Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Weteran

    Izvadio sam neke dijelove iz tvojeg dnevnika na koje bih se kratko (po mogućnosti) osvrnuo.
    "Veliki Hrvati(.....)ali zanemaruju, recimo, da se većina žalosnih zločina dogodila nakon završetka same operacije Oluja. Sve je bilo čisto kao suza, nedomoljubno je priznati i najmanju mrljicu."

    Ovo ne zanemarujemo mi, Veliki Hrvati. Dapače, na ovo čitavo vrijeme upozoravamo i govorimo. Većina zločina, ubojstava, dakle, dogodila se debelo iza Oluje. Npr. čitao sam jednu analizu, mislim da se čovjek preziva Graovac ili tako nekako, o stradalim Srbima u sektoru Sjever (Banija, Kordun, Lika...) gdje je on "pobrojao" negdje oko 300 ubijenih Srba. I to do nekoliko mjeseci NAKON Oluje. Dakle, čak i u 1996. godini. S time da nije jasno razgraničeno tko je bio civil od tih stradalih, a tko vojnik, tko je ubijen u borbi, a tko u pljački ili osveti. Ukratko, zločin iz koristoljublja ili osvete koji se dogodio nakon vojne operacije se pokušava prikazati kao ratni zločin. I čitavu tu priču su forsirali i neki naši političari i srpski, ali i tužiteljstvo haškog suda. Jedan od onih koji su upozoravali na to je bio i sudac Vuković, kojemu je onda zalijepljena lažna kvalifikacija da je rekao kako se "u obrambenom ratu ne može počiniti ratni zločin". Međutim, ratni zločin je bilo potrebno uvećati i forsirati kako bi se prikazala zločinačka karakteristika hrvatskih vlasti i hrvatske države, ukratko ZZP. Dakle, na sve ovo su se do sada svi oglušavali i nastavili i nastavljaju pričati i palamuditi o nekakvim ratnim zločinima. Ratni zločin vs. zločin u ratu.
    "Koliko vidim, ta prezentacija je uzorno neutralna, korisna, za svaku točku dati su videoi "teze optužbe" i "teze obrane", priložen izbor iz dokaznog materijala, dati su osnovni citati iz zaključaka Raspravnog vijeća i zaključaka Žalbenog vijeća."

    Ja sam malo prošvrljao po toj prezentaciji i primjetio sam nastojanje na neutralnosti. Izbor iz dokaznog materijala je baš tako - izbor. Ali:
    "Žalbeni postupak je, za standarde Tribunala, trajao rekordno kratko a presuda je napisana na samo 54 stranice, zbog čega je u pravničkim krugovima nazivaju "pamflet presuda" ("magazine judgment"). Osim po tome, ostat će upamćena i po neuobičajeno oštrom tonu kojim je manjina izrazila neslaganje sa zaključcima većine, tonu koji je bez presedana u dvadesetogodišnjoj sudskoj praksi Tribunala. U najkraćem, ti su zaključci, po ocjeni manjine, "suprotni svakom poimanju pravde"."

    Epilog nastoji nabaciti šaku sumnje na oslobađajuću presudu. I zato se slažem s tobom kad kažeš
    "Sad mi se čini da je idući rat, u BiH, neizbježan - po Tuđmanovoj pesimističkoj teoriji povijesti iz "Bespuća". Rat je bio prekinut bez jasne odluke, u 20 godina mira održava se neodrživa situacija što stvara paralizu. Ne može tako zauvijek."
    Naravno da je rat neizbježan jer će se voditi na lažima koje sve strane trenutno pothranjuju. One će biti opravdanje za pokretanje rata. Njima će se vršiti mobilizacija. Cilj će, naravno, biti odvajanje Republike Srpske iz BiH, čim veća samostalnost tog etniteta. Zato se i radi ono što spominješ:
    "A ista se histerična polarizacija forsira unutar hrvatskoga naroda. Paradiranje u Zagrebu ili dernek u Kninu... I raji se to sviđa. Baš je super da se ima čime zabavljat."
    Razjedinjenost unutar Hrvatske, ima za cilj onemogućiti širu mobilizaciju Hrvata za budući sukob u BiH. Eliminiranjem Hrvatske van te jednadžbe radi se jednostavnija i bezbolnija aneksija dijelova BiH.
    Kako bi se spriječio budući rat bilo je potrebno napraviti nekoliko koraka. Jedan od njih je trebalo biti i priznanje Srbije o njezinim zločinačkim planovima oko osvajanja Bih i Hrvatske, te priznanje zločina koje su radili. Ali to se nije dogodilo, jer su neke međunarodne organizacije (poput zaklade Carnegie) međunarodnim donositeljima odluka savjetovali raspodjelu krivnje, tj. umanjivanje veličine srpskih zločina. Po njima, tako bi se lakše napravila "pomirba regiona". Međutim, ono što je temeljeno na lažima nema dug vijek trajanja. Pa tako ni ta pomirba.
    Isto tako, ratovi u ex Jugoslaviji se nastoje prikazati kao politika vođena od strane Tuđmana, Miloševića i drugih vođa, dok su sami narodi bili manipilirani. Činjenica je da su narodi, konkretno čitav srpski narod, kriv za ratove koji su vođeni. Jer netko mora imati odgovornost, a ona u demokraciji leži na narodima. Čitava ta priča je nastavak priče iz 19. stoljeća. Nažalost. U 200 godina nije završena, a kako izgleda neće još biti.
    Sad imamo situaciju da operaciju koja je spriječila ponavljanje genocida u Srebrenici (Bihać), koja je oslobodila skoro čitavu Hrvatsku i koja je uvelike doprinijela završetku rata, dakle čak i ono za što se ti sam zalažeš, pojedine grupe prikazuju kao zločinačku operaciju usmjerenu na istjerivanje određenog naroda i uvećavaju razmjere zločina koji su se dogodili.
    Možda će netko, jednom, nekada, moći o Oluji pričati bez strasti, ali ako se u međuvremenu dogodi neki drugi rat, onda će se sve samo nastavljati jedno na d

