Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (46)

Marketing


  • stara teta

    puno ti hvala, ovakve informacije nisu baš lakko dostupne, tu i tamo se najde nekaj, a kopat previše po netu i prevoditi tako suptilno gradivo, nisam baš spremna. jer nisam spretna.
    nešto od toga imam preko nekihknjižica, no to je sve prešturo :(
    zanimalo bi me detaljnije o upliuv bon-šamanizma u tibetanski budizam (koji je ionako poseban, zbog strukture hijerarhije i diskretnih, ali očito bitnih promjena od klasičnog velikog kotača.)

    avatar

    24.05.2015. (22:08)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Baš lijep i zanimljiv tekst, a i lijepo si preveo ( i nema nikakvih grešaka, nije da sam tražila, ali kad spominješ)...

    Divno je ovo...Povoljni znaci koji su se ukazivali bili su čudesni. Svaki dan cvijeće je padalo s neba, a duge su lebdjele iznad nas....

    veselim se nastavku!

    avatar

    24.05.2015. (23:41)    -   -   -   -  

  • jelen

    @stara teta: uloga bona je bila definitivno u pripremi terena, supstrata na kojem je onda sjeme Buddhadharme isklijalo u aspektima koji na nekim drugim supstratima nisu dobili šansu isklijati. Takva moćna šamanska tradicija je predstavlja bogato humusno tlo, ili recimo dobro uzoranu njivu na koju su onda najveći indijski majstori kroz nekoliko stoljeća dolazili sijati i saditi prave sadnice. Oni su dobro znali kamo idu i zašto Šantarakšita, Padmasambhava, Atiša i drugi. Buddhistička tantra nije mogla drugdje dugoročno opstati niti procvasti niti nije drugdje procvala, (možda nešto u japanskom Šingonu, kineska mahayanska tradicije mi nije poznata neznam da li imaju uopće nešto takvo što naginje u vajrayanskom smjeru). Filozofski gledano tibetanski buddhizam je povijesni nasljednik veličanstvene indijske škole razvijene u monastičkom sveučilištu Nalanda za koju se može reći da "predstavlja apeks buddhističke misli" (tim riječima u svojoj jednoj knjizi veli XIV. Dalaj Lama) i filozofije koju su realizirali najveći indijski umovi Arya Nagarjuna, Dharmakirti, Chandrakirti, Aryadeva, Shantideva i ostali.

    Možda neki zapadnjaci imaju percepciju da je bon nešto dodavao buddhizmu pa je zato tibetanski buddhizam drugačiji, ali to je zamka koju su svi ozbiljni istraživači odavno prokužili i razlučili ulogu u pripremi uma i kolektivne svijesti za jedan "kvantni" skok naprijed od pukog sinkretizma dvaju religija.
    Zbog doktrinarne strogosti u prevođenju indijskih tekstova koji su uvijek iznova i iznova išli na revizije na čiste izvore nema nikakve šanse da negdje u tibetanskom prijevodu nešto drugačije piše nego u indijskoj verziji korjenskog teksta, ali ono što je fascinanto je kako su te iste stvari Tibetanci uspjeli shvatiti i interpretirati onako kako nitko drugi u buddhističkom svijetu nije shvatio (osim naravno onih rijetkih velikih tantrika i filozofa drevne Indije) A kako mi tek danas pod utjecajem zapadne znanosti, osobito kozmologije i fundamentalne fizike počinjemo shvaćati neke stvari vrlo slično, pa čak i identično tako.
    Pitanje hijerarhije je opet indijska škola, jer temelji se na odnosu guru-shishya (učitelj-učenik) koji je od presudne važnosti za tantrike

