Komentari

amagi.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


 • Ama Gi

  "(...) Ja sam kriva, ridala je, i to je bila istina, nije se moglo poreći, no istina je i nešto drugo, ako može poslužiti kao utjeha, kad bismo se prije svakog našeg čina uputili u predviđanje svih njegovih posljedica, ozbiljno promislili o njima, prvo o neposrednima, onda o vjerojatnima, zatim o mogućima, pa o zamislivima, ne bismo se uopće pomakli s mjesta gdje nas je zatekla ona prva misao. Dobri i loši učinci i posljedice naših riječi i djela protežu se, vjerojatno prilično jednoliko i ravnomjerno, daleko u budućnost, čak i u onu beskonačnost, kada nas više neće biti da se sami u to uvjerimo, da uberemo lovorike ili da se pokajemo, štoviše, ima ih koji misle da je upravo u tome besmrtnost o kojoj se toliko govori (...)" Jose Saramago, Ogled o sljepoći

  avatar

  15.02.2015. (15:47)    -   -   -   -  

 • Annaboni

  Samo ću te pozdraviti : nešto sam indisponirana za teže riječi danas

  avatar

  15.02.2015. (15:56)    -   -   -   -  

 • elwa hr

  mrnjau ... radi naslova

  avatar

  15.02.2015. (17:03)    -   -   -   -  

 • stefanio

  zanimljiv blog

  avatar

  15.02.2015. (18:46)    -   -   -   -  

 • meroveus

  Lutajući po riječima, saznajem kako je ovo razdoblje čistoće, iako se dani velju. I Apolon je nosio nickname Feb. Rimljani su ovo razdoblje slavili kao uvod u mladalaštvo, razumijevajući grčkog Pana u Faunu, otuda nam ostadoše karnevali. Nije slučajno.
  Baba Jaga je posebna priča. Arhetip kontinuiteta koji su arijske navale, a pogotovo kršćanska asimilacija samljele do neprepoznatljivosti. Od vječitog kruženja napravljen je panteon ravnih ploča. Dinamika je izrezana sustavom podjele ciklusa. Zapadnjački krug kredom.
  Čini se kako si uvjetujemo doživljaje. Umjesto da ih poput pjeva pokušavamo ponovo čuti, ne pretpostavljajući im završni ciklus, ne dajući im unaprijed oznaku poredbenosti s ljudskim slabostima.

  avatar

  17.02.2015. (07:31)    -   -   -   -  

 • SarahB.

  Baba Jagu smo trebale kad je vrijeme bilo, spaliti. A ne se s njome šaliti, pričati joj priče, nasmijavati je i smatrati bezopasnom. Ona sada prirodno stari baš poput naših pretjeranih i realnih strahova. Već je i dementna. Ne zna što je s nekim strahom htjela nekom reći. Zaboravlja gdje nas je ostavila. Zametnute smo od babe. Ti bokca! :-)
  Kad tako doživljavaš ptice, moguće je da si već među njima....koliko god da te Jaga razuvjerava....ona više ne zna ni za sebe...

  avatar

  17.02.2015. (09:05)    -   -   -   -  

 • pametni zub

  da, Ježibaba je ozvučila veljaču! a kako je dobila koncesiju za to, drugo je pitanje...
  gavran - galeb mržnje, govorili su vikinzi

  avatar

  17.02.2015. (18:10)    -   -   -   -  

 • Wall

  budimo realni, ptice u veljači su nevidljive i odsutne.....jedino vrapci, neumorno i seljački neskladno i drsko, pjevaju = preživljavaju zimu, nemaju izbora. vrapci nisu elegantne laste, grlice i druge gugutke, golubice iz kič-pjesama i prostački proverbijalne ševe, koje nikako da zapjevaju i pod našim trudbeničkim prozorima. vrapci su razbojnici iz grmlja, koji se međusobno hrabre u jatu, stvarajući neproporcionalno veliku buku, tjerajući zimu, konkurenciju, strašljive mačore. ja znam da kod nas zimi nema ptica, nismo mi Kanarski otoci, niti topla Afrika, ali vrapci su dostojna zamjena. oni me razvesele kad sam sumoran u rano,hladno februarsko jutro (čikam/izazivam te da upotrijebiš veljačni pridjev,ako si hrabra!), oni mi-vječnom pesimistu- pokazuju kako je moguće i pjevajući živjeti (a ne, kako tvrde bljutave sapunice, umirati pjevajući, kao onaj bajkoviti, perverzni slavuj iz bajke Oscara Wildea). ako si primijetila "ptice", vjerojatnost je- primijetila si vrapce, prosjake ornitologije, prave neopjevane junake svake veljače (Jelene isključene).