    avatar

    03.08.2015. (14:44)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    »Možda će netko, jednom, nekada, moći o Oluji pričati bez strasti«

    ja bih osim "bez strasti" kao KJTV poželjno dodao i "objektivno".

    Ja to mogu, i jedno i drugo.

    A PMSM ti ovdje pokazuješ ovo prvo - ali ne i drugo, jer je si usmjeren ka nacionalistički shvaćenom nacionalnom interesu: moramo biti jedinstveni ([a href=http://zoranostric.blog.hr/2015/02/1631918433/jedinstvo-hrvata-i-borb a-protiv-losih-hrvata.html target=_blank]a to se postiže tako da obračunamo s onima koji su protiv "jedinstva [/a]- pa makar bili i većina), te da se pripremamo za slijedeći rat. Zao ti savjest može biti mirna, dok manipuliraš polustinama ("narodi su krivi" - ali jelte samo jedan, ne mi - u BiH Srbi žele otcjepljenje, ne naši naravno, mi se uvijek samo branimo...). Većini, masi, potrebne su strasti (dušama, ajd da ne kažem grublju riječ, jednostavnim, kao što je naš Drvosječa), a vođama ne nužno. dvomisao. :-(

    No, među nama dvojicom, ja sam taj koji je mentalno nenormalan. Povijest, barem na ovom usranom zapadnom Balkanu, jjoš uvijek teče po tuđmanovskoj logici. I drugdje je ovo možda tek kratak predah, tko zna - kao ono razdoblje između Prusko-Francuskog rata 1871. i 1SR.

    Možda, kad im više ne bude mogao stalno rasti BDP, i oni počnu opet ratovati - Flamanci i Valonci, Englezi i Irci, Nijemci i Francuzi itd..

    avatar

    03.08.2015. (14:59)    -   -   -   -  

  • Weteran

    Oštriću:
    ja bih osim "bez strasti" kao KJTV poželjno dodao i "objektivno".
    Na to sam i mislio.
    Ja to mogu, i jedno i drugo.

    Ne možeš, jer si sudionik tog vremena, a dijelom i događaja. Ni ja nisam objektivan.
    A PMSM ti ovdje pokazuješ ovo prvo - ali ne i drugo, jer je si usmjeren ka nacionalistički shvaćenom nacionalnom interesu: moramo biti jedinstveni (a to se postšže tako da obračunamo s onima koji su protiv "jedinstva - pa makar bili i većina), te da se pripremamo za slijedeći rat.

    U svojem komentaru ništa od ovog nisam ni napisao, a nisam ni dao naslutiti. Naravno, kompletna ova tvoja teza je tema za poseban dnevnik, vođenje politike i strategije, te nacionalnih interesa.
    Zao ti savjest može biti mirna, dok manipuliraš polustinama ("narodi su krivi" - ali jelte samo jedan, ne mi - u BiH Srbi žele otcjepljenje, ne naši naravno, mi se uvijek samo branimo...).

    Mi se u ovom ratu i jesmo samo branili. Zato smo i izabrali dr. Franju Tuđmana i HDZ , kako bi nas vodili u obrani. I to je bila volja hrvatskog naroda. Isto tako je bila i volja srpskog naroda Slobodan Milošević i SPS, tj. pokušaj stvaranja Velike Srbije, ili očuvanja Jugoslavije u uvjetima koji odgovaraju srpskom narodu. I zato smo krivi, jedni za napad, drugi za obranu.
    Možda, kad im više ne bude mogao stalno rasti BDP, i oni počnu opet ratovati - Flamanci i Valonci, Englezi i Irci, Nijemci i Francuzi itd..
    Osobno se nadam da neće doći do novog rata. Međutim, činjenica da nismo završili sa prethodnim, za stvarno u BiH, a u glavama i u Hrvatskoj, opasnost od izbijanja novog sukoba postoji. U novom sukobu neće biti ni pobjednika ni gubitnika. Jer ni mi, a ni Srbi, na ovom području ne možemo prevladati. NAžalost, SNV, sa svojom politikom pothranjivanja sukoba, potiče ovakvu budućnost. Trebali bi se okrenuti povratku Srba i nastojanju normalizacije na područjima u kojima Srbi žive, a ne na blaćenju pravomoćnih presuda i izokretanjem teza. Time ne pridonose boljitku svojeg naroda, nego se opet stavljaju u službu Miloševićevske velikosrpske politike.
    Ako ti to ne vidiš, onda ti i nije prava želja mir.