    Naravno nakon nekoliko stoljeća od dolaska buddhizma, nakon Padmasambhave, tibetanski buddhisti su neko vrijeme bili prepušteni sami sebi i zapali su u probleme, u neshvaćanje, u dekadenciju- to je bilo kao dječja bolest kada je možda baš pod utjecajem naslijeđa bona došlo do patvorenja tantričkih učenja. To je u korijenu sasjekao bengalski majstor Atiša u 11. stoljeću kad je došao na Tibet i ustanovio Kadampa školu (iz koje su par stoljeća kasnije iznikli veliki Jetsun Tsonghapa i loza Dalaj Lama), a također u 11. st. i Tibetanac Marpa Prevoditelj shvatio je da treba ići na izvore u Indiju i odande donositi besprijekorna učenja (na temelju kojih je onda preko njegovog učenika Milarepe i njegovog Gampope nastala druga velika škola- Karma Kagyu). Poslije tih velikih reformi u 11. st. buddhizam na Tibetu je trajno ustanovljen na liniji indijskih učenja koja su naravno s vremenom u samoj Indiji izblijedila, dok su na Tibetu dosegnula vrhunac. Taj bliski intimni odnos sa samim Izvorom Dharme- s Indijom s jedne strane i podloga srednjoazijskog šamanskog misticizma s druge strane je bila dobitna kombinacija za Tibet. Mnogo kasnije u povijesti Mongoli su ostvarili sličan odnos s Tibetom kao Tibetanci nekad s Indijom, ali to je već druga priča.

    Ako imaš volje čitati još više o tome iskopao sam ti linkove na moje pretpotopne tekstove sklepane o bon-u iz kojih se može zaključiti da je bon kako bi opstao i konkurirao buddhizmu zapravo usvojio ogromnu količinu same materije iz buddhizma. Dakle "upliv" u klasičnom smislu išao je naviše u smjeru od buddhizma prema bonu, dok je razmjena u obrnutom smjeru ipak bila ostvarena na jednoj bitno drugačijoj razini, ako uopće možemo govoriti o razmjeni u klasičnom smislu. O odnosu bona i buddhizma puno sam već zaboravio jer davno sam se bavio s time, tako da ti moram zahvaliti na pitanju koje me je potaknulo na listanje drevnih stranica svojega bloga
    :-P

    http://vajrapani.blog.hr/2008/05/1624851161/bon-i-budizam-dvije-strane- tibeta.html
    http://vajrapani.blog.hr/2008/05/1624891043/kratki-povijesni-okv ir-religije-bon.html

    @Lilianke: za pretpostaviti je da je kiša cvijeća vrlo impresivna stvar. Ne znam kako je to, ali kad cvatu trešnje kod nas pa zapuše jak vjetra i svuda raznosi latice trešnjina cvijeta pa ih nanosi kao snijeg, meni je i to već jako lijepo :-))

    avatar

    25.05.2015. (00:24)    -   -   -   -  

  • stara teta

    puno ti hvala na odličnom objašnjenju na moje primjedbe i pitanja, a sad ću se baciti i na proučavanje tvojih linkova. ono što je ipak činjenica koju ne može nitko nijekati, da je bon preživio i dan-danas, postoji u malim zajednicama, i ne samo u zabiti, ostao je kao tanka nit izvornih narodskih vjerovanja i običaja, baš kao što je u našem narodu preostalo mnogo iz starohrvatskih zamisli o prirodi i nadnaravnim silama, iako je debelo zakamuflirano nametnutim nam kršćanstvom. ovo nije podmet za neku žučljivu diskusiju, nego naprosto usporedba koja mi je prva pala na pamet. sine ira et studio, ne gledam tu budizam kao učenje za moje osobne potrebe, nego kao pojavu koja mi je zanimljiva i o kojoj bih željela naučiti još više. hvala :)

