Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Mali remorker

  Kad upišeš samo dvoslove, množine i troslovne skraćenice, očigledno je da ih ima previše, gotovo polovina mreže je ispunjena takvim pojmovima.

  Analiza ne ide u prilog ovom sastavu, jer se automatski nameće pitanje: kako je moguće da križaljka sa tolikom količinom nereprezantivnog materijala "beži" od svih ostalih za 4 i više poena?!

  Međutim, sintetički posmatrano, možebiti da ta je centralna kombinacija osvojila ocenjivače svojom jednostavnošću (ja osim beline, uključujući rebus i tematski pojam, u mreži zaista nema ničega što bi moglo bilo koga da osvoji). Ti si, Nedjeljko, izbrojao 2 teža pojma, a ja 0, i mislim da je to osnovni kvalitet ovog autora: Dragomirović generalno pravi križaljke za jednosmerno rešavanje, tj. za popunjavanje.
  I gotovo uvek su ovakve: optočene dvoslovima i troslovnim skraćenicama, sa nekoliko množina i bar dva infinitiva. Vrlo retko izlazi iz tog šablona, a kad sam pravio osvrt na rezultate jednog ranijeg konkursa, apelovao sam da malo usavrši svoje takmičarske radove kako ne bi zauvek bio drugi ili peti. On, u principu, nema neki repertoar: radi šablonski, da ne kažem: stalno pravi jednu istu križaljku, pa ako je već tako, moglo bi se očekivati da taj izabrani model dovede do savršenstva. A nije ga doveo, i ne znam kada će.
  Tako je i ovu sastavio po navici, pa nema neke razlike između neke prethodne, netakmičarske s njegovim potpisom, i neke buduće, takođe netakmičarske.

  Sreća je u tome što mu žiri te hronične nedostatke nije uzeo za zlo.

  Što se mene tiče, zaista je bilo vreme da negde pobedi, ja verujem u njegov talenat, ali i dalje apelujem da napravi nekakav pomak (siguran sam da može). Isto je ovako sastavljao i pre 20 godina,što će reći da je već 20 godina na nivou darovitog amatera.

  Što se tiče rebusa, sviđa mi se rešenje, ni postavka mi nije rđava, a ne bih se vraćao 20 vekova unazad i utvrđivao etimologiju. Iskreno rečeno, nalazim da je rebus mnogo efektniji od same križaljke.

  avatar

  28.04.2018. (07:59)    -   -   -   -  

 • IlijaO

  Neka sam se i ja "ugurao" među rebusdžije.... samo ne znam koji je taj što je "uspio" ?

  avatar

  28.04.2018. (16:36)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Mali remorkert: ti navodni teži pojmovi su DEZ i SOPA, a križaljka jest posve rješiva baš kao i jedna moja i Ilijina. Ovakvih Nebojšinih križaljaka vidio sam više od dvadeset i ne znam što se četverici ocjenjivača toliko svidjelo ako nije središnja bjelina. Križaljka ima 69 riječi od kojih je 21 jednoslov ili dvoslov, odnosno zamalo trećina.

  Rebus mi se ne sviđa, ali to je moje subjektivno mišljenje. Etimologiju napisah jer je u frazi latinsko ime i kako bih pokazao dokle se daleko može ići kod naoko jednostavnih činjenica.

  avatar

  28.04.2018. (23:22)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  IlijaO: Ja mislim da je to KAPITALAC.

  avatar

  28.04.2018. (23:22)    -   -   -   -  

 • IlijaO

  Eto, danas i jučer pišu o pomoru šarana kapitalaca u Prološkom Blatu kod Imotskog... Pa mi smo ispred vremena, čovječe...

  avatar

  30.04.2018. (20:46)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Tako je, Ilija, samo smo neshvaćeni kao i većina genija!

  avatar

  01.05.2018. (00:07)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...