Komentari

starateta.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • modrinaneba

    hm...stvarno...dal je to moguče u današnjo doba...izgleda moguče je:)))

    avatar

    16.11.2015. (22:57)    -   -   -   -  

  • stara teta

    na sreću, @bluesky, ako nas ne poklope onakvi ko kokomarkička i katolibani teške kategorije, ovo će ostati samo kao povijesni relikt jednom davnom vremenu. doduše, još pred 50-tak godina dijelile su se škole na muške i na ženske. sad postoje isto tako muške i ženske škole, no vjerskog smjera, svećenićkog i samostanskog. iako ne bih imala ništa protiv da djeca nose školske kute i papuče, i to propisane, istovjetne i jednake. sad se dijelimo po "stališima", gdje najveću vrijednost pripadnosti daje najveća "kastinska" oznaka: novac. ne stupanj obrazovanja, znanje, sposobnosti, nego lova, početni kapital ma odakle god potječe.

    avatar

    16.11.2015. (23:10)    -   -   -   -  

  • annaboni

    Znači, nije samo odgoj djevojaka u Češkoj nego i u Zagorju!!!

    Ovo ti je baš dobro za nas koji nismo znali, jer, bilo je to vrijeme, kad su se djevojčice odgajale da budu dame, dječaci, da budu ritteri!

    Nije spolna segregacja, ne! Dapače, pristojnost je očito bila na prvom mjestu.

    avatar

    16.11.2015. (23:25)    -   -   -   -  

  • stara teta

    znaš kaj, ta mi je knjiga jedan od najboljih črnjaka, vivek je genijalan! a jesi gledala onaj, isto češki: povratna ambalaža? čim uzmogneš, pogledaj, film je nešto posebno. urbano selo moje malo.

    avatar

    16.11.2015. (23:33)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Slažem se za Viveka :))

    avatar

    16.11.2015. (23:40)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    zaruke? :) dobro jutro :)

    avatar

    17.11.2015. (08:11)    -   -   -   -  

  • stara teta

    a zakaj ne, pa tu se već zaručivalo i odručivalo i javno općilo u svim verzijama. a ove su me sličke potaknule da si zamislim stidljivu djevojčicu i slatkog, bucmastog dječačića kako se smjerno držidu za rukice dok ne gleda strogi učitelj, a poslije škole po skrivečki odu u parkić, tamo si daju pusice i obećaju se jedno drugom do kraja svijeta vijeka. izmijene vjenčiće od tratinčica i eto ti zaruka!

    avatar

    17.11.2015. (09:52)    -   -   -   -  

  • Moja Moda

    Ti si oko sokolovo...ja da sam tu prošla ne bih ni primijetila M)

    avatar

    17.11.2015. (10:31)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ha, kako ne! primijetila bi, i odmah bi odabrala adekvatnu odjevnu kombinaciju :) :) u skladu s nijansom lišće, projekcijom slova i okolnim sjenkama drveća, ne sumnjam nimalo! :) :)

    avatar

    17.11.2015. (10:38)    -   -   -   -  

  • Euro

    ajmo curice ajmo djecaci....

    avatar

    17.11.2015. (11:47)    -   -   -   -  

  • stara teta

    super, viš kak si ti, ojro, u toku! moram stavit tu pjesmicu od dugmića kao glazbenu ilustraciju :) :)
    ne sjećam se samo, jel to pjeval tifa??

    avatar

    17.11.2015. (11:56)    -   -   -   -  

  • Mekon

    Jezušek.. posebno dečki..pa posebno puce... hmmm.. v ono doba ja bi se protif tega fest spuntal.. Ha..ja bi išel v razred i z častnim sestrama ..makar bil jedini..ha ..
    Praf za praf..i ja sam išel v poslednju Pučku školu v Zagrebu.. To je bilo v Bogovičevi 7. Dugo je još tam tabla stajala na fasadi.. Četiri razreda tam pa su onda ukinuli to i vse preselili v Varšafsku 17 i 18.

    avatar

    17.11.2015. (12:57)    -   -   -   -  

  • stara teta

    naj povedati! sem mislila da je oduvek vu varšavski. prije su tam bile mlade časne.

    avatar

    17.11.2015. (13:24)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Tko MORA u podijeljene škole? Tko MORA na vjeronauk? a SVI MORAJU učit o seksualnom moralu po Schulhoferu! Kome prilijepit etiketu talibana?!

