Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • RADOJAR

    Iako je kod Rusa uobičajen naziv ŠšŠ ŠžŠ”Š”Š’ŠžŠ Š”, kako se danas u njihovim novinama nazivaju i mnoge vrste mrežastih ispunjaljki koje se ne mogu smatrati ukrštenicom, oni imaju svoju manje upotrebljavanu riječ za ovu vrstu zagonetke – ŠšŠ Š•Š”Š¢ŠžŠ”Š›ŠžŠ’Š˜Š¦Š. Zanimljivo je da je riječ ŠŗрŠµŃŃ‚Š¾ŃŠ»Š¾Š²ŠøцŠ° u ruski jezik uveo tada nepoznati Vladimir Nabokov, inače autor prvih ukrštenih riječi na ruskom jeziku, u naslovu svoje ukrštenice objavljene u dodatku berlinskog lista „Kormilo“ 22.2.1925. g. Tvrdi se da je bio veoma ponosan što je izmislio tu riječ.

    avatar

    28.08.2016. (12:14)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Nevjerojatno, ali jučer pročitah to za Nabokova, no nije navedena riječ. U drugim izvorima piše da je ruska riječ za križaljku KROSSVORD. Kako bih ja ovu riječ trebao proęitati?

    avatar

    29.08.2016. (01:01)    -   -   -   -  

  • RADOJAR

    S obzirom da Nedjeljko nije uspio ispraviti ono što se u mom komentaru prikazalo besmislenim simbolima, a radi se o riječima koje sam napisao (ruskom) ęirilicom, postavljam ponovo taj komentar. Sreęom, ove ruske riječi ne sadrže nijedno slovo karakteristično samo za rusku azbuku pa ih nije problem napisati latinicom.

    Iako je kod Rusa uobičajen naziv KROSSVORD, kako se danas u njihovim novinama nazivaju i mnoge vrste mrežastih ispunjaljki koje se ne mogu smatrati ukrštenicom, oni imaju svoju manje upotrebljavanu riječ za ovu vrstu zagonetke – KRESTOSLOVICA. Zanimljivo je da je riječ krestoslovica u ruski jezik uveo tada nepoznati Vladimir Nabokov, inače autor prvih ukrštenih riječi na ruskom jeziku, u naslovu svoje ukrštenice objavljene u dodatku berlinskog lista „Kormilo“ 22.2.1925. g. Tvrdi se da je bio veoma ponosan što je izmislio tu riječ.

    P.S. Prvi komentar sam postavio prije nego što je Nedjeljko početni spisak naziva ukrštenica na različitim jezicima proširio, sada veę više od dvostruko.

    avatar

    29.08.2016. (23:07)    -   -   -   -  

  • RADOJAR

    Umalo zaboravih napisati kao se ove ruske riječi izgovaraju. To je bitno naglasiti jer se u ruskom jeziku kao O izgovara samo ono koje je naglašeno. U obe riječi naglasak je na drugom O pa se one izgovaraju KRASVORT i KRESTASLOVICA.

    Još da dodam da se u srpskom jeziku pored navedenog UKRŠTENICA i UKRŠTENE REČI ravnopravno upotrebljava UKRŠTENE RIJEČI, a dozvoljeno je i KRIŽALJKA. Križaljka je u tom značenju navedena i u najnovijem jednotomnom Rečniku srpskoga jezika Matice Srpske.

    avatar

    29.08.2016. (23:12)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Hvala ti na novome javljanju. Dopune odmah slijede.

    avatar

    30.08.2016. (21:11)    -   -   -   -  

  • RADOJAR

    Zanimljivo je da su urednici Vikpedije na latinskom jeziku skovali čak 3 latinska imena za ovu zagonetku. Prednost se daje riječi CRUCIGRAMMA, a navode se još CRUCIVERBIUM i AENIGMATA RETICULATA.

    Takoše, primjeęujem da u popisu nedostaje grčki naziv ove zagonetke, a on je STAYROLEKSO.

    avatar

    03.09.2016. (23:40)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Grčka riječ mi je izlazila, ali ju nisam znao pročitati. Dopisujem odmah!

    avatar

    04.09.2016. (19:21)    -   -   -   -  

  • Riza Bėrbatovci

    Zdravo.
    Ja aam Albanski enigmata iz Kosova.
    Albanska rec za ukrstenicu je zapravo "fjalėkryq" i "fjalėkryqi".

    avatar

    02.11.2022. (17:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...