    avatar

    03.08.2015. (15:19)    -   -   -   -  

  • student

    Studenti Univerziteta u Beogradu organizuju protestnu setnju kojom ce izraziti negodovanje i gadjenje proslavljanjem 20 godina Oluje. Ovom prilikom zelimo da informisemo Vasu stampu o desavanjima u Srbiji i odnosu srpskih studenata prema zlocinackoj akciji Oluja i prema vasoj drzavi.

    Studenti beogradskog univerziteta vas pozivaju na šetnju povodom 20 godina od zločinačke akcije Oluja. Okupljanje je u 19 časova na platou kod filozofskog fakulteta, a potom se ide u šetnju do hrvatske ambasade gde će se okupljenima obratiti studenti i drugi govornici. Pokažimo da nismo zaboravili patnje i stradanje krajiških Srba, pokažimo da su današnji studenti deo nadolazeće Srbije koja se nikada neće odreći okupiranih srpskih krajeva!

    Studenti će sutra uručiti pismo veleposlaniku Hrvatske u Srbiji, prenosimo Vam deo pisma koje ce sutra biti dostavljeno i objavljeno:

    Vaša Ekselencijo,
    uvaženi gospodine Markotiću, obraćamo Vam se u ime srpskih studenata i ovom prilikom želimo da izrazimo negodovanje povodom „proslave“ 20 godina od zločinačke akcije „Oluja“ koju organizuje vaša država. Sramotno je slaviti događaj u kome je stradalo više od 2500 nevinih civila, a preko 280000 je silom oterano iz svojih domova. Pitamo Vas da li je ovo korak ka pomirenju naroda ili otvaranje starih rana koje još uvek nisu zarasle?

    Smatrate li da nije bilo dovoljno to što ste za jedan vek tri puta izvršili etničko čišćenje i genocid nad Srbima? Da li je nakon Jasenovca, Paga, Gradiške i svih ostalih stratišta potrebno slaviti stvaranje države putem etnocida i veličanje ratnih zločinaca? Smatrate li da Vaš narod nema plemenitijih i časnijih ljudi koji zaslužuju svoj spomenik pre Franje Tuđmana, koji je u više navrata izjavio da jednom narodu treba zadati takav udarac da nestane i koji se više puta hvalio etnički čistom državom?

    Nismo zaboravili, a odnos vaše države prema stradanju našeg naroda nam nikada neće dopustiti ni da oprostimo.

    avatar

    03.08.2015. (21:09)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @student, mene ti ovo podsjeća na "fojbarenje" talijanske zajednice koja što više nariče o fojbama to više para od talijanske države dobiva. Na kraju će ispasti na narikanje iz lukrativnih razloga...

    a ne vjerujem da Srbija zaostaje u broju nezaposlenih i siromašnih za Hrvatskom. Što ćete jesti mi i vi to valjda dobri Bog znade...

    avatar

    03.08.2015. (22:50)    -   -   -   -  

  • student

    @neverin, jedi govna Frljiću.

    avatar

    03.08.2015. (23:03)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @-student: a jeste li organizirani neku protestu šetnju protiv protjerivanja 300.000 Hrvata s područja koje su pobunjeni Srbi stavili pod svoju kontrolu 1991.? I sve one bombe koje su pale na hrvatske gradove i ubijale civile četiri godine?

    (OK, neki jesu, već u ono doba - spominjem u članku "Centar za antiratnu akciju", a treba spomenuti i "Žene u crnom". O njima su Veliki Srbi mislili, naravno, tada i sada, isto kao Veliki Hrvati o nama u ARKH.)

    Vodio se rat za teritorij. Vi ste počeli, i izgubili ste, i sad se durite da je akcija, koju je Hrvatska poduzela kad je postala jača, bila "zločinačka". A kad ste vi pobjeđivali, kad je Hrvatima davan rok od 24 ili 48 sati da se isele, čak ne ni na traktorima nego pješice, onda je to jelte bilo humano preseljenje.

    avatar

    04.08.2015. (11:26)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Preopširan si, kad budem imala vrimena pozabavit ću se ovim postom, vrlo je zanimljivo!
    (Oduvik se divim Ženama u crnom!)

    avatar

    10.09.2015. (13:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...