razumijem, ali ne mogu prihvatiti da pri tome krivotvoriš povijesne činjenice i da to, što više, činiš na štetu drugih naroda koji su na ovoj zemlji, barem (barem je blaga riječ) koliko i tvoj. U tom smislu možeš listati i pretraživati sve povijesne knjige (dakako ne one poput Imamovićevih) i nigdje nećeš naći na podatak da je ikada igdje na prostoru današnje BiH bilo masovnih prelazaka na islam, a to opet na najbolji mogući način opovrgava tvoju teoriju.

    avatar

    16.02.2005. (22:14)    -   -   -   -  

  • Ĺ arka

    Nema nam tih Kvesića , da nisu doselili iz Francuske

    avatar

    16.02.2005. (22:32)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Prezime Petrovic?! Jednostavno, neki covjek se zvao Petar (moga je biti ili bogumil ili katolik ili pravoslavni, posto je to ime bilo cesto u srednjovjekovnoj Bosni). Njegovi potomci su se nazvali Petrovici. Vjerovatno su neki od njih primili islam, neki su ostali katolici, a neki pravoslavni. I sta to govori? Da se radi o jednom te istom narodu. Najbolji primjer je prezime Bosnjak, kojeg mnogi katolici imaju. Dakle, prezime oznacava porijeklo ili korijene, a rjedje je to neki nadimak. Sin Hercega Stjepana Kosace je presao na islam. Postao je sandzakbeg. Tvrko I koji je bio katolik imao je dijete sa bogumilkom. Kulin-ban je bio bogumil, otuda prezime Kulenovici itd.

    avatar

    17.02.2005. (01:26)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Vuce UskoPoljski (mastovito nema sta:),podatak je tacan. Dakle, radi se o 36 hiljada iliti tisuca porodica, a ne osoba. O tome postoje defteri i dokumenti, a historicari koji su obradjivali ovaj fenomen izmedju ostalih su i Hrvati, poput Franje Rackog. Gornji Vakuf je jos jedan slican primjer masovnog prelaska na islam. Dovoljno je uporediti defter iz 1520, a potom onaj iz 1574. Za 50tak godina skoro kompletno bogumilsko stanovnistvo je preslo na islam. Prica o nabijanju na kolac, je jos jedna smijesna srpsko-guslarska zalopojka. Sultan je izdao Ahdnamu fra Andjelu Zvizdovicu, prvi dokument na svijetu koji govori o ljudskim pravima. Ona se cuva u franjevackom samostanu u Fojnici, i njome je zagarantovano ispovijedanje vjere katolicima. Sto se tice bogumila, Papa ih je u vise navrata pokusao istrijebiti. Dolazak islama za njih je bilo olaksanje, a ne teret.

    avatar

    17.02.2005. (01:34)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Teza da krivotvorim "povijesne" cinjenice i da to radim na stetu drugih naroda, je smijesna i lici na pricu o ugrozenosti katolika u BiH. Moji izvori su 90% od stranih autora koji se ne bave HDZ propagandom, nego imaju za cilj da utvrde cinjenice. Niko vama ne osporava to da ste Hrvati , jer se tako osjecate. Medjutim i vasi hrvatski autori, govore o tome da vi niste istog porijekla kao Hrvati iz RH. I sta je tu cudno?! To je samo historijska cinjenica, i nista vise. Danasnja nacija je jedno, a proslost je drugo. Stjepan II se izjasnjavao kao Bosnjak i to je naglasavao u svojim poveljama i pismima, a bio je katolik. Asimilacija katolika u Hrvate se dogadja dolaskom Stjepana Radica u Bosnu. To je tek 19. vijek. Prije toga nema spomena o Hrvatima u srednjovjekovnoj Bosni. Uvijek je bilo rijeci o katolicima, pravoslavnim itd.

