Komentari

tinta-mi-se-proli.blog.hr

Dodaj komentar (35)

Marketing


  • Mela

    Franjo je otvoren i pametan. Ovakav papa je trebao doći i došao je. Zna što hoće i jasno to izgovara. Slažem se da nije podržavao nasilje i da jedna po stražnjici nije ugrožavanje.

    avatar

    08.02.2015. (22:35)    -   -   -   -  

  • .

    Treba imati razum u svemu, i mjeru. Sto se odgoja tice, nisam za odnos prijateljstva u kojem nema zapravo odgoja. Roditelj treba prvo voljeti dijete ali i odgajati, upravo zbog ljubavi.

    avatar

    09.02.2015. (11:18)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Slažem se s primjenom principa u oba smjera te da se udijeli papcu Franji zaušnicu do četiri - ono, se razme, čisto malo za kazniti ga, no s pravom i dostojanstvom. Svidjet će mu se: on kaže da je to zdravo.

    avatar

    09.02.2015. (11:39)    -   -   -   -  

  • zazbogom

    Kakve veze ima razmnožavanje s vjerom? I zašto bi se u to popovi , bilo koje fele, morali petljati?
    A za ostalo? Neka si lijepo izrodi djece pa neka ih lupa po stražnjici koliko mu volja. Samo, neka pazi što govori, jer bi mu na vrata mogla zakucati socijalana služba :-)))

    avatar

    09.02.2015. (11:42)    -   -   -   -  

  • no_name

    pero...da si malo bolje čitao tekst i što je Papa rekao, sad ne bi tako komentirao. Budi pažljiviji u čitanju bar malo.

    avatar

    09.02.2015. (11:58)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Pročitao sam vrlo dobro, ne brini. Ideja izjave je u razlučivanju zlostavljanja od fizičkog discipliniranja u svrhu ''izgrađivanja'' djeteta, ili kako reče Vatikanac Rosica, ''nekome pomoći da postane zrela osoba''. Samo što ja ne priznajem to razlučivanje. Slažem se s navedenim reakcijama iz Njemačke koje odbijaju ideju razlučivanja.
    Prvo, na planu stila odgoja kao takvom: zato što mi nije simpatičan romantizam čvrste ruke za koji je autorica istakla primjer svoga oca: ''pa nama je otac bio olicenje autoriteta i karaktera... taj je komunicirao s ocima i mi smo znali sta nam je ciniti''; ''znali smo ko je 'gazda u kuci'. Autorica piše iz pozicije koja takav stil vidi kao uzor, ono kako bi trebalo, a ja pak takav stil proglašavam bezveznim, odbojnim i neduhovitim. Sam sam otac i na kraj pameti mi nije tako se postavljati. I neizmjerno mi je drago što sam također sam imao oca posve drugačijeg stila. Da vidim nekoga tko ''komunicira očima'', pukao bih od smijeha, a ako mi osobno tko pokušava tako ''komunicirati očima'', kontra mene - ne treba čekati na nasilje, zbombam ga odmah nazad u nos, zbog elementarnog bezobrazluka takvog nastupanja, takve uopće pretenzije (verbalno zbombam, jasno; treba čitati metaforički). Alergičan sam na te što si daju za pravo folirati se pretenzijama i izigravanjima autoriteta (ili su mi bijedno komični, ovisno o slučaju). (Nije, recimo, malo bilo profesora u školi i na faksu koji su fasovali jedinicu zbog takvog nastupa.)
    A drugo, i važnije, papa nije tek bilo koji pojedini otac, nego je (barem je tako deklarirano) ničiji otac, ali zato figurira kao ''sveti otac'' - a to znači da drži u rukama globalnu megafončinu, koja može biti i vrlo opasna. Stoga su izjave poput ove izrazito neprimjerene. To što je rekao zaslužuje jedino da bude ispljuvano ponajprije zato što može kojekakvima davati kojekakve ideje, predstavlja legitimiziranje, ovjeravanje optimalne doze ''odgojne primjene sile''. Samo što je dosta nejasno kolika je to točno optimalna doza. Gdje je crta? Ako bih neki ja ili neki ti, u svojstvu pojedinih roditelja, svoje dijete odgojno lupnuli po guzi, to nije isto kao kad papa svojom globalnom megafončinom - koja po sebi predstavlja autoritet svih autoriteta za pripadnike te ekstremno brojne sekte - razglašava marketing legitimiteta primjene sile u odgoju djece. XY će na to nježno lupnuti po guzi, a YZ će si to shvatiti kao zeleno svjetlo da okine i šamarčinu tu i tamo, sve je to za dobro djeteta - no, pa pečatirao je i sam papa odgojnu dozu primjene sile.