    avatar

    17.11.2015. (13:36)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ne, draga sjećanja&osvrti, ne govre slike o tomu, nego je poanta što su takvi običaji stroge selekcije na djevojčice i dječake bili takvi da su se i školske zgrade gradile sa separiranim krilima, a na fasadi je ostao kao povijesna zanimljivost natpis "dječaci" s jedne, a "djevojčice" s druge strane.(podsjetimo se, tako omražena marija terezija uvela je obavezno pučko školovanje u narodu, provela opismenjivanje, odgoj i obrazovanje!). zahvaljujući napretku i socijalnim benefitima nema više nasilne segregacije, svatko prema ocjenama i imutku (to ne znači nužno i sposobnostima, na žalost lovom se oduvijek kupovala dobra naobrazba) ide u školu za koju je spreman, na vjeronauk se ne mora, ali se pružila prilika da ide tko hoće, a ovo sa štulhoferom zakonski i praktički nije točno, jer je štulhofer samo medijski eksponiran sociolog koji protura svoje mišljenje. kao što su oni koji su sjedili u saboru,odabrani od naroda, odlučili da odobre zakone kojjima će se rasprodat naša domovina, uništiti poduzeća, radna mjesta, zapustiti poljoprivreda, dopusitti da novac vrti tamo gdje bi se trebala istaći izvrsnost i znanje (školstvo, kultura, znanost), od zdravstva se napravilo profitabilnu fdjelatnost umjesto ravnopravne zaštite staanovništva. smanjili se porodiljni na minimum, a istovremeno se proklamira borba protiv bijele kuge, grade se velebne zgradurine, a mladi se nemaju gdje zaposliti, otpočetka je smjer vladanja i uništavanja dotad "državne, navodne, votever" imovine išao tim putem da je do kraja uništio i ono što je preostalo. ljduii su se polakomili za imovinom, ne gledajući što ih čeka u budućnosti. vrak ti i jeftine traperice, gući-pući-tući-nagući kad mi dijete ne može u domovini naći posao nego je prisiljen tražiti u tuđini. razni štulhoferi su samo produkti cjelokupne situacije u kojoj su mnogi polakomivši se za materijalnim izgubili moralni kompas. a katolibanima se inače naziva one koji žele npr. vjeronauk uvesti kao obavezu za sve. kao što se evolucioniste naziva nazadnim majmunima čiji su preci bili čimpanze.

    avatar

    17.11.2015. (14:21)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    mama mi je pričala... ona išla u žensku gimnaziju... još ranije su postojali ženski i muški liceji ... moja baka je bila u ženskom... uzdignula si koprenu sa prošlosti...
    divno je što uspomena na to vrijeme postoji... odlične fotke...
    djevojčice i dječaci... :)

    avatar

    17.11.2015. (15:38)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @dinaj,
    lijepa zapažanja, i moja je bila u ženskom liceju, tada se nije očekivalo da žene idu dalje, no moja je baka poželjela i sveučilišno obrazovanje, pa upisala faks, i žestoko se protivila pradjedovim anstojanjjima da je udaju za neki adekvatni muški primjerak iz "dobre" familije, ha, ha. malotko pomisli o prošlosti kao konstruktivnom i plodnom razdoblju u kojem su se događale i pozitivne stvari: prve ceste, škole, biblioteke, zdravstvena briga... nisu to umotvorine novog datuma, nego postulati i temelji na kojima se uzdizala i kultura i obrazovanje i odgajali ljudi, stvarala budućnost.

    avatar

    17.11.2015. (15:57)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Zbunilo me spominjanje ;Marlkičke, pa sam mislila da se radi o današnjim školama.
    Ne bih odobrila da zakon odobrava ili škola uči djecu da je korupcija dobra, a to što se dobri zakoni krše neka se kažnjuava! I to sistematski,
    a ne po plitičkoj potrebi. Dakle proturanje svjetonazora kao obaveznog u obrazovanju svih je nasilje.
    Malo se govori o resursima i državnoj imovini koja se ne koristi, bez obzira na to koja je opcija na vlasti.
    Protiv sam luksuza u Crkvi ali se taje dobre stvari! Znam da Karitas puno radi i pomaže, ali ga nema u slici na televiziji. I ta tema nema veze s ovim postom, ali si je u komentaru načela. Katoličke ustanove koje brinu kulturi, o sirotinji,o napuštenoj djeci (a ubijanje nerođenih je zločin, koji zakon odobrava) se marginalizira...

    avatar

    17.11.2015. (17:54)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ne može se reći da ih se marginalizira jer su punopravne sa svim ostalim formalnim udruženjima koja su u dogovoru s državnim tijelima, podložne ustavu, zakonima i propisima, potpisnice određenih ugovora o pravima i obavezama. to što su neke crkvene djelatnosti samozatajne i nesklone marketingu to je stvar njihovog organiziranja i probijanja u svijet poznatih. no, mislim da to ni karitasu niti katoličkim školama niti ikomu nije ni bitno. evo, moje dijete je išlo u klasičnu nadbiskupsku gimnaziju, nije to isticao ni s čime, osim svojim znanjem kojeg je tamo dobio u velikim i plemenitim količinama. no ne nalazim za bitno da to posebno ističem, onaj tko poznaje situaciju znade što to znači, a onaj koji želi znati, potrudi se da sazna. a oni kojima uopće nije bitno njima nije ni moguće na išta ukazati. no, katoličke ustanove su samo dio našeg društva, jedan segment, kao i drugi dijelovi koji bi išli po istom zadatku. ovdje pričati o ubijanju nerođenih, ne znam koliko je produktivno. naime, ja ne namjeravam više imati djece, no podržavam svaku ženu koja se to u današnje vrijeme odluči. dvostrukost i licemjerje određenih struktura, a među njima su i neke koje obećavaju jedno, a čine drugo nisu baš stimulativni za bilo kakav normalni život. svaka grupacija ima svoje zahtjeve, pa neka im se omogući za njih same, ali ne na štetu onih koji tak nešto ne žele. dakle, ne može se nasilno stavljanje hidžaba na žene koje ga ne žele, ili skidanje s onih koji ga žele biti osnova jedne demokracije. ljudi mogu vjerovati ili ne vjerovati, a osporavati im to nema veze s ravnopravnošću.

    avatar

    17.11.2015. (18:37)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Tema je puno i opširne su, poštivam svačije stavove, žao mi je šta sam se upustila u raspravu u kojoj je teško pohvatati sve konce, a daleko sam od želje za polemikom, posebno večeras!

    avatar

    17.11.2015. (21:25)    -   -   -   -  

  • maslinapjesmaloza

    Divota slike!

    avatar

    22.11.2015. (11:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...