Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • Lastavica

    1. Nisu u pravu
    2. Nisu u pravu
    3. Moram li još jednom reći? Na pogrešnim postavkama
    temelje svoje zaključke.

    avatar

    21.01.2015. (13:44)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    da poludiš od tih vrećica. ne sjećam se kad ih nisam plaćao :)

    avatar

    21.01.2015. (15:25)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Evo sam ponovila čitanje i samo zaključujem: "radi ekološke
    učinkovitosti najbolje bi bilo da isključujemo sve iz života, pa
    tako i vrećice". Osobno sam više za čvršće vrećice, jer onu
    pahuljastu se bojim i uzeti, da ne govorim napuniti. Ne triba
    uzimat sve zdravo za gotovo što dolazi od Unije, puno je toga
    na klimavim nogama. Lipi pozdrav:))

    avatar

    21.01.2015. (16:45)    -   -   -   -  

  • h

    ...

    avatar

    21.01.2015. (18:34)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    Malo ti, malo ja je sa svojim komentarom u pravu. I EU je najobičnija profitna oraniazcija za iskorištavanje koga može. Pa i svoje stanovnike. Opet je nova priča s bisfenolom A. Ali o tome će pisati Plastik. Barem pretpostavljam.

    avatar

    21.01.2015. (18:37)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Smatraju li se kondomi plastičnim vrećicama? To bi moglo ozbiljno ugroziti moj životni stil...

    Ok šalu na stranu, bilo bi u redu zabraniti one plastične vrećice koje se istodobno i naplaćuju i nose logo ili reklamu trgovca (jer nije pošteno da kupac plaća svoje reklamiranje trgovačkog lanca, neka je ili dobije besplatno u zamjenu za reklamiranje, ili neka je plati kao proizvod, a ne reklamu). Ali otežavati, oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice zbog ekologije je besmisao.

    avatar

    22.01.2015. (11:30)    -   -   -   -  

  • j.

    moj skroman doprinos stvari bio bi taj da u svakoj jakni, torbi, ruksaku imam po jednu vrećicu tako da kada obavim kupovinu u dućanu ne moram uzimati nove nego koristim te stare; a ako se ne mora uzimati nove onda se i proizvodnja ne potiče ili ne povećava ili se smanjuje, barem pristojno rečeno...? apeliram stoga na takvo postupanje kao barem djelomično rješavanje ili smanjivanje problema; ozbiljan prigovor ovako duboko osmišljenom konceptu (:)) bio bi taj da nakon nekoliko korištenja stvar postaje nehigijenska, čemu suprotstavljam tri rješenja:
    1. ionako je žalosna većina stvari danas već u vlastitoj ambalaži, po kojoj će se pamtiti ova civilizacija kao civilizacija smeća nasuprot nekom kamenju koje je ostalo od drugih... dakle, nakon svakog korištenja vrećica se zaprlja minimalno ili nimalo...
    2. ako se zaprlja, vrećicu nije tako jako teško očistiti, oprati...
    3. koristiti platnene cekere (imam bar tri u gepeku auta) koje je lako prati... i tek onda
    4. tražiti (nije naglasak na dobiti, uzeti, kupiti) novu vrećicu...
    dakle, u osnovi se radi o našem komoditetu: trošim, pa bum si uzeo i još jednu vrećicu... e, ne bum! nije dakle stvar u uštedi (možda desetak kuna mjesečno) ali je stvar u tome da nema novih vrećica u ciklusu; onda kad ih naprave tri milijuna i ne prodaju nijednu, razmislit će da li će praviti nove milione ili ne...

    avatar

    22.01.2015. (12:34)    -   -   -   -  

  • Dante

    Ne razumijem zašto se jednostavno ne kaže istina. Plastika je OK ali proizvodi od plastike trebaju koristiti sve njene benefite čvrstoću, elastičnost, trajnost, a ne da se proizvodi low cost smeće koje se baca nakon jedne upotrebe.

    avatar

    22.01.2015. (14:10)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Jedna od maksima suvremenog života je: PARA BUŠI DI BURGIJA NEĆE!

    avatar

    22.01.2015. (17:51)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Zanimljivo je koliko se uzaludnih rasprava i prica vodi oko plasticnih vrecica i kako nema pametnih (ili ima ali tada oni gledaju kako da ukradu dio kolaca za sebe) jer ... Dovoljno je samo kopirati svicarski model.

