Komentari

crostojkovic1958.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • nikica

    Gospodine Stojkoviću, što mislite o tezama koje ovdje iznosi Denis Kuljiš:

    08.01.2015
    Muhamed uzvraća udarac
    Masakr u desetom arondismanu

    piše Denis Kuljiš
    *originalno izašlo na portalu index.hr*

    ”Charlie Hebdo” – tjedni Charlie – bio je formativni časopis za moju šezdesetiosmašku generaciju. Kad su islamisti upali u njihovu redakciju, pogodili su me u srce – iako su sad urednici ljudi s kojima više ne dijelim ni jednu ideju. Ali, u ono doba, bili su zakon…



    Drug Mao Zedong nalagao je da se u pitanjima seljačke politike oponaša seosku komunu Tačaj, a u svim vojnim pitanjima 6. četa ”Tvrda kost”. Tako je isto za nas za sva pitanja stripa, antimalograđanskog humora i satire s ultralijevih pozicija bio mjerodavan ”Charlie”, za rock i punk ”New Musical Express”, a za filmološka pitanja ”Village Voice” gdje je kritike pisao autor ”autorske teorije” Andrew Sarris. Za fotografiju i novinsku grafiku bio je autoritativan – ”Andy Warhol’s Interview”, dok se za užitak čitao i gledao ”Playboy”. Ženske su tu imale senzacionalne, prave sise, fotografirao ih je Pompeo Posar (zapravo se zvao Požar i bio je rođen u Trstu), a intervjue su vodili Alvin Toffler, Alex Haley, Guy Talese… cijela reprezentacija američkog ”Novog žurnalizma”.



    Sve što smo sami napravili, ”Polet” i ”Start”, bilo je pod utjecajem tih uzora. Iz ”Charlija” preuzeli smo, primjerice, u ”Polet” Reiserov strip ”Život na friškom zraku”, koji je izlazio na zadnjoj stranici, i bio dio kult-paketa tih novina koje je spakirao Goran Trbuljak. Ja sam se odranije zanimao za novi francuski strip i još početkom sedamdesetih napisao sam za Treći program Radio-Zagreba esej, jednosatnu emisiju posvećenu Cavnnai, Willemu, Wolinskom, Reiseru… Volio sam ih. Nastojao sam oponašati njihov humor. Poletovska rubrika ”Pisma čitalaca” bila je skinut ”editorial” njihovog satiričnog tjednika. Isti su likovi, naime, usporedno sa strip-mjesečnikom ”Charlie Mensuel” (nazvanim po Schulzovu junaku Charlieju Brownu), stali izdavati i tjedne satirične novine, ”Hara Kiri Hebdo”, koje je zatim promijenio naziv u – ”Charlie Hebdo”. Zabranjen zbog zafrkavanja sa smrću Charlesa de Gaullea, propao je 1981. da bi nanovo počeo izlaziti 1991. Uživao je potom velik uspjeh – prodavao se u nakladi od 100.000 primjeraka. Uvijek su imali smisla za humor i dosluh s čitateljima, koji su ih financirali kupovinom na kiosku – nije im trebao Soros, kao ”Feral Tribuneu”. Nikad, naime, nisu prešli finu granicu antiestblišmentskog humora i utilitarne političke agitacije. Publika je to znala cijeniti. A najveći uspjeh u posljednje vrijeme imali su s brojem u kojem je prije nekoliko godina danski crtač objavio karikaturu proroka Muhameda. Zatim su Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, predstavili kao gosta-urednika u specijalnom broju lista. Zbog takvih štoseva, potezali su se po sudu i naplaćali se globa kao ”Globus” (odatle mu ime) koje su uredno pelješili razni prorežimski ratni zločinci i ordinarni lupeži.



    Dok su se izrugivali islamskom fundamentalizmu, urednici ”Hebdoa”, koji je s ponosom nosio podnaslov ”magazine bete et mechant” (glupe i odurne novine) našli su načina da istodobno zasluže optužbu za virulentni antisemitizam. Kršćanstvom se nisu puno bavili, jer ga je danas teško dovoljno ozbiljno shvatiti da bi ga se izvrglo podsmijehu. I, na kraju, dolijali su – skupina islamističkih boraca, oboružani posebnim smislom za humor i jurišnim puškama Ak-47, izveli su praktičnu šalu – upali u redakciju, pobili tucet urednika i suradnika, te neke policajce koji su im se našli na putu… Smiješno bi sad bilo govoriti da je riječ o terorizmu, jer je po srijedi čista gerilska, partizanska borba na unutrašnjem frontu – čini se posve očitim da akciju nisu organizirali neki bliskoistočni fanatici nego francuske islamističke pepita-brigade.