    avatar

    09.02.2015. (13:28)    -   -   -   -  

  • križar

    Vele da si roditelj ako imaš jedno dijete, a ako imaš više onda si sudac.E pa u tom mom "sudovanju" ja svoju djecu nisam nikad udarila (mislim da bi mi se ruka na mjestu osušila) jer nema niti jedne životne situacije da dijete lupiš. Svaki uspjeh vlastitog djeteta je samo njegov, a svaki "neuspjeh" je 50% tvoj neuspjeh!Nek batina u raju ostane!

    avatar

    09.02.2015. (13:47)    -   -   -   -  

  • Just me

    Boljeg i razumnijeg Papu nismo mogli dobiti. Čovjek stoji čvrsto na zemlji i ne tumači Bibliju kao oni u srednjem vijeku. A o odgoju djece i zakonima koji su nama,kao roditeljima ,nametnuti dalo bi se pričati danima. Npr. ne smiješ kazniti ili ne daj Bože lupiti dijete ali si odgovoran ako je on vani iza22h,ako zapali cigaretu i sl. Ali ne smiješ ga kazniti jer te može tužiti socijalnoj službi. Pa ti budi normalan!!!

    avatar

    09.02.2015. (13:50)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Just me - aha, razumijem, s jedne strane se dijete ne smije lupiti, a s druge se očekuje da bude odgojeno. Ono što pokušavaš reći je da ti je misteriozno navodno postojanje i drugih metoda odgoja, da ne vjeruješ u tu glasinu?

    avatar

    09.02.2015. (14:04)    -   -   -   -  

  • deeksha

    Ako jedna po straznjci nije ugrozavanje smijem li ja tu odgojnu metodu koristiti za poticanje zaposlenika u smislu njihove bolje radne ucinkovitosti?

    Koje bedastoce. Djecu (ljude) se ne smije fizicki kaznjavati !! (ni zivotinje, naravno !) Nema tu puno rasprave.
    Amen.

    avatar

    09.02.2015. (15:36)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ja bi to reka ovako na ono šta kaže glasnogovornik Pape:
    Treba na taj način "pomoći da postane zrela osoba''
    nekome ko je fizički ravan tebi ili još bolje onome tko je jači od tebe!! :-)))

    Upravo tu leži zec .... s dicon se more postupat svakako, jer ti ne mogu odvratit!!

    avatar

    09.02.2015. (16:30)    -   -   -   -  

  • moj-tajni-svijet

    ovaj Papa je jedan od najboljih papa...

    avatar

    09.02.2015. (16:35)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ovaj Papa mi je super. A i usper mi je gledati rekacioniste kako im prifali tlo kad izjavi nešto što se ne poklapa s njihovom doktrinom o mržnji maskiranoj u ljubav...

    avatar

    09.02.2015. (17:49)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Papa mi se sviđa, drukčiji je i opušteniji, bliži je narodu.
    Što se tiče "odgojnih metoda"..., imam 64 godine, ćaća
    je bio od mene stariji 50, nikada me nije ni pokušao
    udariti. Zanimljivo, njegova riječ meni je bila zakon. Ja
    sam imala par "brzih reakcija" kao majka i sada mi se
    diže želudac kad se toga sjetim, premda nitko nije stradao.
    Moja djeca me znajuć koliko mi to teško pada znaju ponekad
    bockati zbog te moje "pedagoške mjere".

    avatar

    09.02.2015. (18:24)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    ...djeca se ne tuku - NIKADA, svaki udarac koliko god "dostojanstven" bio ostavlja negativne posljedice samim time što dijete smatra da je to pravedno pa se tako s generacije na generaciju prenosi fizičko kažnjavanje kao nužno... ako roditelji koriste fizičko kažnjavanje daju legitimitet svojoj djeci da to isto čine kad postanu roditelji... što meni fali što me je otac koji put lupio po guzici?... pa fali mi osjećaj da me ne boli kad me ne udari... tko želi trpiti bol od udarca, osim mazohista?... ne čini drugima ono što ne želiš da se čini tebi, tome trebamo učiti svoju djecu, a svaki puta kada ih udarimo učimo ih suprotnom... kod odgoja djeteta nisu potrebni nikakvi "dostojanstveni udarci", zbog udaraca djeca se uče da je nasilje u redu, a sami stvaramo svijet u kojem živimo a za to je presudno ono čemu učimo našu djecu... ne bih htio da si ti pedagog mom djetetu ako smatraš da su "dostojanstveni udarci" u redu...

