Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • sagittariusclassic

  ...a surova istina je:
  http://wattsupwiththat.com/2014/09/06/analysis-solar-wind-power-costs-a re-huge-compared-to-natural-gas-fired-generation/

  avatar

  01.04.2015. (09:22)    -   -   -   -  

 • semper_contra

  A kad nema vjetra onda potrošači električne energije svi stanu podno vjetroelektrane i pušu, pušu, pušu....

  avatar

  01.04.2015. (13:14)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @sagittariusclassic: Sajt na koji linkaš je propagandni i koristi lažne podatke. Ja se u svojim tekstovima pozivam na studije International Energy Agenci, World Bank, Navigant Research, Citigroup itd..Komparacija enerfetike SAD, Njemačke i UK je smiješnja - zbrajanje posve različitih cifri.

  Evo članak na tu temu, koji sam objavio prije dva dana: Pogledaj koji se izvori spominju - sve, jelte nekakvi zeleni marginalci i fantasti. :-)

  http://about.bnef.com/bnef-news/cheap-oil-unlikely-to-slow-growth-of-re newables-citigroup-says/

  Savjetodavna tvrtka Bloomberg izvještava o novoj studiji investicijske banke Citigroup; njihove ranije studije više smo puta spominjali ovdje. Procjenjuju da niske cijene nafte neće bitno utjecati na dalji rast obnovljivih u svijetu. Na Srednjem Istoku, velike solarne elektrane su konkurentne već pri cijeni nafte od 30 USD po barelu, a pučinske vjetroelektrane pri cijeni od 23 USD po barelu.

  Slične procjene iznijeli su istraživači iz Goldman Sachs Group i Deutsche Bank.

  Dapače, niske cijene mogu dovesti do smanjivanje proizvodnje prirodnog plina, što može potaknuti rast obnovljivih.

  avatar

  02.04.2015. (10:23)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @semper contra: Kad nema vjetra, onda, naravno, vjetroelektrane ne proizvode. Ali se sada, uz balansiranje s proizvodnjom drugih elektrana, vrlo intenzivno razvijaju tehnologije pogrene energije, vezano uz električnu mrežu.

  Energy Storage Market Outlook 2015

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2015/02/energy-st orage-market-outlook-2015

  Još jedan pregled novih studija i izvještaja o tehnologijama skladištenja energije, vezano uz električne mreže.

  Reverzibilne elektrane sigurno će ostati glavni način skladištenja energije na nivou elektrodistributivnih i prijenosnih područja, barem u doglednoj budućnost.

  Međutim kod baterija (elektrokemijski spremnici energije) tehnološki prodori i pad troškova stvaraju dinamičko tržište.

  Litijum-ionske baterije još dominiraju. Zabrinutost za njihovu sigurnost je potisnuta. Trenutno je glavna pažnja industrije na baterijama za električne aumobile (dvije goleme tvornice u izgradnji), ali to dovodi do rasta ponude litija i pada cijena i za stacionarne baterije.

  Ali Li-ion baterije više nisu jedina tehnologija na tržištu. Nedavna studija Tehnološkog sveučilišta Minhen zaključuje da je niz novih tehnologija na pragu ulaska na tržište (mogući prijelaz sa stadija "development", tehnološki razvoj, na "deployment", industrijski razvoj).

  Savjetnička tvrtka Navigant Research procjenjuje da će globalni instalirani kapacitet spremnika energije vezanih uz mrežu (osim RHE), sa 538 MW 2014. g. (jedinice do 10 MW) porasti na 21.000 MW 2024., a prihodi te industrije s 675 milijuna USD na 15,6 milijardi USD. "Skladištenje je danas tamo, gdje su fotonaponski paneli bili prije 6-7 godina", kaže Eric Borden, energetski konzultant iz Berlina.

  avatar

  02.04.2015. (10:26)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...