    avatar

    25.05.2015. (12:02)    -   -   -   -  

  • jelen

    Drago mi je ako sam uspio natuknuti nešto novo što je od koristi za tvoje interese. Jasno da bon postoji i danas, kakva je točno situacija glede brojnosti sljedbenika o tome nemam pojma, znam da postoje bonposi i znam da oni isto idu na kružno hodočašće (khorra) oko svete planine Kailash kao i džaini, hindusi i buddhisti, s tim da bonposi kruže oko planine u smjeru suprotnom od kazaljke na satu (također i džaini tako), a hindusi i buddhisti uvijek u smjeru kazaljke. Sjećam se i kako je Nicholas Roerich pisao u svom putnom dnevniku "Altaj-Himalaja" tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća s rubnih područja Himalaje na Brahmaputri da su tamošnji bonposi bili vrlo neprijateljski raspoloženi i ogorčeni prema buddhizmu iako su praktički u svemu imitirali buddhiste u svojim obredima, održavali su svoje samostane itd. Crna vjera je naziv koji Roerich koristi za bon (zapravo koliko sam shvatio to je naziv za jednu specifičnu školu bona koja očito nije predstavljala čitavu bonpo tradiciju). Veli ovako: "Crni vjernici, saznavši da simpatiziramo buddhizam zamolili su nas da se niti ne približavamo njihovim samostanima."
    Rivalstvo i sukobi su svakako postojali. Politiku pomirenja s bonposima prvi je poveo još V. Dalaj Lama, a nastavio i današnji XIV: Činjenica da bez obzira na sve sukobe u prošlosti šamanizam i danas postoji kao zasebna organizirana religija i unutar Tibeta i Mongolije i među ostalim narodima koji su usvojili tibetansku tradiciju buddhizma (kao Burjati, Tuvinci) govori sama za sebe.
    U naroda koje su obuzele neke drugačije svjetske religije takva opcija očuvanja žive tradicije nečega "prethodnog" znamo da nije postojala- zato i danas Slaveni i Germani svoj "šamanizam" moraju stvarati nanovo prema šablonama iz nekih knjiga koje su pisali bogzna kakvi likovi (šamani sigurno nisu :-) naravno nikad to više neće biti ono pravo kad se životna nit duhovne transmisije jednom prekinula i ne može se više spojiti na umjetni način.
    Šamanizam ne samo da nije zatrt nego je u konačnici fino rafiniran i oplemenjen kontaktom s buddhizmom- očiščen je od nekih navada koje su bile strašne i koje su jako opterećivale karmu tih naroda (najdirektiniji primjer je prinošenje krvnih žrtvi, životinjskih ali i ljudskih čega je bilo u predbuddhističkom Tibetu i Mongoliji).

    avatar

    25.05.2015. (16:16)    -   -   -   -  

  • Razmišljanja jedne žene

    Ovo je definitivno nešto što mi je trebalo da proširim moje skromno znanje....
    Hvala ti.

    avatar

    25.05.2015. (23:25)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Interesantan graditeljski poduhvat s obzirom na nadmorsku visinu, klimatološka ograničenje, materijalne, tehničke i ljudske resurse. No očito sve se može kad se hoće. Očito je kao i u mnogočemu drugom bitno stanje morala ili pozitivna energija ljudstva...

    avatar

    26.05.2015. (08:37)    -   -   -   -  

  • jelen

    @rjž: nema na čem! Nakon petnaestak godina interesa za materiju popabirčio sam svakakvih podataka... ali sve to povijesno-geografsko-etnološke začkoljice još ne predstavljaju ono pravo znanje, ono radi čega uopće zapravo vrijedi sve to znati, niti približno... Bez te, nazovimo ju, krovne komponente razumijevanja sve je to puka etnologija i folklor. A Buddhina Dharma nije etnologija niti folklor nekih specijalnih egzotičnih naroda, nego je Buddhina Dharma znanost o tome kako funkcioniraju osjetilna bića, kakva je priroda uma i Eskima i Bušmana i itekako se tiče svih nas. Gdje smo sad i kuda nam je ići... i kako se najbolje obuti za put
    :-D

    @Manga: jep, to pitanje motivacije, to je zbilja najveće čudo cijele priče, otkuda dolazi motivacija, zašto se nekad iscrpi (ponekad čak i nakon ostvarenja cilja kad je najteže već gotovo!), a nekad se pak umnožava zauvijek i za cilj više niti mari niti pita.

    avatar

    26.05.2015. (16:31)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Kod tebe se može dosta naučiti.

    avatar

    28.05.2015. (07:57)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jelenko, Dikša se je opet pobrisala!!??

