Komentari

radnaskela-ash-etugg.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • soylent the first

    za slucaj da link iz gornjega posta (vise) ne funkcionira, ovo je c/p clanka sa doticne stranice:

    SUD KAŽE DA NIJE POTICAO MRŽNJU: Thompson oslobođen optužbi zbog pozdrava ‘Za dom spremni’

    Pjevaču se sudilo prema zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira, a sud je utvrdio kako nije poticao mržnju pokličem “Za dom spremni”
    Nakon što je prošlog tjedna u Slunju protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona završio dokazni prekršajni postupak po optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič “Za dom spremni” tijekom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu u Slunju 8. kolovoza prošle godine na proslavi obljetnice vojno redarstvene akcije “Oluje”, danas je izrečena presuda.

    Sud je odlučio kako Thompson nije poticao mržnju pokličem “Za dom spremni”, javlja N1. Sutkinja je u obrazloženju rekla da je sporni poklič sastavni dio stihova njegove pjesme.

    ‘Izvođenje pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo političkih poruka kojim bi se uzrujavali građani i nije dokazano poticanje na mržnju te ga je sud oslobodio optužbe’, rekla je sutkinja u obrazloženju presude Marku Perkoviću Thompsonu.

    Sudi mu se zbog prekršaja protiv javnog reda i mira
    Pjevaču se sudilo prema zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira, koji tumači da je okrivljeni prekršio članak koji se odnosi na one “koji na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem i isticanjem simbola tekstova, slika i crteža remete javni red i mir”.

    Thompson se niti na jedno od dva dosad izvedena ročišta nije odazvao. Branio ga je odvjetnik Davorin Karačić, koristeći se originalnim nosačem slike i zvuka te podacima Hrvatskog društva skladatelja (HDS), kako bi dokazao da su riječi spornog ustaškog pozdrava ustvari stihovi pjesme “Bojna Čavoglave”.

    Odvjetnik: ‘Pjesma se izvodi s tim stihovima od 1991.’
    Inače, Thompson je i ranije u medijima isticao kako na spomenutom, kao i na svim ostalim koncertima nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pjevao svoje pjesme koje su kao i kod svih drugih autora zaštićene zakonima Republike Hrvatske te se kao takve legalno reproduciraju.

    Njegov odvjetnik Karačić ističe kako se ta pjesma uz stihove ‘Za dom spremni’ izvodi još od 1991. godine, a izvodila se i na koncertima, puštala na televiziji i radiju, a pjevač nikad zbog toga nije bio kažnjen.

    avatar

    12.06.2018. (09:51)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...