Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


 • Neverin

  čeka li nas i dalje pakao dvostranačja s nijansama njihovih satelitiča ili se možemo nadati npr.Živom Zidu, Boži Petrovu i Akciji Mladih na sceni?

  U slučaju da se birači opredijele za nekoga trečeg (u nadi da se i ti glasovi ne rasipaju) vjerujem da bi moglo doći do Velike koalicije ("radi dobrobiti države") između SDP-a i HDZ-a kao što se to desilo u Italiji između Forza Italia i Partito Democratico jer Movimento 5S (Beppe Grillo) nije htio koalirati s nikim iz anciene regimea...

  avatar

  30.03.2015. (22:37)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  Na kraju teksta sam namjerno napisao "ovdje ću stati", jer bi tekst bio predugačak. Završavam sa 2011..

  Kako sam i prije pisao, u ovom trenutku, polarizacija na dvije strane samo se pojačava. Iako raste broj onih koji tragaju za nekom "trećom snagom", koja bi možda mogla donijet kvalitativnu promjenu, taj broj je još malen, a alternativne snage još neartikulirane. Glasovi za Sinčića bili su glasovi onh koji traže alternativu i neki su neumjereno to shvatili kao trijumf -ali to je 17%, pa ako uračunamo Kujundžića kao "alternativu" 23%, a kandidati vladajućeg duopola zajednički su dobili 76%.

  Mislim da ukupno sve "treće snage", dakle sve osim koalicija oko HDZ-a i oko SDP-a, mogu osvojiti 20 do 30 mandata (od 140) na slijedećim izborima. Mislim na sve "treće", na stranu diskusija tko je stvarno drugačiji. A međusobno su još podijeljene, ORaH, ŽZ, MOST, RF, ali i laburisti, HDSSB, HSP, te razne nove stranke i inicijative ukoliko se ne pridruže jednom od blokova (Čačićevci, Bandićevci, eventualno neki Josipovićevci, Linićevci, možda i Pančićevci idr.).

  Spomonjem da je 2000. postojala podjela na tri bloka, od kojih je svaki dobivao, ugrubo, trećinu glasova: desnica (HDZ, HSP i razne manje stranke), centar (HSLS, HSS, HNS idr.), te ljevica (SDP i mali kao ASH, SDU idr.).

  Danas mislim da imamo četiri otprilike jednake četvrtine: 25% sigurno za HDZ, 25% za SDP, 25% fluidni (i njihovo opredjeljenje odlučuje, a sada su više za HDZ-ov blok, a dio će se opredijeliti za "alternative"), 25% traži alternativu (a dio njih će na kraju ipak dati glasove nekom od dominantnih blokova).

  avatar

  31.03.2015. (04:28)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...