    Ovdje u Svicarskoj plasticne vrecice se, za razliku od Hrvatske, u ducanima ne naplacuju - besplatne su izuzev posebnih modela no to je vec kupovina posebno pakiranja prema zelji kupca. Sto se tice smeca, vrece za smece kupujete i placate a u cijenu je uracunat odvoz smeca koji se zato posebno ne naplacuje.

    Sve u svemu, primjer cistog racuna, duge ljubavi i postenja sto nikako da profunkcionira u Hrvatskoj gdje svi nesto mute oko odvoza i zbrinjavanja smeca (i zeleni i crveni i crni i plavi i zuti). Uglavnom zbrinjavanje smeca je u Domovini najveci i jedini biznis, ukljucujuci tu uhljebljivanje aktualne vlasti pred nove izbore prije no sto ich biraci ne odfitilje.

    avatar

    23.01.2015. (09:09)    -   -   -   -  

  • Neverin

    I don't give a shit. Več sam se prebacio na platnene vreće

    avatar

    23.01.2015. (13:54)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Hvala svima na komentarima, ipak bih na neke odgovorio:
    @Lastavica, @Sjedokosi, @Malo ti, malo ja - slažem se i hvala na komentarima.
    @Proricatelj - očito da pratimo iste web portale, upravo tako, spreman je tekst o bisfenolu A, ali događaji me pretiču, kao ovaj od danas
    @Igniss- jedna od brana da se kupci ne bi zloupotrebljavali kao nosači propagandnih poruka bio je stari Zakon o potrošačima koji je zabranjivao naplatu vrećica s otisnutim logom trgovine. Pa su se onda dosjetili veliki trgovački lanci i uveli prepoznatljive boje pa su imali vrećice bez loga koje su naplaćivali, ali očito da to tim istim velikima nije bilo dovoljno, već su i oni namirisali superprofite i izlobirali takvu promjenu u Zakonu o potrošačima, a sigurno pod krinkom zaštite okoliša. Uspjeli su, na žalost. I sad nas deru, a mi ih reklamiramo.
    @J - uvodni dio komentara je na tragu dva od četiri osnovna postulata zaštite okoliša 4R - dakle Reduce - odnosno smanjiti korištenje i Reuse i tako treba, ali ne slažem se s korištenjem platnenih vrećica, jer one su ekološko zlo. O tome je na ovom blogu više puta detaljno pisano, a preporučam da pogledate pregledni post s objedinjenim podacima: U korist vlastite štete - ekološki trojan.
    @Dante i @Sjećanja - slažem se, apsolutno.
    @Bocacciozg - Na žalost to je istina i slažem se s komentarom. I ja sam dosta o tome pisao i uvijek pored Skandinavskih zemalja isticao i primjer Švicarske. Ali, tamo su Švicarci, a ovdje ... tko zna, čak nisam siguran ni da su Hrvati, jer da su Hrvati, više bi volili svoju domovinu - svi odreda, kako kažeš, i crveni i crni, i plavi i žuti.
    @Neverin - stvarno je plastična vrećica beznačajan problem i ne bi ga trebalo toliko isticati i dozvoliti da nam oduzima vrijeme. Ali kada se zna da je plastična vrećica najekološkiji proizvod svoje vrste, da plastična vrećica Hrvatskoj, unatoč svemu donosi pozitivnu deviznu bilansi, da plastična vrećica zapošljava (direktno ili indirektno) i do 2000 ljudi, a da nam se istovremeno naturaju sasvim neekološka rješenja (kao što su npr. papirnate ili platnene), onda o tome treba progovoriti i ljudima koje nije briga ukazati što im se iza leđa događa. A što se tiče prebacivanja, eto, molim da nađete malo vremena i pročitate post kojeg sam i @J preporučio.
    Vaš

    avatar

    23.01.2015. (14:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...