Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Dante

    Dobija se osjećaj da smo primljeni u EU, te da susjedi imaju šanse za skori prijem, samo zato da se stvori tampon zona prema bogatijim članicama EU. Poput one koja ju je štitila od osmanlija !?

    avatar

    09.03.2016. (12:02)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    Hrvatska je pristupne pregovore i primanje u EU odradila prije nego li se Europa uopće suočila sa golemim kopnenim izbjegličkim valom (onaj morski, ka Italiji i Španjolskoj, autistično je ignorirala jer joj nije predstavljao direktnu ugrozu), a da bi mogli tvrditi da je bogata stara Europa tada svjesno formirala novu Vojnu krajinu.
    no, istina, sasvim je izvjesno da je EU, i prije izbjeglica, ipak prema istoku odradila tamponiranje neke vrste, tada iz drugih razloga, gospodarskih i geostrateških (a ne aktualnih izbjegličkih). rekla bih, prvenstveno u odnosu prema Putinovoj Rusiji i njenoj sferi utjecaja.
    kako bilo, bile one u centru ili na rubu, sve vlade koje danas svjesno sudjeluju u zatvaranju granica, dijele odgovornost za provedbu takve politike i sve posljedice takve politike, pa iz toga nije izuzeta ni hrvatska vlast.
    slijepo poslušništvo (prema Bruxellesu) ne ekskulpira Hrvatsku (niti bilo koju članicu koja se deklarira demokratskom, suverenom i neovisnom) od ovog sramnog trenutka europske povijesti, dapače.
    kao što književnik Ivan Vidić reče: "...izgleda da na vlasti opet imamo hrvatsku desnicu u njenom najgorem povijesnom obliku – snishodljivu i ropski pokornu prema strancu, autoritarnu i tiransku u unutrašnjoj politici."

    avatar

    09.03.2016. (22:32)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    Davor Konjikušić: Početak ljudske krize
    "Odnos prema izbjeglicama, kojima je od ponoći praktički onemogućen ulazak u Europu, nepogrešivo govori o našem političkom prostoru u kojem logori i žice postaju uobičajena pojava"

    avatar

    09.03.2016. (23:07)    -   -   -   -  

  • Dante

    Ako se dobro sjećam primljeni smo 2013, a arapsko proljeće je bilo 2011. A pregovori su bili dugotrajni i završili su baš vidi vraga na pragu kaosa na bliskom istoku !?

    avatar

    10.03.2016. (09:31)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    EU je pristupne pregovore sa Hrvatskom počela 2005., iz interesa koji sigurno ne uključuju nemire u arapskom svijetu koji se tada još nisu ni slutili, a kamoli dogodili. posve je jasno od starta, već samo iz bezglavog europskog pristupa cijelom problemu, da je izbjeglička kriza zatekla EU potpuno nespremnu.
    Kim Kardashian je 2013. rodila North, pa što? je li planirala dijete zbog Arapskog proljeća, pa baš vidi vraga rodila na pragu kaosa na Bliskom istoku? od kad je svijeta i vijeka postoji more događaja prije, i na pragu, i za vrijeme, i poslije nekih drugih događaja, bez nužno uzročno-posljedičnih veza. osim toga, treba pažljivo nijansirati pojmove. Arapsko proljeće nije što i izbjeglički val, na pragu nečeg nije što i to samo nešto, događaj nije što i pretpostavljanje.
    ne bez razloga se za pretpostavku, u onoj mudroj staroj, kaže što je.
    mislim da sam ovime dovoljno jasno iscrtala da nisam pobornik teorija zavjera, smatram ih bankrotom razuma i logike (također linijom manjeg otpora te izborom lakšeg, ne nužno i racionalnog, rješenja), no iz iskustva znam da nema tog empirijskog dokaza koji može utjecati na uvjerenje nekoga tko jedino na taj način sebi može objasniti i/ili pojednostavniti događaje/svijet oko sebe a da mu ta interpretacija iz bilo kojih razloga više odgovara. tko voli vjerovati, njegov izbor. no moj izbor je racionalnost, empirija, dokazi.
    pa da se vratim na aktualni trenutak, a o čemu govori i post, i što očito trebam naglasiti: odgovornost vlada koje danas sudjeluju u provedbi briselske politike zatvaranja granica, pa tako među ostalima i odgovornost slovenske i hrvatske, svejedno je neovisna o eventualnoj genezi događaja, bila ona činjenična ili pak nekome draža teorijsko-urotnička. prebacivanje odgovornosti i krivnje na teorijsko-urotničke centre moći kroz raznorazne teorije zavjere u ovom slučaju ništa ne mijenja na stvari. jučerašnja svinjarija nikoga ne abolira za činjenje svinjarija danas, pa ne pere ni poslušnike sa rubova EUa, niti od a) nehumanosti, niti b) slijepog poslušništva.

    avatar

    11.03.2016. (11:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...