Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Annaboni

    Zgodno si smislio....................ovo je " pismo u eter" ili kakogod nazvali , u virtualu ali je slično pismu u boci

    avatar

    08.03.2015. (16:40)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    Svakako javi saznaš li nešto!

    avatar

    08.03.2015. (16:49)    -   -   -   -  

  • edo

    Pa onda vele da ratovi nisu dobra stvar... :)

    avatar

    08.03.2015. (16:51)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    iznimno zanimljiva povijesna zagonetka. a zna li itko u obitelji na kojem je brodu djed služio kao mornar? ako ne znate, taj bi se podatak mogao saznati, vjerujem da u arhivima još uvijek postoje popisi brodskih posada (ako se u išta može pouzdati to je opjevana pedantnost austro-ugarske administracije za cara Franje Josipa). to bi razriješilo bar dilemu o njegovom sudjelovanju u ratu, ako ne i o porijeklu ovog lijepog veza. Austro-Ugarska je u Bokserskom ustanku 1901. sudjelovala u sklopu Alijanse osam nacija (otud 8 zastava na vezu) sa svoja 4 broda: SMS Zenta, SMS Kaiserin und Königin Maria Theresia (na kojem je baš u ovom ratu služio i odlikovan za hrabrost onaj kapetan Von Trapp iz "Moje pjesme, moji snovi"), SMS Kaiserin Elisabeth i SMS Aspern. svima je baza bila Pula. posadu je na svakom brodu činilo od 300-500 ljudi, većinom naših mornara iz Primorja i Dalmacije. stoga i nije toliko nevjerojatno da je djed možda i bio jedan od tih mornara jednog od ta 4 broda u Kini. doista može biti da je dida nabavio tuđi vez, ali i ne mora biti (to što nikomu u obitelji nije poznato, jer možda dida o tomu nije govorio, ne mora značiti da nije sudjelovao, ne jedan sudionik nevoljko govori o ratnim danima).
    p.s. Biogradu najbliži austrijski arhiv je u Zadru, pomorski je u Puli. priupitati ih mailom? sretno.

    avatar

    09.03.2015. (00:34)    -   -   -   -  

  • Budimo iskreni

    Ja sam bio mornar u JRM,najprije obuka u Puli u kasarni Ivan Goran Kovačić zvanoj Saura a sagrađena još za cara Napoleona.Kasnije u Šibeniku i u Pločama koje je komunistički režim Tita dao preimenovati u Kardeljevo.Kad se samo spomenem na Bleiburg,križni put i Domovinski rat devedesetih,pitam se komu sam služio?Onoj politici koja je tamanila moje sunarodnjake...Ne ponovilo se.

    avatar

    09.03.2015. (10:45)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @modesti
    Hvala ti na zanimanju za temu. Od rodbine koja bi o tome mogla nešto znati živ je još samo bratić (85) no nije u zdravstvenom stanju o tome razgovarati, a kad sam ga ranije o tome pitao nije pokazivao interes za to.
    Imam ja još jednu obiteljsku tajnu. Kako je u partizanima poginuo moj otac? Raspredaju se razne priče. Kako se nakon NOB-e nije vodila tolika briga o poginulima i nestalima tijekom rata kao danas ja ni dan danas nemam prave informacije kako je poginuo. Ono što znam je materijal za jedan vrlo, vrlo zanimljiv roman, no ja sam vrlo, vrlo slab romanopisac, pa će roman, najvjerojatnije, zajedno samnom u grob :-)!

    avatar

    09.03.2015. (18:39)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Fenomenalno! Zagonetka i pol! Bilo bi dobro saznati istinu.

    avatar

    10.03.2015. (06:54)    -   -   -   -  

  • Budimo iskreni

    Poginuo u partizanima,po tebi nerazjašnjenim okolnostima.
    A što će reći oni čije su drage partizani pokupili i rodbina ih nikad više nije vidila?Ni za grob im se ne zna.U mojim Miljevcima za drugog svitskog rata,partizani s četnicima su pokupili 170 muškaraca,većinom mladićia koje kuća više nije vidila.Pričaš priče da su drugi krivi.

    avatar

    10.03.2015. (07:19)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    imam ja isto takvih priča i dokumenata samo više nikoga nema da to pojasni.

    avatar

    10.03.2015. (19:38)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    semper, ne budi skroman, ovdje si potvrdio nebrojeno puta da smisla za pisanje itekako imaš. razmišljam kako bi bilo bi šteta da ne zabilježiš svoja saznanja dok još imaš force, pa makar i u skici. možda će netko od tvojih potomaka, ili kakvih entuzijasta zaljubljenih u povijest, u budućnosti iskazati zanimanje i za tu priču o sudbini tvog oca, nikad ne znaš. uostalom, tom pričom ne bi pisao samo o njemu i onim vremenima, već i o sebi. kao ovaj artefakt tvoga dida tebi, tvoj rukopis bi tako postao naslijeđe tvojim unucima.

    avatar

    10.03.2015. (20:23)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @modesti
    Zaista ne zaslužujem tolike pohvale. No, kad već tako misliš, otkrit ću ti da još tamo od 2010 godine imam u svom direktoriju Story skicu jedne priče, novele, romančića na tu temu pod nazivmo 'Idealisti'. Stoji tako i broji dane :-)!

    avatar

    12.03.2015. (21:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...