    avatar

    28.05.2015. (13:32)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Mislim da je to najviše do osobe. Imaš ljude koji su borci i one kojima je lakše odustati, dići ruke i reći ne mogu...
    Je Dikša se opet samoobrisala. No ovaj put je Jelenko "kriv"... :p

    avatar

    28.05.2015. (15:48)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Manga;
    skroz se ne slažem! Pa nije on pobrisao Dikšin blog, a to što joj je nudio čudnovatu glazbu nije valjda razlog. Recimo, ja sam vidjela samo naslov pjesme i zbrisala glavom bez obzira.... :))
    Ne možeš uzeti za ozbiljno glazbeni izbor osobe koja se javno izjasnila da ne voli Stinga :))))))

    Nego, mislim da je Dikši nešto neugodno u bložnoj /ljudskoj interakciji, ali ne razumijem točno što. Šteta.....

    avatar

    28.05.2015. (16:41)    -   -   -   -  

  • jelen

    Jelenko jest kriv jer je oteo Jimmiya Hoffu :-P Deeksha je precool za nas, od sad se u slobodno vrijeme (tzv. self-time) druži s paradajzima i mladim krumpirom u vrtu... bolji joj je tako omjer uloženog i dobivenog od ovog ovdje, to sve mi se ukazalo sad u viziji maločas dok sam u garaži miješao uljanu boju sa razrjeđivačom :-S

    avatar

    28.05.2015. (18:15)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Imaš vizije dok miješaš farbu i razrjeđivač!!? Koliko dugo si to radio?? :-O
    Samo ne pali šibice :))

    avatar

    29.05.2015. (08:15)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    @Lili ;)
    @Jelenko :D

    avatar

    29.05.2015. (10:00)    -   -   -   -  

  • jelen

    Oko pola sata kad je uljana farba u pitanju, a kad je brzosušivi nitro lak onda je 15 min dovoljno. Zacijelo se ne šale kad vele "koristiti samo u dobro provjetravanim prostorijama"? :-P

    avatar

    29.05.2015. (16:17)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    22. travnja 2015. Sathya Sai Baba je posjetio Zagreb. Bilo je oko 1000 ljudi u dvorani Kornat Hypo Centra na Slavonskoj aveniji. Sai Baba se još od ljeta 2011. pojavljuje nekim Indijcima u svome suptilnom, Sukšma tijelu, najprije Narasimha Murthiju koji je Babin biograf i napisao je nekoliko posljednjih knjiga Satjam Šivam Sundaram (Babine službene biografije), potom Madhusudhanu, svom bivšem studentu, a onda i Isaacu Tigrettu, bivšem vlasniku lanca Hard Rock Cafea, a sadašnjem vlasniku lanca House of Blues. Sad Ga već mnogi mogu povremeno nakratko vidjeti, ali i čuti Njegov glas. Narasimha, Madhusudhan i Tigrett s još dvojicom Indijaca bili su u Zagrebu 22.4, a Sai Baba je govorio kroz Madhusudhana, djelomično tako da bi Madhusudhan ponavljao Babine riječi, a djelomično direktnim prekrivanjem ili nadsjenjivanjem Madhusudhana (kauzalno nadsjenjivanje je poznat ezoterijski postupak koji nema nikakve veze s medijumstvom i stanjima transa). U Zagrebu su Sai Babu vidjeli najmanje jedna djevojčica i jedna odrasla žena. Sve što je Baba nekada radio, čini i sada: razgovara s ljudima (pri čemu pokazuje da zna sve o njima i njihovim bližnjima), materijalizira simboličke predmete, drži predavanja koja imaju nepogrešivo njegov mentalni potpis itd. U Zagrebu je 22.4. rekao da će se na Papuku početi graditi ašram (koji neće biti indijski ašram - naglasio je). Rekao je da će taj ašram u budućnosti biti veliko duhovno središte za cijelu Europu. Dok sam slušao Njegovo prvo jutarnje predavanje u dvorani Hypo centra toga dana, u jednom sam trenutku bio pomislio, kako bi bilo divno da se u Hrvatskoj osnuje i izgradi jedan ašram u koji bi se ljudi s dubokom unutarnjom potrebom (i dovoljno zreli, dakako) mogli povući od ovoga svijeta kaosa i nasilja. Možda minutu kasnije, Sai Baba je izgovorio rečenicu: "Odgovarajući na čežnju mnogih...", započevši govoriti upravo o tom i takvom ašramu. A oko mene se dvorana zavrtila... :)

