Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


 • borivoj

  3. lipnja 2015.

  Gospod smrti (Yama) sveprisutan je kao Śiva! Yamaj e povezan s tijelom (deha), On ne može utjecati na individualnu dušu (jiva). Tijelo je nužno vozilo za individualnu dušu kako bi spoznala svoju pravu prirodu. Ipak, tko zna kad bi mogla privući pozornost Yame, gospodara tijela? Tko zna kada će se ovo tijelo zaplesti u klopku namotaja Yamine užadi? Pojedinačna duša, opterećena ovim lako uništivim tijelom, mora obraćati pozornost na tu činjenicu i biti željna stopiti se sa Śivom! Ljudi obično odlažu zadatke – jučerašnji zadaci odgođeni su za danas, a današnji za sutra. Ali zadaci duhovne discipline nisu takve prirode. Minuta koja je upravo prošla izvan je vašeg dosega. Isto tako, minuta koja dolazi nije vaša! Jedino pojedinačna duša koja ima tu spoznaju ugraviranu u svoje srce može se stopiti sa Śivom.
  (Prema Vahini, 39. poglavlje)

  Ne gledajte na molitvu kao na razonodu ili modu ili neugodni zadatak na popisu dnevnih obveza koje trebate ispuniti. (Baba)

  avatar

  03.06.2015. (08:54)    -   -   -   -  

 • borivoj

  "ZIVOT U BOGATSTVU LICI NA MUTNU, HUCNU, OPASNU I PROLAZNU BUJICU. DUSA PUNA VRLINA IZVOR JE OBILAN BISTRE, CISTE I ZDRAVE VODE STO NIKADA NE PRESUSUJE". - Epiktet

  avatar

  03.06.2015. (09:13)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Potrpežljivost, posebna vrsta moči

  Potrpežljivost je tiha, vsakodnevna vrsta moči - manj občudovana kot njen drzen bratranec Pogum. Pogum prečka hrupne brzice, da bi osvobodil družino. Potrpežljivost si z njo deli hišo, dokler ni ponovno zgrajena. Zaradi skrbi za druge, potrpežljivost mirno prenaša, tolerira in čaka.

  Potrpežljivost je drugačna vrsta moči. Včasih jo celo zamenjamo s slabostjo. Vendar potrpežljivost ni speča. Biti potrpežljiv ne pomeni sprijazniti se z vsem brez pritožbe. Mnogokrat moramo spregovoriti. Potrpežljivost je moč, ki nam omogoči govoriti vljudno in prijazno, namesto sarkastično in žaljivo, tudi takrat, ko smo jezni.

  Več »

  Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Gape

  avatar

  03.06.2015. (09:15)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...