Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Simpatično.

  avatar

  22.12.2017. (20:23)    -   -   -   -  

 • Mali remorker

  Možebiti da u hrvatskoj enigmatici dosad nije viđena ova varijanta pananagramke, a moj prvi takav rad je objavljen u Enigmi pre 5 godina (tema: Rade Marković). Kasnije sam napravio još nekoliko, te su u jednom od mojih almanaha, čitaoci bloga Enigmagika dobili na poklon pananagramku o Ivi Andriću.

  U izvesnom smislu, to jeste moj izum, mada stvarno ne smem da tvrdim da niko pre mene nije radio istu stvar. Pouzdano znam da su u nekim listovima objavljivane pananagramne križaljke sa konačnim rešenjem u vidu ispunjaljke, a moj eventualni doprinos toj formi se tiče tematske obrade: križaljka mora sadržati ime i prezime tematske ličnosti, a baza za anagramiranje su naslovi njenih dela (stoga je u ovom slučaju bilo neophodno pronaći i nešto iz Krležinog opusa sa slovom Ž).

  Što se tiče sastavljanja, radio sam i mnogo teže stvari. Ovde je najvažnije dobro organizovati posao kako bi se sve uklopilo u željeni format i kako ne bi bilo suvišnih crnih polja, a to znači: brojati, planirati, ostavljati za kasnije itd. Najnaporniji je finiš, kada treba rasporediti iliti uglaviti preostalih npr. 20 slova, od kojih se naoko ništa ne može napraviti... i tu dolazi na red rokiranje i permutiranje (budući da ja to radim na papiru, računajte da sam bar 5 puta sve morao da prepisujem i prekrižavam slova).

  Uzgred, veoma mi se dopada grafičko rešenje, tim pre što sam urednike stavio na muke ostavivši premali izrez za ispunjaljku. :)

  avatar

  23.12.2017. (11:56)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Pogledat ću sve pananagramke koje sam izdvojio, ali mislim da ovo nije viđeno. Šarić i njegova računala ovo ne mogu sastaviti. Znao sam da je iznimno teško i drago mi je što je objavljeno.

  avatar

  23.12.2017. (23:04)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...