    avatar

    09.02.2015. (18:45)    -   -   -   -  

  • suncokretica

    I meni se papa Franjo sviđa sve više. A na temu današnjeg odgoja djece bih mogla napisati jako puno...reću ću samo: ja svoje dijete jesam udarila po guzi, ali NIKAD BAŠ NIKAD nekontrolirano, uvijek vršcima prstiju i sa zadrškom...bilo bi mi jako drago upoznati nekog tko je odgojio dobro i pristojno dijete bez povišenog tona, divim se takvim ljudima. Znam neke koji su pokušali, ali, mislim da nisu uspjeli, odgojili su bahata i bezobrazna, razmažena derišta kojima robuju, ako dijete ocu kaže 'konju jedan' i razgovara sa njim s visoka, usput tražeći da joj donese čašu vode nakon što je radio 12 sati, a ona nije mogla pospremiti kruh sa stola - mislim da to nije u redu, možda sam staromodna...

    avatar

    09.02.2015. (20:20)    -   -   -   -  

  • pisem pismo, tinta mi se proli...

    @ SVIMA:Svatko ima pravo na svoje misljenje, a vecina ovih komentara je dokaz da je intrepretirano ipak pogresno shvaceno... To je to. Nema se sta nadodati...

    U svakom slucaju, nisu sva djeca ista, niti su roditelji isti. Ali ove s kojima ja Imam iskustva spadaju u one roditelje Koje djeca odgajaju... Doslovno ih vrte oko malog prsta, i zasto ne, skidam kapu toj djeci... Snasli se... I dobiju SVE sto pozele, i ako slucajno roditelj upotrijebi rijec: Ne. Dijete nadje nacin da na kraju dana to "ne" se pretvori u Da. (dijete ne zna smisao novca, dok je maleno) ...

    I djeca se "snalaze"... A kako i ne bi kad jedan otac "odgaja" svoje dijete sa svojih 40 godina i pusi travu, a kad ga pitas: zasto? Odgovara: jer mi je kod kuce preveliki stres! Znaci ne moze smiriti dijete, pa smiriva sebe.

    I ne daj Boze da se shvati sad sto zelim reci... Nema veze.
    Samo da se izjasnim, protiv sam nasilja...

    I za gospodina Peru, moj tata je bio strog, ali pravedan i njezan... A komunikacija ocima je bila samo znak autoriteta... Kojeg danas slabo ima... (Ono sto sam ja vidila, ponavljam, ne ubrajam sve roditelje i djecu, ima izuzetaka kojim uspijeva biti dobar roditelj, ne savrsen, jer to ne postoji, ali jako dobar.)

    avatar

    09.02.2015. (20:22)    -   -   -   -  

  • deeksha

    Ti i dalje ne razumijes da ta tesko odgojiva djeca nisu postala takva sama po sebi. To sto klinci kako kazes "vrte roditelje oko malog prsta" odnosno nemaju autoriteta nije problem djece nego njihovih roditelja. Udarci takve nesposobne roditelje cine samo jos nesposobnijina.
    @Smisao zivota ti je napisao pametan komentar. Problem je sto ti kao pedagog nisi njemu napisala takav post. :(
    I daj malo vjere u nas...nismo mi toliko glupi da ne razumijemo sto je Francek rekao...mi se samo zauzimamo za odgoj BEZ NASILJA .

    avatar

    09.02.2015. (21:06)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Ne, ne možeš to podvesti pod tobožnju pogrešnu shvaćenost. Naprotiv, posve je jasno da ideja izjave nije u zastupstvu zlostavljanja, nego pokušava uvesti kategoriju minimalne odgojne primjene sile za dobro djeteta. Mi koji smo izjavu iskritizirali na pasja kola, učinili smo to ne zato što ne bismo razabrali ovaj pokušaj razlikovanja od nasilja, nego zato što mu ne pridajemo pravo, ne uvažamo tu tezu o razlici.
    A gdje si pročitala da sam rekao kako ti tata nije bio pravedan i nježan? Moje nesimpatiziranje postavljanja kakvo si navela počiva već na samom tipu autoriteta koji je gazda u kući i znaš što ti je činiti čim te pogleda (a može tada u drugim vijestima još biti i pravedan i nježan - to nisam sporio). Takvog autoriteta ako stvarno danas slabo ima - i dobro da ga slabo ima.
    Posebna je još onda stvar klepiti. Dozvoljavam da u ponašanju današnjih klinaca ima mnogo čega ne najpohvalnijeg, kao što je bilo u ponašanju svih klinaca oduvijek nečega ne najpohvalnijeg. Bilo kako bilo, izvjesno je da uzrok nije u tome što bi se klince premalo klepalo.

    avatar

    09.02.2015. (21:20)    -   -   -   -  

  • pisem pismo, tinta mi se proli...

