Komentari

radnaskela-ash-etugg.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • soylent the first

    U slucaju da link ne funkcionira, ovo je c/p clanka sa doticne stranice dnevno.hr:

    U noći na 21. studenoga na Ovčari je, nakon brutalnog premlaćivanja izdvojen i metkom ubijen dragovoljac Domovinskog rata Francuz Jean-Michel Nicolier. Potaknut televizijskim snimkama koje je gledao iz udobnosti svog francuskog doma, Jean-Michel krajem kolovoza 1991. godine pristupa redovima HOS-a u Mejaškom Selu nakon čega dragovoljno odlazi braniti Hrvatsku u Vukovaru.

    Iako je bio mlad i bez ratnog iskustva, ovaj hrabri mladić iz Francuske nije odustao niti odstupio u najkritičnijim trenucima rata u Vukovaru. Nakon žestokih borbi i ranjavanja na Sajmištu, Jean-Michel završio je u bolnici odakle je 20.11. odveden na Ovčaru na kojoj je pogubljen.

    Preživjeli svjedok, Dragutin Berghofer – Beli rekao je:

    “Nadimak mu je bio Francuz. Četnici su njega i Sinišu Glavaševića brutalno tukli, a onda ga je onako polumrtvog izveo Spasoje Petković zvani “Štuka” i dokrajčio ga metkom.”

    Majka francuskog heroja, Lyliane Fournier, prije dvije godine prvi put je posjetila Vukovar. Tom prilikom za medije je rekla:

    “Posljednji put smo se čuli telefonom. Sjećam se da je bio sav u suzama. Molio me je da pozovem jednoga novinara da on francusku i svjetsku javnost upozna sa svime što se događalo u Vukovaru. Želio je i na taj način da se alarmira Vlada Francuske kako bi zaustavila rat. Bio je očajan gledajući što se sve događa. Govorio je da je to prava klaonica. Ipak, i pored svega toga bio je sretan jer je znao da je koristan ljudima u Vukovaru kojima je trebala pomoć.”

    Samo nekoliko sati prije odvođenja u smrt, iz vukovarske bolnice Jean-Michel je dao kratku izjavu francuskim ratnim reporterima:

    “Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu.”

    Na novinarski upit, što za njega zapravo simbolizira Vukovar, Francuz je u nevjerici odgovorio:

    “Klaonica, klaonica, klaonica…”

    avatar

    12.06.2018. (09:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...