Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Čuvarica pinkleca

    kod tebe je zanimljivo i poučno, baš kao i uvijek....
    ( dodaj samo jedno r kod " sada se pati kako će reagirati...."
    vidiš da te pažljivo čitam )

    avatar

    17.02.2016. (07:40)    -   -   -   -  

  • Euro

    super ideja

    avatar

    17.02.2016. (08:06)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    Baš kao što Čuvarica pinkleca kaže :)

    avatar

    17.02.2016. (10:58)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    jednim udarcem ubiti više muha je dobar skor. možda nekom kod nas sine slična ideja.

    avatar

    17.02.2016. (12:06)    -   -   -   -  

  • Zlica

    Uvijek ima ideja :-)).

    avatar

    17.02.2016. (12:32)    -   -   -   -  

  • j.

    ako su otporni na Kalinicev tenk, može:-)

    avatar

    17.02.2016. (12:55)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    Poučno je doći kod tebe. Pozdrav.

    avatar

    17.02.2016. (15:08)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Zrinjevac, park kod bivše tvornice Kamensko - moje omiljene destinacije (Gornji grad ni ne spominjem, jer tu najradije boravim)

    ta predivna stabla, zeleni krovovi našeg lijepog grada, trebamo čuvati i prema njima se odnositi kao prema samima sebi, samo što je to nemoguća misija, dok god postoje neki čudni ljudi

    avatar

    17.02.2016. (15:29)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Zanimljivo ali upravo zbog ekologija šanse su vrlo male. ;)

    Plastika jest zanimljiv materijal, ali nije izvorno prirodan (već samo posredno) i zato joj u prirodi nema mjesta. Štoviše, u većini slučajeva zbog ekstremno sporog ciklusa razgradnje, ona je prirodi nepoželjna. Nije slučajno da se u Europi odustaje od plastike i kao građevnog materijala za stolariju jer se pokazala lošom.

    Primjer Venetta u Italiji. Tamo radi puno malih tvornica koje proizvode plastičnu građevinsku stolariju, ali u čitavoj toj pokrajni nitko na vlastitu kuću ne stavlja plastiku već isključivo drvo ili metal. ;)

    avatar

    17.02.2016. (20:09)    -   -   -   -  

  • šumitelj

    Poruka Bocacciozg-u. Plastik je prenio jedan izvrstan tekst urednika jednog portala koji je mali, ali ima priloge o znanosti bolje nego mnogi razvikani portali. Sve što čuva organske polimere, ovdje uzgojeno drvo u perivojima, a isto se ubraja u organske polimere što su plastika i guma je dobro došlo. Nikako se ne mogu načuditi zašto smo protiv plastike, najzelenijeg materijala 21. stoljeća. Sada se za plastiku i gumu troši 6 % fosilnih goriva. Plastika i guma će pridonijeti sniženju udjela prometa i drugih djelatnosti u opterećenju okoliša. Stoga će je biti sve više i trošit će oko 2050. 20 % fosilnih goriva. Svaka čast Plastiku da je prenio ovaj članak, a vidim da sadržaj podupire većina komentatora. .

    avatar

    19.02.2016. (10:06)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Hvala svima na komentarima i Šumitelju na dopuni.

    Ipak, imam potrebu Boccaciu odgovoriti i naglasiti - nerazgradljivost plastike nije problem već prednost. Više sam puta o tome pisao pa ću ukratko ponoviti.

    Upravo svojstvo nerazgradljivosti omogućava recikliranje i višekratnu upotrebu materijala, upravo jednako kao i staklo. Nerazgradljivost omogućava da plastika nađe široku primjenu u građevinarstvu, industriji - posebice elektro i informatičkoj, itd. Nikome ne bi odgovaralo da nam se plastična izolacija električnih vodova ili vodovodne cijevi ili neki dijelovi naših automobila ili plastična stolarija s vremenom počnu raspadati ili slabiti.

    Razgradljivost plastike samo u rijetkim i strogo kontroliranim slučajevima kao što je medicina gdje je potrebna biorazgradnja nekih biokompatibilnih medicinskih materijala (kirurški konci, kapsule tableta).

    I ima još jedna primjena plastike gdje bi biorazgradnja bila poželjna - a to su pelene za djecu i starce. Tu bi proces odvajanja bio i plastičnog sastava odbačenog bio preskup i higijenski pa i zdravstveno upitan.

    Za sve drugo - nerazgradljiva plastika koja se može reciklirati. Koju treba odvojeno prikupljati i višestruko koristiti.

    Razgradljiva plastika nosi još jednu opasnost - osim što je neekološka, skupa, u pravilu nekvalitetnija - to je dojam koji se lažno stvara kod ljudi: "Baci, samo će se razgraditi" - E, neće. I tu plastiku treba prikupiti, odvojiti i tek onda dovesti pod uvjete u kojima će se inicirati proces razgradnje (toplina, vlaga i kisik). Pa se pitam zašto trošiti na skupljanje, odvajanje, energiju da bi uništili, a istovremeno uz samo malo discipline i samo malo promjene navika možemo s istim troškom skupljanja, odvajanja i energije dobiti novu sirovinu - reciklat.

    avatar

    19.02.2016. (22:05)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...