Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • Zarptica.53

  Hvala, Nedjeljko! Πάντα ῥεῖ .
  Živela enigmatika!

  avatar

  12.11.2017. (08:16)    -   -   -   -  

 • Zarptica.53

  Bilo je to "panta rhei"

  avatar

  12.11.2017. (08:17)    -   -   -   -  

 • Rale

  Ova križaljka jeste nešto teža za prosječnog rješavača,ali svakom enigmatu je jasno da je jezivo teško ovako nešto i sastaviti pa zato Žarku sve čestitke. Slutim da je ovo pravi izazov za dosadašnje rekordere N.Nedića,Ž.Jozića, M.Markovića,B.Babića,B.Šimundžu i ostale majstore bjelina.RankoN

  avatar

  12.11.2017. (11:32)    -   -   -   -  

 • Mali remorker

  Već sam komentarisao ovaj uradak na blogu Tio.
  Ranko, da je jezivo teško teško za sastavljanje, to je činjenica, a u kom smislu može biti izazov, teško je reći.

  Ja sam se onomad zamalo uneredio dok sam poređao 6 trinaestica, a verujem da i Nedjeljko to nije uradio kao od šale. Ali, mi smo to radili s namerom da proizvedemo standardne križaljke koje se ljudima mogu ponuditi na rešavanje.

  Teoretski, mogu da izvučem i 7 x 13, ali to ni na šta neće ličiti i služiće samo za paradu. Pre 15, 20 i više godina u ex yu enigmatici je delovao Života Stanković, verovatno svi znate za njega, i on je oborio sve moguće belinaške rekorde - ali besmislenim i neupotrebljivim radovima. Dakle, pravio je te tzv. pošto-poto beline, obilato izmišljajući i konstruišući, a te njegove kreacije nijedan ozbiljan enigmata nije shvatao kao izazove.

  Nekritičkim odnosom prema parametrima koji odvajaju standardnu od eksperimentalne enigmatike, sada dolazimo u situaciju da rekorde obaramo tzv. gugl-belinama. A to je u rangu sa Životinim stvaralaštvom, s tom razlikom što njemu internet nije bio dostupan, pa se je dovijao na primitivniji način.

  Ukratko, po mom mišljenju, ovaj rad ne nastavlja započeti niz 5 x 13 i 6 x 13, jer mu nedostaje ozbiljnost. To je, dakle, primer prekomerne upotrebe ili zloupotrebe gugla u autorskoj enigmatici, a kad bi to postalo praksa i opšti model, izbrisala bi se granica između klasičnog autorstva i nasilnog tj. neprirodnog rađanja belina. To je isto kao kad bi neko "oborio" rekord u skoku u dalj prikačen za helikopter koji će ga povući tačno onoliko koliko mu treba da premaši izazov.

  U hrvatskoj enigmatici, od gore pobrojanih, gugl beline uporno promoviše Babić. Takve križaljke se, u principu, mogu objavljivati u novinama sa rastegljivim kriterijumima kao razmeštajne, ali nema smisla precenjivati ih i trpati u kategoriju kojoj ne pripadaju.

  avatar

  12.11.2017. (13:18)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Ranko: trenutačno mi uopće ne pada na pamet ovako nešto. To je zahvat koji se izvodi jedanputa u životu. Žarku čestitam na hrabrosti, ali ova je križaljka teško rješiva i nama profesionalcima. Logično je pretvorena u razmještajnicu.
  Žarko: posebne križaljke zaslužuju posebne priloge.

  avatar

  12.11.2017. (19:48)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...