Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    hrvatski Star Wars portal Mos Croatia Spaceport

    avatar

    08.04.2016. (16:09)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Gdje su ona davna vremena kad sam mogao gledati prave SF filmove, primjerice Zabranjena planeta, a ne ove kaubojijade u Svemiru. Vjerovali ili ne, nisam pogledao ni jedan jedini film ovog serijala.

    avatar

    08.04.2016. (16:29)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Okladio sam se da nikad neću pogledati nijedan nastavak ovog serijala...
    Onda sam dobio klinca koji sad ima 7 godina.
    POčelo je počelo!

    avatar

    08.04.2016. (16:37)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, primijetila bih da su i Ratovi zvijezda/Zvjezdani ratovi SF filmovi, iako, istina, razigranije ili da velim "pucačkije" naravi, no to ih ne čini žanrovski manje pravima. štoviše, SW su 70ih na velikom platnu čak bili i njegova revolucionarna prekretnica, i to potpuno zasluženo. no, naravno, uvijek govorimo o osobnom ukusu kad je riječ o izboru osobnih favorita unutar žanra. SF je široko i bogato polje u čijem spektru postoji Odiseja u svemiru, ali i treš klasici kao npr. Marsijanci napadaju! osim autorski, ponekad i kvalitativno različiti filmovi, ali ne i nužno ;0)
    budući da Star Wars univerzum nije bez razloga postao dio opće kulture, ja bih ti kao filmofil i esefičar ipak preporučila obavezno gledanje barem startne kultne trilogije (Ratovi Zvijezda: Nova nada, Imperija uzvraća udarac i Povratak Jedija).

    avatar

    08.04.2016. (17:05)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @DLZ, nema ti spasa! :0) ali čemu oklada u prvom redu?

    avatar

    08.04.2016. (17:16)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    oklada zato, jer su neki kolege s posla bili jako revni nagovarajući me da pogledam to, znaš ono, moraš to gledati, to je opća kultura itd itd...
    Kad me netko tako obrađuje javlja se u meni pokret otpora.
    Mislim, znam radnju znam likove, ali jednostavno nije mi taj SF nikad lego, osim, naravno, Blade Runnera...
    Nevjerojatno je da sam ko klinac radije gledao Bergmana, de Sicu, Chabrola, Tarkovskog i naravno Sergia Leonea, nego Ratove Zvijezda.
    Zapravo sam sve ovo nabrojeno pogledao prije nastanka Ratova Zvijezda, pa kad su ovi nastali nisu me zainteresirali zbog ovako izgrađenog ukusa, valjda. Kaj ja znam!?

    avatar

    08.04.2016. (17:30)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @DLZ, kužim! nije bed, tada ti nije kliknulo ;0)

    avatar

    08.04.2016. (17:36)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Preporučam serijal shvatiti u duhu Proustovog Traganja za izgubljenim vremenom, mada je prihvatljivije promatrati ga fenomenološki poput kontinuiteta iPhonea.

    avatar

    08.04.2016. (17:58)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Kad bolje razmislim, možda sam ipak jedan gledao. Mislim da se radi o onom u kojem su one neke lude trke sa kojekako napravljenim prometalima i u kojoj na kraju mladi S. pobjeđuje. I koliko se sjećam, taj mi je film pokazao da tu od SF nema ni traga.

    Kasnije sam o tom serijalu samo čitao, slušao, gledao foršpane što mi je samo potvrdilo moje mišljenje o sadržaju. Radnja tih filmova bi se mogla odvijati i u dvorcima srednjeg vijeka, jedino što bi se tada tukli željeznim mačevima a u ZR to rade svjetlosnim. U sadržaju ne vidim ni trunka SF osim ako pod SF ne podrazumijevaš specijalne efekte.

    Spomenuo sam Zabranjenu planetu tek kao primjer. Odiseja, Gog i Magog, Rat svjetova, Vremeplov, Ambis, Sfera, pa čak i serijal Alien ili pak film Avatar (iako s ovim potonjima nisam baš oduševljen) su filmovi koji imaju SF sadržaj i ne svodi se sve na specijalne efekte, jurnjavu i pucnjavu.

    U tom pogledu, mislim da su Zvjezdane staze puno bliže SF nego Zvjezdani ratovi. No kako se kaže, o ukusima se ne raspravlja.