    A mene se i dalje ne razumi da ja i sama govorim bas to, da nisu djeca kriva, nego roditelji... i slazem se da ako tuce, da ga to cini jos nesposobnijim...

    Ali evo jos jednom da pokusam objasniti: Ja sam protiv nasilja, boli ili bilo kakvog nedopustivog kaznjavanja djece... Poanta je zauzeti se kao roditelj, a udarac djeteta po guzi kad je neposlusno je uvjetno receno... @suncokretica1 je dobro rekla: ali NIKAD BAŠ NIKAD nekontrolirano, uvijek vršcima prstiju i sa zadrškom... Sto bi znacilo da taj "udarac" ne boli...

    Ali ajde ko ce objasnit onome tko gleda samo naprijed, lijevo i desno ne postoji... Opet cu bit pogresno shvacena, ko i papa... :D

    avatar

    09.02.2015. (21:24)    -   -   -   -  

  • pisem pismo, tinta mi se proli...

    Uhvatili se udaraca ko pijan plota, zato danas cujem djecu kad im roditelj samo kaze da ce ih kazniti (tipa, biti u sobi, koja je btw Puna kompjutera, igrica i cega vec ne, tako da to vise i nije kazna) vec djeca prijete socijalnom sluzbom...

    A ima i komentara po kojima vidim da su shvatili "sto je pisac htio reci" :)


    I mislim da se svi mi zauzimamo za odgoj bez nasilja... sve zavisi kako ko intrepretira nasilje...

    avatar

    09.02.2015. (21:28)    -   -   -   -  

  • Hrvatska svemir i bliža okolica

    ovo za udarit dijete je ono što većina misli i prakticira, a nesmiju rec javno da ne ispadnu divljaci. Ja san vido puno dice sta ih se nikad nije tuklo pa su ispali razmažena derišta, niko njih nije triba mlatit, al nako po guzici za opomenu bi mozda i napravilo nesto od njih. A da je papa ljudina je,

    avatar

    09.02.2015. (22:43)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Slažem se da je papa pogrešno shvaćen... od tebe, očito.
    Evo još jednom što kaže Franc: udariti svoje dijete da bi ga kaznio, no s pravom i dostojanstvom.
    A evo sad tebe: ''Ja sam protiv nasilja, boli ili bilo kakvog nedopustivog kaznjavanja djece''.
    I ne vidiš u ove dvije pozicije neistovjetnost?
    Rješavaš kontradikciju tako da udarac postaje za tebe nešto ''uvjetno rečeno'' i dobiva navodnike (''taj 'udarac' ne boli''). Samo, na temelju čega papin udarac pretvaraš u ''udarac'', ''vršcima prstiju'' - gdje ti je ovlaštenje za proizvoljno dodavanje navodnih znakova poslanicama svete stolice? Gdje u tekstu izjave nalaziš disklejmer da bi se radilo o vršcima prstiju?
    Papa kaže jednu stvar, a tvoja advokatura sastoji se u ponavljanju kako nije to tako strašno - kao dokaz predstavljajući to da ti znaš reći drugu stvar.

    avatar

    09.02.2015. (23:18)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Papa je normalan i razmišlja točno kako treba.

    avatar

    09.02.2015. (23:49)    -   -   -   -  

  • Tinta mi se proli

    S mobitela: @ Pero u saci: Jel ovo Slobodan svijet? Jel svatko ima pravo na svoje misljenje? E pa vi Imate svoje, ja svoje... Stoga vas molim da me ne napadate kao da sam Ubila nekoga cisto jer sam rekla svoje misljenje (koje je i dalje ponavljam, s Vase strane pogresno shvaceno) ispricavam se Ako ste smisao ovog teksta shvatili direktno kao da je vama upuceno. I dalje sam protiv Nasilja :)

    Tinta mi se proli.

    avatar

    10.02.2015. (06:12)    -   -   -   -  

učitavam...