Komentari

mojakurukshetra.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Atma

    ..

    avatar

    25.11.2015. (11:02)    -   -   -   -  

  • jelen

    Generalno se slažem sa poantom teksta, ova rečenica mi se osobito sviđa: A ono čemu služe interpretatori i gurui je to da nam pomognu ukoliko su na istoj frekvenciji s nama.
    To je tako, bez karmičke veze sa specifičnom duhovnom tradicijom i štoviše s konkretnim učiteljima unutar dotične tradicije ne može se ostvariti korist za učenika. On nakon nekog vremena jednostavno ode dalje svojim putem, ali ako veza postoji onda se lako uspostavi istinski nepatvoreni odnos koji može trajati i preko jednog pukog života pa sve do konačnog Prosvjetljenja.

    Što se tiče "Hare Krišne" ili kako god da se nazivaju, mislim da svi iole upućeniji znamo kako i zašto je nastala ta sljedba u Americi i da to nema nikakve veze s indijskom (dharmičkom) duhovnom tradicijom pa prema tome niti njihovim interpretacijama bilo čega ne treba pridavati nikakvu ozbiljnost niti važnost.

    avatar

    25.11.2015. (19:03)    -   -   -   -  

  • Atma

    Ne znam na što misliš? Prabhupada je reformirao za zapadnjake malo, no ne može se reći da nema veze s dharmičkom tradicijom.

    avatar

    25.11.2015. (20:19)    -   -   -   -  

  • jelen

    Aktivnosti raznih kvazireligijskih pokreta proisteklih prvenstveno iz hinduizma na Zapadu su samo umanjili razumijevanje Istočnih religija kako kod samih sljedbenika tih pokreta, a isto tako su doprinijeli stvaranju predrasuda među ostalima, dobrim dijelom dali su municiju kršćanskim kritičarima svega što "dolazi s Istoka".
    Čisto da se razumijemo ne velim da to nisu dobri ljudi- i u velikim religijama kao i u kvazireligijama ima i dobrih isto kao i kojekakvih ljudi, to je jasna stvar. Samo napominjem da čisto s povijesnog gledišta sijaset pop-up gurua koji su nastali u tim procesima od '60-ih nadalje nije globalno rezultirao ničim korisnim, samo daljnjom zbrkom u mnogim glavama.

    avatar

    25.11.2015. (21:58)    -   -   -   -  

  • Atma

    Najveći je problem institucionaliziranje jer je tu krenulo isključivanje stvari i izvora koji bi bili bitni unutar tradicije. Hare Krišna je pokret, no ipak proizlazi iz jedne od vjerodostojnih hinduističkih tradicija. Uvijek postoje problemi s pokretima i vađenjem stvari iz konteksta. Nama na zapadu su podvalili samo mrvice istoka, no skloni smo busati se u prsa. Malo tko zna općenito o čemu se tu sve radi, a pravi izvori su nam slabo dostupni.
    No, danas se i Indija bori s istim problemima, baš zato što je usvojila zapadnjački konzumerizam i površnost.
    Koliko smo mi ovdje uopće sposobni slijediti tradicionalna učenja uz praksu koju ona zahtjevaju? Mislim da nismo. S te strane, pokreti dođu kao neko rješenje, a onda se tu iskreni pratilac zainteresira za ono što stoji iza svega. Ali takva je stvar sa svime. Sva ta alternativa koja nam se uvalila, sve je to instant rješenje za zapadnog čovjeka. Mi ne možemo pratiti tu razinu u okolnostima u kojima se nalazimo.

    avatar

    25.11.2015. (23:14)    -   -   -   -  

  • ~Confidant~

    Istina je istina jer ja u nju vjerujem. Koliko god pokušavali objektivizirati istinu i učiniti je nečim što je odvojeno, stalno, apsolutno, uvijek dolazimo do spoznaje da je istina ono što prihvaćamo, a ne ono što možda ima takve karakteristike. Zato postoji jedna lijepa sintagma - 'Moja istina'. Na kraju krajeva, i sama znaš da nam vlastita energija omogućava upijanje stvari u većoj ili manjoj mjeri. Pa možda i možemo reći da postoji jedna istina, ali ljudske je oči nikada neće u cijelosti vidjeti.

    avatar

    26.11.2015. (09:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...