    I sad je posve jasno – s Prorokom, s. a. v. s., nema zafrkavanja. Na svijetu više ne mogu koegzistirati različita mjerila za šalu, satiru, podrugu, kulturalnu polemiku i slično… Ne mogu se Francuzi u Francuskoj smijati Muhamedu, a u nekoj muslimanskoj zemlji iskazivati mu zakonom propisano poštovanje. To nije dovoljno. AbĹŤ al-Qāsim MuḼammad ibn ĘżAbd Allāh ibn ĘżAbd al-Muáš­áš­alib ibn Hāshim mrtvo je ozbiljna stvar, odnosno čovjek, ili mistično biće (whatever) i o tome ne može biti pogovora – nigdje. Jer, gdje god se netko upusti u razmatranje lika i djela Poslanikom, s. a. v. s., navući će na vrat odred komandosa s ”Kalašnjikovima”, koji će postrijeljati sve prisutne, prave i krive. Što to znači u praktičnom smislu?



    Zapadnoeuropske države mogu ograničiti slobodu govora, što sigurno neće učiniti, mogu povećati mjere opreze, da se posvuda provode mjere sigurnosti kao na aerodoromima, što će sigurno učiniti, ali to neće ni malo pomoći da se fundamentalni problem islamskog fundamentalizma fundamentalno riješi… Mogu također pokrenuti nove akcije protiv militantnih islamističkih država gdje se nalaze baze terorizma, ali to će problem samo povećati, jer će s

    avatar

    09.01.2015. (19:00)    -   -   -   -  

  • nikica

    Zapadnoeuropske države mogu ograničiti slobodu govora, što sigurno neće učiniti, mogu povećati mjere opreze, da se posvuda provode mjere sigurnosti kao na aerodoromima, što će sigurno učiniti, ali to neće ni malo pomoći da se fundamentalni problem islamskog fundamentalizma fundamentalno riješi… Mogu također pokrenuti nove akcije protiv militantnih islamističkih država gdje se nalaze baze terorizma, ali to će problem samo povećati, jer će se muslimanske mase u Europi solidarizirati sa žrtvama ”dronskih ratova”, a pridružit će im se i sva antiestablišmentska ljevica. Ona istinski mrzi Ameriku, a ne islamiste. Desnica će pak insistirati na retelijaciji, ali to će osim vanjskog onda izazvati još i unutrašnji sukob, vigilantizam, uspon desnog ekstremizma, razvoj lijevog idiotizma, provale pacifističke gluposti i sve slične pojave koje uvijek nadomjeste logičnu, suvislu akciju. Problem se, naime, ne može riješiti nadzorom, niti je njegov korijen u državama gdje se teroristi obučavaju, pa čak ni u onima zaljevskim, fundamentalističkim, koje sponzoriraju džihadizam. Problem je u samim europskim zemljama.



    Muslimanske mase nisu se u Europi integrirale, jer Europa nije jedinstveno društvo, nego skup nacija. Ideja nacije suprotna je ideji demokratske inkluzivnosti. U Americi svi postanu Amerikanci, ako ne u prvoj, a onda u drugoj, najdalje u trećoj generciji. Zato Amerika, uspješna u asmilaciji i intervencionizmu, ima ključni utjecaj na svjetske poslove, a Europa je tek turistička atrakcija ili objekt svake prijetnje. U Europi ne možeš postati Nijemac ili Francuz makar u tim zemljama boravio sto godina, a tvoji potomci bit će također loše integrirani, ne doduše rasno i nacionalno, nego klasno – europske nacionalističke države imaju to fenomenalno svojstvo da sve razlike očuvaju transferom razlike na neku drugu socijalnu razinu… Zato se u Europi preferira državno ustrojstvo prosvijećene monarhije. Demokratskom Švedskom upravljaju plutokracija i niža aristokracija. Vlast, novac i ugled ostaju u obitelji. Naciju čini elita, a elita se sastoji od zatvorenih krugova. Znači, problem je u Europi, u njenoj strukturi, a ne u muslimanima. Da zaustavi trend getoizacije te volatilne, brzorastuće manjine, Europa bi se morala hermetički zatvoriti, a pritom odustati od ideje ujedinjenja, što je povezano, a historijski nemoguće, jer je tih 28 država nesposobno za samostalni opstanak, što vrijedi čak i za one najveće… Njemačka bez europskog bescarisnkog tržišta ekonomski je mrtva, a drugi stoje još hiljadu puta gore.



    Budući da je Europska unija tek beznačajan okvir, jedino što preostaje jest istinska demokratska transformacija u Jedinstvenu Europu, Sjedinjene Države Europe, po principu jedan čovjek – jedan glas, uz kontrolnu funkciju Senata, Vijeća nacija, te vladu koju na stranačkom principu formiraju paneuropske partije. Čak im se ne moraju propisati neke posebne ”federalističke” kvote – uz toliki broj nacija kao izbornih jedinica, majorizacija je posve nemoguća.



