Komentari

goto.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Goto - šumski čovjek

    e!

    avatar

    01.02.2017. (23:46)    -   -   -   -  

  • odmak

    Čitam. I prošli post sam pročitala. Mislila sam napisati komentar, ali činjenično si u pravu, ali kažem ali...
    Hrvatsku bi po stanovništvu mogli podijeliti u četiri djela, a onda i na drugi način na primorsku, dinarsku i ravničarsku zemlju.
    Da znam baratati s grafikonima, a vjerojatno bi bolje bilo crtati no pokušat ću ovako: Uzmimo ovu podjelu na četiri dijela.
    a) ljevičari
    b)desničari
    c)umjerni
    d)etničke grupe

    Svaka bi se od tih podjela mogla dijeliti na još milijun malih načina, jer se unutar svake grupe nalaze i ekstremni i umjereni i još puno toga.

    Molim te pokušaj sa mnom komunicirati bez žući.

    A druga podjela govori o našim naravima.

    Primorje-Istra, Dalmacija- njihovi gradovi vezani uz more i utjecaj mediteranske, nazovimo je kulture ili utjecaja bilo silom ili milom naučili su živjeti uz puno diplomacije i suzdržavanja pretapajući se međusobno od samih početaka dolaska Hrvata na more i laganog ušuljavanja u gradove koji su tu već postojali.

    Dinko Tomašić - (Dinko Tomašić jedan je od rijetkih hrvatskih sociologa koji je svoje radove objavljivao u najprestižnijem svjetskom sociološkom časopisu s najdužom tradicijom, no najviše odjeka u Hrvatskoj imali su njegovi radovi o društvenim oblicima i političkim procesima u jugoistočnoj Europi. Stoga ne čudi da su nakon prvih izdanja – Društveni razvitak Hrvata (1937) i Politički razvitak Hrvata (1938) – i druga, tiskana šezdeset godina kasnije, rasprodana.

    Jesenski-Turk izdavač. ) nije uzeo u obzir primorsku hrvatsku i to mu je kasnije zamjerio

    Josip Županov ( istaknuti sociolog- pisao u vrijeme komunizma ali i kasnije. Evo njegovih riječi o jednom drugom problemu nakon uspostavljanja Slobodne Hrvatske: Tranzicija nas je izdala, ni ulaskom u Europsku uniju nismo postali zemlja blagostanja. Riješili smo se i Jugoslavije i socijalizma, ali nam je BDP po stanovniku točno upola manji nego u Njemačkoj i Švedskoj, po paritetu kupovne moći.
    U čemu smo fulali? Zašto privatizacija i slobodno tržište u nas nisu odigrali ljekovitu ulogu kakvu su nam obećavali gurui tranzicije?
    Zato što smo sa sobom još iz predindustrijskog doba donijeli stari način mišljenja, koji sve nasilno izjednačava i uprosječuje i otežava svaki napredak, tumačio je Josip Županov, jedan od najvećih hrvatskih sociologa. Teoriju egalitarnog sindroma Županov je razvio 1970., ali je već tada pisao da je riječ o tvrdokornim vrijednostima koje se sporo mijenjaju. Pišući o Hrvatskoj devedesetih, također ih je uočavao: ono što je jednom kočilo proces socijalističke modernizacije, nastavilo je bacati klipove pod kotače tranzicije.

    Vidim da sam se uputila nadugo i široko, ali hoću reći da stvari nisu toliko jednostavne ni uprošćene.
    Hrvatska je domovina svima. Možda je samo, istina, Država nekima kako to piše semper contra, ali i za državu treba raditi da ti postane Dom, Domovina.
    A nešto što se zove Dom, moralo bi biti sigurno mjesto u kojem ćeš imati pravo na svoje mišljenje i RAD, ako nikoga ne ugrožavaš.
    Zato ako iznosiš činjenice pokušaj se suzdržati od komentara po kojima bi one koji drugačije misle i vide trebalo ukinuti s lica zemlje Hrvatske.

    avatar

    02.02.2017. (10:49)    -   -   -   -  

  • Goto - šumski čovjek

    pravo na različitost ne podrazumijeva (osobina svih društvenih cjelina koje nisu završile razvitak (nerazvijeno pleme, nerazvijeni narod ili nerazvijena nacija) imaju taj problem (on je uzrok sociološkoj tvrdnji o nerazvijenosti)) pravo na nedopušteno ponašanje (konkretno, nametanje socijalizma i jugoslavenstva)
    ja se u osudama osvrćem na civilizacijki nedopušteno ponašanje (koje ne ubrajamo u različitosti koje toleriramo)
    civilizacijski, marksizam i totalitarni sustav koji je proistekao iz te ideologije nije ono što bi smatrali dopuštenom različitošću, materijalno i statusno motivirano prihvaćanje marksizma podjednako (taj model je osudila i zabranila povelja UNa)
    koristiti proračunska sredstva za stvaranje privilegirane kaste koja će biti osnovica biračkog tijela (kvazidemokracija) nije ponašanje koje se smatra prihvatljivim (a socijalizam i socijalisti (uključujući sve dosadašnje Vlade RH) to rade

    avatar

    02.02.2017. (12:12)    -   -   -   -  

  • odmak

    Točno. Ovaj (tvoj) komemtar ima težinu. Nažalost sve se to vrlo lukavo provlaći kao, navodni, antifašizam, a mi zagucamo upadajući u branjenje onog što nije obranjivo.

    avatar

    02.02.2017. (16:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...