Komentari

klikklik.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • O-da životu!

    Kaže moj pametan muž da što se više ograđujemo, više ćemo biti sumnjivi. I ima nešto u tome...Baš me zanima kakva je privatnost unutar te žice. Vjerovatno su i kuće ograđene jedne od drugih, izolacija totalna. Ako uspiješ preskočiti, javi. Čini mi se da ih dijele žive ograde.

    avatar

    06.08.2015. (16:24)    -   -   -   -  

  • Klik

    Da da, ima nešto u tom njegovom, O-da, ali možda manje u njihovoj "sumnjivosti" koliko u svjesnoj samoizolaciji tih ljudi, skoro paranoji. Tako smo ih, kao "paranoike", mi - površni prolaznici i nekako doživjeli... Ali, kako to u životu biva, nikad ne znaš što su to "oni" u životu doživjeli od možda ne tako "milosrdnog" svijeta.
    Druga stvar je, što je na fotki vidljivo, da se unatoč zelenim okućnicama (ipak) sve to doima malo nagruvano, Kuće su (mi) za takvu kvadraturu "zelenjave" i unatoč jednokatnosti za "trc" prevelike. U "vikendaškoj" varijanti sličnih naselja se, čini mi se, "lakše diše".

    avatar

    06.08.2015. (20:55)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Evo malo informacija iz prve ruke (obzirom da su prijatelji koji žive u Beču svojedobno imali jedan takav vrt u zakup) - tu se radi o Kleingartenverein-ima, dakle udrugama vrtlara, koji uređuju zemljišta koja su, u pravilu, dana u dugogodišnji zakup (često su u vlasništvu državnih željeznica, ali ima i drugih aranžmana). Do prije 15-tak godina na tim se "gruntovima" uglavnom vrtlarilo i nije bila moguća gradnja većih objekata (koliko znam, nije bilo moguće npr spojiti vodovod u objekat), no od tada su se propisi promijenili pa su onda i kućice veće i luksuznije.

    Što se mogućnosti šetnje kroz takva vrtlarska naselja tiče, neka dozvoljavaju mogućnost prolaza (npr Kleingartenverein "Am Spitz" na Meidlingu), piše na ulaznoj tabli kada su putevi otvoreni za građanstvo.

    Slične vrtove (ograđene kolonije) sam viđao npr. i u Njemačkoj Francuskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj.

    Što se trenutne vrtlarske situacije u Beču tiče, ovakve "kolonije" važe kao okupljališta starije populacije, "konzervativaca", dok mlađi ljudi radije koriste vrtove tipa naših gradskih vrtova, bilo u organizaciji grada, bilo nezavisne (tipa vrt Eko Ekipe Prečko) i važe kao "lijevi" odnosno "antiglobalistički" odgovor na vrtne kolonije.

    avatar

    07.08.2015. (09:45)    -   -   -   -  

  • Klik

    Hvala ti, NZ, to se zove "znati znanje"...
    Na neki način mi to objašnjava i prilično nejasnu topografsku oznaku na (čak i relativno novijim...) planovima grada Beča - svojevremeno me u "planiranju" šetnji privukao izrazito zeleni raster na pojedinim dijelovima grada... "Aj'mo vidjet'!", a kad tamo - sve izgrađeno i ograđeno!

    avatar

    07.08.2015. (10:01)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ..konc-logor u vlastitom aranžmanu:)))

    avatar

    08.08.2015. (11:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...