Komentari

nepitajmene.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Mariano Aureliano

    Hvala na opširnom komentaru. Inače, kad napišeš post možeš odmah staviti prvi komentar, bilo kaj, kfgrtvbmbn, pa ćeš doći na Fresh listu na naslovnici i tako će možda još ponetko ovako pametan kao ja moći sudjelovati u raspravi. No, sad je Tsipras okrenuo leđa Varoufakisu pa ovaj daje disonantne tonove glede i u svezi novih Tsiprasovih poteza, tipa uplašio se, nije htio ići do kraja itd. :) Bilo kako bilo, meni možeš prodat kaj god 'oćeš pa to znači da si valjda u pravu. Tvoja devocija prema grčkom narodu hvale je vrijedna. :)

    avatar

    08.08.2015. (23:15)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Moj prijatelj tenkist iz Gašinaca pored Đakova pita: koliko je realna mogućnost globalnog kraha burze i kako bi izgledao najkatastrofičniji globalni scenarij? Molim ako može neki narativ o tome. :)

    avatar

    14.08.2015. (17:56)    -   -   -   -  

  • skydiver

    @M.A.; Za tvog prijaelja iz Gasinaca se odgovor moze naci na blogu 'Our Finite World' (Gail Tverberg) medju komentarima na poslednjem postu (10. VIII. 2015), ali i bilo kojem od prethodnih postova...Tu se mogu pronaci i linkovi na niz drugih stranica sa srodnom tematikom. Odgovor je dat jos davne 1972. g. vec u prvom izdanju knjige 'Limits to Growth'. Danas se moze bolje razumjeti zasto je tada proglasena najznacajnijom knjigom u istoriji covjecanstva.
    Ali ako je to prenaporno za citati, evo krace verzije; "We must realize that growth is but an adolescent phase of life which stops when physical maturity is reached. If growth continues in the period of maturity it is called obesity or cancer. Prescribing growth as the cure for the energy crisis has all the logic of prescribing increasing quantities of food as a remedy for obesity".. Ili jos krace; " The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function".. Danas je valjda jasno da je to bio (da, bio), zapravo, fatani nedostatak koji nam je dosao glave.. Moze jos krace; "Rjesenja su problem".. Sva tri navoda su rijeci cuvenog profesora Al Bartlett (www.albartlett.org).
    Da bi se imao jasniji uvid u 'grcku tragediju', ili cunami imigranata u sredozumlju, ili kontejnersku groznicu u Hrvatskoj (ali i sirom planete) potrebno je pogledati graf . 'State of the World' (iz pomenute knjige, izdanje 2004. g.) Graf se moze naci i na blogu 'Resources Crisis' (tj 'cassandralegacy.blogspot.it'..Ugo Bardi) od drugog sedmog o.g (Greece: the bad apple of the bunch?). Dovoljno je (za one sa jacim stomakom) pogledati samo krivulju 'Industrial output'. (sto se moze citati i kao - svjetska ekonomija). Ili uguglati; 'Peak Civilization The Fall of the Roman Empire', takodje od Ugo Bardi. Dakle, na tom grafikonu je najkraci i najprecizniji odgovor tvom prijatelju tenkisti.

    avatar

    16.08.2015. (04:36)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    skydiver - Hvala na ljubaznom trudu. Sadržaje s pomenutih linkova ću pogledati kasnije, a za citate koje si naveo mogu samo reći da su pogodak u sridu. Elementarna logika govori već i malom djetetu da je nešto s ekonomskom logikom, kako je danas u svijetu postavljena, jako pogrešno. Te priče o korporativnom imperativu neprekidna rasta prodaje i profita uvijek su u meni izazivale čuđenje. Priča o vječnom rastu i jednu je Veneciju danas učinila turistički neprobavljivom, dakle suštom suprotnosti onoga zbog čega je u nju vrijedilo doći. Prilično je izgledno da se europska birokracija uopće ne zna nositi s velikim brojem otvorenih pitanja i urgentnih problema, a potpuna ekonomska međusobna umreženost država sve do čelične impregnacije čini svaku pojedinačnu državu unutar šireg sustava potpuno nemoćnom da išta pozitivno učini, čak i kad bi htjela i znala. Ako Todorića pitamo: "Zar ti nije dosta; zašto si morao kupiti još i Mercator?", on će vjerojatno odgovoriti: "Nije to stvar moje pohlepe, to je naprosto nužnost da bi se opstalo na tržištu. Ili ćeš se širiti, ili ćeš propasti. Nemoguće je stagnirati, održavati zaposjednute pozicije tržišta, jer to ne dozvoljava ekonomska dinamika. Mora se stalno gurati naprijed i gore." Ja sam na tome području potpuni diletant pa ne znam da li bi taj Todorićev potencijalni odgovor bio točan; ti i Ništa Ništa mogli biste na to dati pravi odgovor.

    avatar

    16.08.2015. (16:36)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...