    Monarhe nije potrebno giljotinirati – nisam siguran jedino za Kate Middleton – nego pretvoriti u turističku zanimljivost, poput indijskih maharadža u doba britanskog Radža. Treba ukinuti sve nepotrebne diplomate zadužene za uzajmanu reprezentaciju europskih država (28 na kvadrat veleposlanika) te otvoriti zajednička diplomatska predstavništva u svijetu. Ta Rusi umiru od smijeha kad im se u Moskvi nacrta cijeli vod raznih euro-papaka, umjesto da to državu s najjačom ekonomijom na globusu, predstavlja jedan ozbiljan ambasador (a tko želi imati posebnog otpravnika, može mu se dodijeliti neka sobica). Nacija se, dakle, time pretvara u folklor, a vojska postaje jedinstvena formacija, umjesto komične bulumente žicara s kojima uopće ne možeš voditi ozbiljan rat – da nema Amerikanaca, ne bi bilo uvjerljive vojne prisutnosti Zapada nigdje u svijetu… Vojska bi, uostalom, trebala biti kadrovska (u ograničenom broju), tako da se, kao u Kini, primaju samo dobrovoljci ili kao nekoć u Amneici, da se obveznici izvlače kockom. No, jako je važno imati građansku vojsku, kakvu još drže Nijemci, a ne ove plaćenike, flamanske fašiste i engleske huligane, uključujući razbojnike iz Legije stranaca, pitomce veleučilišta zločina u koje se primaju sitni kriminalci i pretvaraju u gangstere i ratne zločince.

    Ujedinjena Europa mora se povezati s Amerikom u zajedničko tržište (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), o čemu je već potpisano ”pismo o namjerama”, ”Transatlantska deklaracija”. S takvom infrastrukturom, Zapad će doći u poziciji da ozbiljno intervenira u zemljama koje eksportiraju islamski terorizam. Ali ne vojno, nego kao pokrovitelj i partner u ”nation-building” procesu, onako kako je Amerika djelovala u Europi i Aziji poslije drugog svjetskog rata, pa instigirala njemačko, talijansko, japansko i korejsko privredno čudo, importirajući istodobno u ta društva demokratko uređenje. Da bi preobrazila druge zemlje, odakle joj dolazi prijetnja, Europa se prvo mora sama p

    avatar

    09.01.2015. (19:00)    -   -   -   -  

  • nikica

    Ujedinjena Europa mora se povezati s Amerikom u zajedničko tržište (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), o čemu je već potpisano ”pismo o namjerama”, ”Transatlantska deklaracija”. S takvom infrastrukturom, Zapad će doći u poziciji da ozbiljno intervenira u zemljama koje eksportiraju islamski terorizam. Ali ne vojno, nego kao pokrovitelj i partner u ”nation-building” procesu, onako kako je Amerika djelovala u Europi i Aziji poslije drugog svjetskog rata, pa instigirala njemačko, talijansko, japansko i korejsko privredno čudo, importirajući istodobno u ta društva demokratko uređenje. Da bi preobrazila druge zemlje, odakle joj dolazi prijetnja, Europa se prvo mora sama preustrojiti.



    Ako je potrebno provesti okupaciju zemalja u kojima se Islam mora reformirati po uzoru na Tursku prije Erdogana – nešto poput muslimanskog protestantizma – dobro, ali te se ne može obaviti dronovima i specijalacima, nego treba slati vojsku, budući da vojnici na terenu, gdje provode po nekoliko desetljeća – kao u Njemačkoj, Italiji, Japanu i Koreji – donose pozitivne društvene promjene. Je li to sve skupa previše dalekosežno? Možda, no stvari će ići upravo u tom smjeru, jer će to nalagati ekonomski interesi i njihovi proponenti, ”vlasnici sredstava za proizvodnju” što bi rekao Marx, dakle – korporacije. Ako vam se to ne sviđa, očekujte da vas prije ili kasnije u vašoj redakciji, školi ili tvornici, na sportskim stadionima, u kino-dvoranama… posjete dečki u padobranskim odorama s kefijom na glavi, te s Kalašnjikovom i RPG-om u ruci. Nije li se sve to događalo i u Rusiji u doba rata s Čečenijom? A ne može se reći da je ruska vojska krzmala s upotrebom brutalne sile. Demokracija ili smrt! A ovo što sad imamo u Europi, nije ni za domaću upotrebu, a nekmoli za izvoz…

    avatar

    09.01.2015. (19:01)    -   -   -   -  

  • BRANKO STOJKOVIĆ

    HVALA!
    NIKICA,
    BUDEM OVO PROUČIO - ONDA ČU
    NAPISATI SVOJE MIŠLJENJE.

    avatar

    09.01.2015. (21:25)    -   -   -   -  

  • BRANKO STOJKOVIĆ

    ŠTO SU SVI NAVALILI NA ISLAMISTE?! IMA DALEKO GORIH OD NJIH ZLOČINACA U AMERICI I BILO GDJE DRUGDJE,

    avatar

    10.01.2015. (16:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...