    avatar

    31.05.2015. (11:42)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mariano Aureliano, ono što smo kod tebe komentirali o stanju duha u zemlji, ma i to je možda po principu svako zlo za neko dobro. Vjerujem iskreno da tragikomični odlazak u maglu hrvatskog mainstream društva može ubrzati neke procese profiliranja, rafiniranja i motiviranja među nama koji se ne stupamo na ritmove njihovih bubnjeva. Ti primjeri kako nevalja, a kakvih nam zbilja ne manjka u ovom okruženju drže nas svjesnima da se trebamo okrenuti još dosljednije svojim vrijednostima i suradnji s onima s kojima smo na zajedničkom putu. Bjelodano je valjda već napokon postalo da na rješenja iz većinske mainstream kulture ne možemo računati nego treba ići po onoj staroj- uzdaj se u se i u svoje kljuse :-)) Kad se ljudi okupe oko čiste motivacije onda mogu nastati čuda! Želim brzo ostvarenje planova koje navodiš, a vjerujem da će centara takvog tipa biti i više u Hrvatskoj i to čak već za našega života :-)) makar ako samo i iskop za temelje bude napravljen nije ni to mala stvar! A to da će Hrvatska jednom (u dosta dalekoj budućnosti) biti važna za Europu i zapadnu hemisferu općenito, tako nešto sam i ja čuo ;-)

    avatar

    31.05.2015. (14:14)    -   -   -   -  

  • stara teta

    oprosti što kontaminiram, ali bojim se da nećeš pročitati kod mene o rakiji murvači. pa onda vidim da i ne bi bilo tako strašnoo da ti malo razbijem ozbiljnu monotoniju, ha, ha ;).

    jelenko, ovo ti je samo na brzinu stavljen linkić o osnovnim informacijama. http://www.vreme.com/cms/view.php?id=945042 inače, u zagorju se dudovača rijetko radi, jer nema dovoljno voća i naporno ga je brati, vrlo brzo mu prođe vrijeme. crne murve nemaju obično dovoljno slatkoće, a bijele su pogodnije, imaju i jaču aromu. nije baš praktično s malim količinama angažirati cijeli pogon za pečenje, dobije se jako malo, ali je uglavnom jako fina. tu i tamo joj se dodaje neka druga vrsta rakije koje ima u izobilju. uz dodatak šećera radio se liker, ali i to vrlo rijetko. naprosto nije bio dovoljno rentabilno voće. obično su se murve, akko ih je još bilo, dodavale drugom raznom voću koje bi se sakupilo pa bi se pekla rakija od raznoraznih plodova, da ne istrunu i ne propadnu bez veze.

    avatar

    01.06.2015. (18:17)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Slažem se s tobom. Stalno imam na umu razvijajući efekt Mača Razdora koji se događa zbog pojačane struje kozmičke Ljubavi koja zasićuje eteričke, psihičke i mentalne slojeve Zemlje. Ljubav je energija u načelu slična solarnoj: ona svima sja podjednako. Pa kao što netko iz ovog ili onog razloga ne smije na sunce, tako mnogi ne smiju na prejaku svjetlost Ljubavi. Za takve je pojačana izloženost Ljubavi ravna smrti; oni postaju sve više ispunjeni mržnjom, bijesom, nasiljem, tugom, očajem, kaosom, mahnitošću, psihičkim neravnotežama, negativnošću, a posljedično tome i tjelesnim bolestima. Benjamin Creme je nedavno rekao da efekt Mača Razdora traje već godinama, no da najveća glavnina njegova djelovanja tek nastupa u bliskoj budućnosti. A Sai Baba je, pak, u nedavnom govoru rekao da Njegova dosadašnja misija čini tek tridesetak posto onoga što je došao obaviti, a da će u slijedećih nekoliko godina (do 2021. ili 2022), pa iako je u Sukšma Tijelu, biti obavljena glavnina od sedamdesetak posto, vjerojatno s dramatičnim promjenama i vrlo dinamičnim manifestacijama Njegove Sankalpe. Treba ponajprije izdržati vlastitu nečist astralnih slojeva kako ne bismo u suludoj reaktivnosti s vanjskim svijetom poludjeli zajedno s drugima. :) Vjerujem ipak da će se u velikom broju ljudi početi manifestirati energija Ljubavi i da se slobodno možemo pripremiti na pozitivna čuda u tome smjeru. :-)))