  avatar

  17.02.2015. (23:56)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Ptice koje mjaucu
  na akvarelu koji kljuca veljacu
  Mrljobaba bere sneg po vrhpolju
  cvrkucu visibabe po dubodolu

  avatar

  20.02.2015. (01:11)    -   -   -   -  

 • Mayday

  Veljače su uvijek iste,
  naše oči nisu;
  valjalo bi isprati krhotine ogledala, otopiti kocke-slagalice Kayeve ledene igre razuma, službenim proglasiti vranji jezik
  za ne osjetiti pekući muk sjeverne svjetlosti.

  avatar

  20.02.2015. (13:46)    -   -   -   -  

 • Proglasi

  imaš propušten topli zagrljaj i pusu u obraz

  avatar

  21.02.2015. (16:17)    -   -   -   -  

 • sdrugestrane

  slušam ptice ove veljače, već jutrima, baš su kao neki nevidljivi orkestar.
  ....

  avatar

  22.02.2015. (19:44)    -   -   -   -  

 • Ama Gi

  @Annaboni - uzvraćam istom mjerom ;)

  @Elwa - polako, otjerat ćeš mi sve ptice iz pjesme :))

  @Stefanio - hvala.

  @Johannes -slažem se za babu Jagu. Njezinu slojevitost, zanimljivost, čak i pravu kontradiktornost koju nosi prema nekim predajama (recimo, prema onoj da ima dva lica - jedan dio godine lice mlade djevojke, a drugi lice starice), sasvim je asimilirala i simplificirala kršćanska kultura, osobito ove suvremene varijante.

  @Sarah - ni u ludilu spaliti babu Jagu, evo, baš pišem Jonannesu... moglo bi se o njoj danima, a i ona sama mogla bi pričati danima... baba Jaga je prava cura, i nikako nije za baciti! ;))

  @Pametni - "Ježibaba je ozvučila veljaču" - krasna slika!

  @Wall - a Wall ne bi bio Wall da nema svoju teoriju, zar ne? :)) Ma ja baš mislim da nisu bili vrapci to što sam čula, čujem već danima.. Tako nekako drugačije, intenzivnije zvuče, kao da zvuk ima boju. Svejedno, hvala na ovom malom eseju o pticama ("prosjaci ornitologije" je također odlična slika za vrapce). A što se pridjeva tiče.. evo, februarsko jutro, ili možda veljačko jutro (ali nikako 'veljačno') :)

  @Vlad - hvala na lirskoj minijaturi!

  @Mayday - tvoj komentar je čista poezija (zanimljivo kako su mnogi komentari baš na ovu pjesmu toliko pjesnički orijentirani... možda zato jer pjesma i govori o pjesmi, pjevanju, pticama...). Najbolji dio mi je ovaj, baš djeluje moćno "službenim proglasiti vranji jezik"!

  @Proglasi - ne znamo se, no svejedno hvala! :) Kao i na svraćanju.

  @Sdrugestrane - dobrodošla!

  avatar

  26.02.2015. (09:25)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  aj ti napravi pesmu od prilozenih komadica pesama u komentarima!? :)))

  avatar

  27.02.2015. (12:42)    -   -   -   -  

 • Ama Gi

  Vlade, jednom sam tako napravila pjesmu, samo od naslova drugih (vlastitih) :)) Zvala se "Pjesma se sama".

  avatar

  28.02.2015. (11:12)    -   -   -   -  

 • Little_Angel

  heeej, prvi put sam na tvome blogu.. jako mi se sviđa i jaaaako mi je zanimljiv :)

  avatar

  06.03.2015. (16:52)    -   -   -   -  

 • Evangeline

  I ja se ovih dana bavim babom Jagom, ali ne te vrste. ;)

  Da, zapravo je i mene iznenadila ta kolegičina reakcija, stoga sam i napisala taj post. Doduše, ne mogu reći da sam bila toliko iznenađena s obzirom da je imala sličnih izjava i ranije.

  avatar

  12.03.2015. (14:54)    -   -   -   -  

 • Ama Gi

  Little Angel i Croatian Idiot - hvala na prvim posjetima!

  avatar

  14.03.2015. (12:03)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...