    avatar

    17.02.2005. (01:41)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    A sto se tice porijekla Hrvata, Noel Malcolm i autori bliski njegovim pogledima kazu, da su hrvati porijeklom sa podrucja Irana. Naime oni su bili dio Sarmata, koji su se izmjesali sa Slavenima, na jugu Dona u Rusiji. Srbi su takodjer bili usko povezani sa Hrvatima, i uvijek su se selili zajedno, od Irana do Balkana. Hrvat je rijec perzijskog porijekla> Chrovatos, i ima isti korije na perzijskom kao i Srbin. Srb->Serv->Herv->Horvat->Hrvat. Prije nego su stigli na Balkan Srbi i Hrvati su osnovli drzave Bijelu Hrvatsku i Srbiju u Srednjoj Evropi. A potom su doselili na Balkan koji je bio vec naseljen Slavenima. Hrvati i Srbi su u pocetku bili manjina. Slaveni koji su ranije dosli na podrucje Bosne su pokrsteni i izmijesani sa Ilirima. Tada se pojavljuje bogumilska vjera u Bosni, koja se naziva Crkva bosanska. Taj Slavenski narod sebe je nazvao po zemlji Bosni, Bosnjani. Otuda izreka dobri Bosnjani. Susjedni Srbi i Hrvati su osnovali svoje drzave i imali su svoje vladare, dok su Bosnjani imali svoje vladare. Posto su Bosnjani bili vecinom heretici, a Hrvati pod Ugarima, trebalo ih je unistiti radi njihovog vjerovanja. Dolaskom islama Bosnjani masovno prelaze na islam. Noel Malcolm smatra da je to radi mnogo faktora. Jedan od njih je sigurnost u okviru Carstva. Drugi autori isticu slicnost vjera, pogotovo cinjenicu da su se i bogumili kao i muslimani molili pet puta dnevno i padali su na koljena.

    avatar

    17.02.2005. (01:53)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Danasnji Bosnjaci su jos uvijek zadrzali neke bogumilske obicaje, kao sto su kisne dove(molitve) kod stecaka. Engleski diplomata Ricaut, u svom izvještaju iz 1670. navodi podatak da se bosanski bogumili ni do tog vremena nisu potpuno pretopili u muslimane. Mada ispovijedaju islam oni čitaju Novi zavjet. (Histori de l’ etat present de l’ Empire Ottoman, Amsterdam 1670.) U Bakulinom šematizmu hercegovačke biskupije iz 1867. stoji da je u Dubočanima (kotor Konjic), porodica Helež bila posljednji sljedbenik bogumilske vjere u tom kraju. Fra Jelanić, navodi podatak u “De Patarenis Bosnae”, da je još iza austrijske okupacije u gornjoj Neretvi bilo šesnaest bogumilskih porodica. Poznati bosanski franjevac, fra Grga Martić, zabilježio je da je osobno poznavao neke muslimanske porodice koje su potajno ispovijedale bogumilsku vjeru. Obred je vršio domaćin. Takvih je po fra Grgi Martiću u njegovo doba bilo u selu Drežnica kod Jablanice i u okolini Kreševa. Mehmed-beg Ljubušak zabilježio je: “Oko Rame i Neretve ima i danas Muhamedovskih seljaka, koji su sačuvali neke molitve iz bogumilskih vremena pa ih u obiteljskim krugovima naizust izmole.” Islamizirani bogumili su zbog svoje ranije vjere već zarana od Turaka dobili niz pogrdnih naziva kao što je naprimjer “balija” što u prijevodu znači neznalica, jer ne slijede ispravno islamske propise.

    avatar

    17.02.2005. (01:59)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    Opet ponavljam: ne postoji niti jedan relevantan povijesni dokument ili tekst koji je rezultat ozbiljna povijesnog istraživanja koji bi govorio o masovnom prijelazu na islam na teritoriji današnje BiH. Unatoč upotrijebljenoj velikoj količini riječi, ni ti ga u svojoj tiradi nisi naveo. Iskreno, vaš je problem što kuću gradite do krova. Vi danas želite svojoj naciji dati "temeljitost", a to tako ne ide budući da je to neprirodno i protupovijesno. No, i uz to, to bi mi možda bilo i simpatično, kada ta ista težnja ne bi proistjecala iz želje da se u vremenu današnjem ili u vremenu budućem postignu neki probitci za svoj, a na štetu drugih naroda. Šaljem ti pozdrav. Naš, topli uskopaljski.

    avatar

    17.02.2005. (07:40)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    Del Ponte ti kažeš: Vuk Uskopoljski maštovito, nema šta? Kako netko tko se, pa makar, kako se vidi, i amaterski, bavi poviješću, a osobito poviješću svoga kraja ne zna tko je bio Vuk Uskopoljski?

    avatar

    17.02.2005. (07:43)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    TURSKI PISAC ALI zapisa: "Što se tiče plemena Hrvata, koje smještaju uz rijeku Bosnu, njihov se značaj odražava u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rijeci prozvani. Duša im je čista, a lice svijetlo; većinom stasiti i prostodušni - njihovi likovi naginju pravednosti. Golobradi mladići i lijepi momci poznati su po pokrajinama po naočitosti.... Bez sumnje Bošnjaci, KOJI SE PRIBRAJAJU HRVATSKOM NARODU, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnošću, kao age i zapovjednici obrazovanošću i vrlinom; ako dođu do časti velikih vezira, u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, da ih velikaši hvale i odlični umovi slave". Šaljem vam pozdrave. Naše, tople, uskopaljske.

    avatar

    17.02.2005. (07:49)    -   -   -   -  

učitavam...