Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Lastavica

    U pravu si, ne radnička nego robovska klasa.
    Sretan ti praznik (ne)rada!

    avatar

    30.04.2015. (21:16)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @lastavice
    Već pet godina praznujem od rada i mogu ti reći da mi nerad sve teže pada. A zamisli onda kako se osjećaju mladi koji ne mogu dobiti posao godinama nakon što su završili školovanje. I za to nitko ni od političara ni od tajkuna ne snosi nikakvu kaznenu odgovornost.

    avatar

    30.04.2015. (21:39)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Iz tvojih tekstova buja samo istina........

    avatar

    30.04.2015. (21:46)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Annaboni
    Hvala i sretan ti Prvi maj.

    avatar

    30.04.2015. (22:05)    -   -   -   -  

  • lion queen

    potpuno se slažem s tobom. radnici su potpuno izgubili ona prava koja su njihovi preci prije 200 godina krvlju izborili. krvlju. olako se to zaboravilo. stoga predstoji nova krvava borba za već stečena, a izgubljena prava. prestrašno.

    avatar

    30.04.2015. (22:39)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...zar je radnička klasa ikada prestala biti robovska pa da to može opet postati? :)... pozdrav :)...

    avatar

    30.04.2015. (22:43)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    E to sam i ja napisao prošle godine pa mi se ove ne ponavlja

    avatar

    01.05.2015. (15:26)    -   -   -   -  

  • odmak

    Upravo pišem na temu Rad i duhovnost - pri tom se ne misli na vjerski izraz duhovnost nego u smislu rada na sebi. Uz nešto literature kao glavna okosnica mi je knjiga Pierre Hadota : Duhovne vježbe i antička filozofija, te Marx- mladi: Marx Otuđeni rad te Filozofija rada Larsa Fr. H Svendsena.
    toplo preporučam sve tri stvari. danas su duhovne vježbe (opet ponavljam ateisti se ne trebaju obazirati na vjerske vježbe, jer su i one uzete ili su se debelo služile antičkom filozofijom, Platonom i Aristotelom i drugima, ali i Stoicima i Epikurejcima koji su pokušavali postići stanje pomirenost i ravnotežu duha i tijela, ali na posve različite načine.
    Zapravo je u ovom (mom ) slučaju jako važan Marx, a posebno je važan Svendsen- jako dobre opaske što se smatra radom i kako se kroz povijest gledalo na rad.
    Kod filozofa antike rad se kosio s razmišljanjima- filozofijom. Onaj tko je bio prisiljen raditi nije se mogao u dokolici,jer je nije ni imao, baviti filozofiranjem.
    Simone WEIL, filozofkinja- ( Pariz,1909-London1943) - da bi to dokazala radila je u tvornici. Poslije rada osjećala je jaki fizički umor, toliko veliki da nije mogla misliti.
    Mukotrpnost i dehumaniziranost radnika odlično je secirao Marks u Otuđenom radu.
    Svendsen i sam filozof radio je 8 godina na pola radnog vremena u tvornici kao čistać strojeva.
    Etimološki, kaže Svendsen u raznim jezicima imenica rad ima nešto negativno u sebi i dugo vremena takav je bio i odnos prema radu.
    Uzmimo samo ovdje kod nas izraz Tlaka- obavezan seljakov rad na vlastelinskom imanju ostalo je kao metafora za nešto što nas jako umara i gnjavi.
    Neću nabrajati sve one koji su se radom bavili na razne načina, ali da bi postigli produktivnost na početku prošlog stoljeća zapamćen je rad djece i žena, do 12 sati- nikakve naknade za bolovanja, odmor ili prekovremeni, a muškarci do 18 sati.
    Danas rad u humanijem društvu od našeg (gdje rada i nema) postaje prostor koji bi bio zadovoljstvo (iako - o tom potom!!??).
    Gubi se ona radnička klasa koja je radila na traci (u Fordovim tvornicama- odličan Chaplinov film Moderna vremena )
    Ne znam da li je kod nas napravljena prava i nepristrana analiza nestanka tvornica i radnika te vrste. Ostavimo po strani privatizaciju koja je uistinu nanijela ogromne štete. Pravi neprijatelji ove zemlje kriju se iza takvih stečevina, ali trebalo bi računati i sa velikim nestankom takve vrste rada u Europi i Americi.
    Danas su više traženi umni radnici. Neka vrst kreativnih radnika za razliku od McJobs.- dakle niže vrste poslova.

    Te odabrane grupe nisu naši uredski činovnici koji brojem rastu kako se koja stranka mijenja.
    No, malo sam pretjerala s pisanjem. Idem pogledati dnevnik jer već dugo nisam. Naravno Novin.

    avatar

    02.05.2015. (19:13)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Drago mi je da si se javila i nije mi žao kad te čitam :-).

    Kod filozofa antike rad se kosio s razmišljanjima- filozofijom. Onaj tko je bio prisiljen raditi nije se mogao u dokolici, jer je nije ni imao, baviti filozofiranjem.

    Znan mi je taj stav antičkih filozofa. U načelu se slažem s njima, no lako je bilo njima kad su imali robove. Često u raznim diskusijama o idealnim sustavima zastupam tezu kako je antički sustav, posebice Grčki bio među najboljima, ako ne najbolji, uz jednu malu korekciju: da su umjesto robova imali robote. A danas bi ljudi mogli biti filozofi, pisci, pjesnici, znanstvenici, umjetnici svih vrsta, sportaši (amateri), baviti se duhovnim životom, jednom riječju baviti se umnim i fizičkim radom ali ne u cilju osiguranja egzistencije već za postizanje života dostojnog čovjeka. Ovako ispada da je velika većina ljudske vrste na nivou životinja kod kojih su zastupljene samo tri funkcije: spavanje, potraga za hranom i jedenje i razmnožavanje. To bi se, vjerujem, moglo postići kad bi se umjesto trošenja novca na oružje i ratove novac trošio na gradnju robota koji bi u potpunosti zamijenili čovjekov rad za preživljavanje. Naravno uvjet da se to postigne je da se sve ne podređuje profitu već dostojanstvenosti ljudskog življenja.

    Od triju knjiga koje si spomenula u našoj Gradskoj knjižnici dvije ima, slobodne su i u ponedjeljak ću ih posuditi. Marx-a nažalost nema.

    Mogla si još ponešto napisati :-). Ovo malo što si napisala odmah u meni rađa želju za diskusijom. Na dnevniku, bilo kojem, ionako nema što za gledati. Sve odavno prožvakane teme. Već dugo ne gledam ni jedan.

    Usput: zašto mi se tvoj sajt jedino otvara mnogo sporije od bilo kojeg drugog. Da nije zbog pozadinske glazbe?

    avatar

    02.05.2015. (23:54)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    A ja ti čestitam izabrani komentar :)

    avatar

    04.05.2015. (07:52)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Ne znam što reći za ovaj praznik.
    Spadamo u narode koji vole slaviti, a opet kad vidim koliko ih je bez posla ili sa minimalnim prihodima, uhvati me neka tuga i nostalgija.
    Kad si mlad ne misliš na trivijalne stvari kao kruh, podrazumevaju se...

    avatar

    04.05.2015. (08:16)    -   -   -   -  

  • Euro

    nadam se da si ga dobro proslavio..

    avatar

    04.05.2015. (12:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...