    P.S.
    Inače sam veliki ljubitelj SF i pročitao sam gotovo sve, ako ne i sve, knjige koje su prevedene na hrvatski a ima ih naša gradska knjižnica. Naravno i u tom žanru ima svačega. Osobno napisao dvije SF priče. Obje u Gimnaziji. Jednu kao školski sastavak, a drugu kao maturski rad iz hrvatskog.

    avatar

    08.04.2016. (17:59)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    ma sve je to SF @semper contra Volim filmove. Jedino horori ne prolaze kod mene :)

    avatar

    08.04.2016. (18:09)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    ajoj @semper, čini se da si od svih nastavaka nabasao baš na najlošiji, na Fantomsku prijetnju. šteta. trojka koja slijedi nakon izvorne trilogije opravdano je na zlu glasu kao Lucasovo iživljavanje nad publikom. tek se ovaj posljednji (Sila se budi), ajmo reći, kvalitativno "opoštenio" kopirajući duh i formu originala. Sjedokosi je u pravu kad veli da je sve to SF, makar u nekim filmovima ili čak i većini debelo preteže fikcija (ili njen danas vrlo popularan fantasy ogranak) nauštrb znanosti koju evidentno preferiraš (što je opet skroz ok. koliko ljudi toliko ukusa. tebi bi vjerujem više legli Interstellar ili Gravity negoli ovakove "svemirske opere". ja pak volem i uživam sve, i prve i druge. i s i f i znanost i fikciju i zabavu. dok potiho pate za ekranizacijom Bujoldice, stari Trekkie & Jedi u meni ne nalaze da bi guštanje u Enterpriseu isključivalo guštanje u Milennium Falconu i obrnuto ;0)). znanstvena fantastika je širok i velikodušan termin -ili kako pojašnjava teta Wikica- ona je oblik spekulativne fikcije koji se prvenstveno bavi utjecajem izmišljene znanosti i/ili tehnologije na društvo ili pojedince, no granice žanra nisu jasno definirane i često ga se nalazi u kombinaciji sa drugim umjetničkim žanrovima (kriminalističkim, strave i užasa, povijesnim, fantastičnim, psihološkim i filozofskim).

    avatar

    08.04.2016. (23:05)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Interstellar ili Gravity
    Točno. Nažalost morat ću čekati kad se pojavi na TV jer više ne mogu sjediti neprekidno dva sata na stolici a da ne mogu ispružiti noge. Osim toga, priznajem, potpuno sam se odučio gledati filmove u gomili ljudi. Volim ih gledati sam.

    avatar

    09.04.2016. (15:23)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    uz dobru internet vezu i gomila se može izbjeći :0)

    avatar

    09.04.2016. (18:42)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Zaboravila si dodati i jaki laptop. Neki dan sam gledao na HRTi film na tećem programu pa mi se pod kraj filma lap 'usijao' i zadnjih pet minuta 'smrznuo'.
    A sad već samo kod pregledavanja što ima, iz njega šišti i izbija vrući zrak. Spremio sam adresu pa ću pokušati nešto smisliti. Hvala!

    avatar

    09.04.2016. (20:26)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Ha, ha! Otkrio sam zašto mi je laptop stenjao već kod listanja stranica s filmovima. Dok sam pretraživao filmove u pozadini se 'naštancalo' čitavo čudo reklama.

    avatar

    09.04.2016. (20:58)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    eh da, cijena besplatnog gledanja - teror pop up-a ;0) samo ih strpljivo pozatvaraj, kad film već jednom krene više ne iskaču.

    avatar

    09.04.2016. (21:16)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    neočekivana paralela u stvarnosti: OD RATOVA ZVIJEZDA DO ŠIZOFRENIJE - glumac smješten na psihijatriju

    avatar

    10.04.2016. (15:40)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    osim u meni, Sila je jaka i u Stephenu ;0)

    avatar

    10.04.2016. (22:34)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Modesti, pa ti si piratica !?
    Ilegalno dounloudaš ili strimaš ...
    To je protuzakonito i nemoralno.

    avatar

    11.04.2016. (12:35)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @DLZ, u Neretvi kažemo - gusari! :D zapravo niti dounloudam niti strimam, a ni papigu nemam il` povez na oku :0)) prosječan sam internet korisnik koji naiđe na kojekakve zanimljive stranice, a da pritom sa njih ne skidam, ne kopiram, niti prodajem. usto sam i vjerni kinoljubac, paralelno s otvorenošću spram drugim prikazivačima ;0)
    no, istina, valja naglasiti, jesu li mnogi sadržaji na raznim dostupnim sajtovima postavljeni ilegalno, a oni koji su ih tamo postavili virtualni pirati? da, bez sumnje. jesu li i oni koji konzumiraju tako ilegalno postavljene sadržaje u prekršaju, pa bila to svjesno ili nesvjesno i većina net korisnika? zakonski jesu/smo, da. kako suditi i ima li to smisla? osobno držim da težinu krimena uvijek valja racionalno valorizirati, ali se ne bih usudila zbog gledanja neregularno dostupnog filma moralizirati.

    avatar

    11.04.2016. (22:12)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Ma naravno, stoji sve što si napisala...
    Jednostavno, ima nekih filmova koji se ne mogu u originalu nabaviti, pa šta da se radi!? Snalazi se na netu...
    No, to je opširna i škakljiva tema pa se sad ne bih upuštao, samo sam malo htio vidjeti kako dišeš po tom pitanju.

    avatar

    12.04.2016. (12:24)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    točno, opširna i kompleksna.

    avatar

    12.04.2016. (22:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...