    avatar

    01.06.2015. (19:31)    -   -   -   -  

  • jelen

    @stara teta: rakija nikad ne kontaminira, ona je antiseptik! Hvala na riječima savjeta! Za taj tekst o dudovima u Vojvodini znam našao sam ga jednom kad sam tražio bilo što o toj voćki. Tamo je to bila jaka tradicija, a koliko čujem i u Slavoniji isto, a onda su šljive preuzele dominaciju. Kod nas u Zagorju nisam čuo da je itko pravio dudovaču, plodove su samo kokoši zobale i dječurlija naravno. Inače kome više paše bezalkoholno, od crvenih dudinja vele da se radi genijalni sirup, a ne treba ih jako puno ko za rakiju, vjerojatno će mi spremanje sirupa biti prvo ako ikad dočekam par kila plodova.

    @Mario Aureliano: prepoznajem se u stvarima koje spominješ- meni je isto jako teško kroz duži period vrednovati neka mala čudesa iako ih svako toliko prepoznam. Struja tuposti i svakodnevizma me pobere i uzme pod svoje pa onda nema kontinuiteta, nema nadogradnje i napretka. Zato i vjerujem kako je potrebna i potpora vanjske discipline, stimulativne zajednice koja djeluje blagotvorno na pojedinca, duhovni centri, monastička učilišta, društvo ljudi na istom putu, na dnevnoj bazi uronjenost u ono bitno, a što ne možemo svi integrirati u svakodnevni život, neki mogu, neki ne, nismo svi isti. I ja sam bacio oko na jedno takvo mjesto ali o tom potom :-)

    avatar

    01.06.2015. (22:37)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    pa vidi njega pa Ti punooo hodaš naokolo...dobar Si!!! a moja Una...25.5. je napunila 10 mesecev...zlatno sladko biče moje malo..moja mala mazaaaa...jeee...volim jo više nego sebe a njoj ne smeta vručina ja nju čuvam jakooo...u ranom jutru idemo van...pa onda je u stanu klima a kada idemo van jo UVJEK obrišem sa mokro serveto Becutan...čuvam da ne idemo previše po suncu...šaljemo Ti jedan nočni wow wow:))

    avatar

    04.06.2015. (23:05)    -   -   -   -  

  • jelen

    @modrinaneba: pa sad, puno više planiramo nego zapravo planinarimo, osobito ja :-)) ali kad smo se za Donačku dogovorili sjetio sam se tebe. Nije baš pohvalno za mene ali u Sloveniji sam zadnji put bio prije 5 godina i to u prolazu. A Špik je još daleko, trebali smo početkom ovog mjeseca ići, ali doznao kolega da je gore još snijeg! :-)

    avatar

    04.06.2015. (23:27)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    @Lilianke složit ću se s tobom, nešto se tu valja iza brda...
    @Jelenko sad sam te skužio. Gongaš se s bojama ;)))

    avatar

    05.06.2015. (14:48)    -   -   -   -  

  • jelen

    hehe, ali ja bi rekao da se gombam s farbanjem, a to što se gongam je samo usputna pojava, onak nehotično :-)

    avatar

    05.06.2015. (21:00)    -   -   -   -  

učitavam...