Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Sjedokosi

    kao i uvijek, zanimljivo, hvala Ti!!!

    avatar

    30.11.2014. (22:18)    -   -   -   -  

  • Mela

    Jako zanimljivo. Mene zanima koliko vremena treba da se razgradi jedno dugme od plastike ?

    avatar

    30.11.2014. (22:22)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Vidim da našu novu blogericu Melu, barem na mome blogu, zanima razgradnja plastike. Pa se pitam čemu to pitanje? Zašto pitanje o razgradnji plastike? Zašto ne pitanje o razgradnji stakla? Zašto ne pitanje o razgradnji keramike? Naravno, zahvaljujem na pitanju, jer daje priliku za odgovor.

    Dakle, moja pitanja su samo hipotetička. Naime, razgradnja plastike uopće nije dobar niti poželjan proces, osim u nekim iznimnim prilikama. Već je dosta o tome pisano na ovom blogu, samo ću ponoviti osnovne crte.

    Plastika je vrijedan, lako i jednostavno primjenjiv materijal, plastični proizvodi zahtijevaju malo energije i gotovo ništa vode za proizvodnju i preradu i sama plastika - nerazgradiva kao takva je kemijski neutralna u okolišu. Odnosno ekološki neutralna. Plastika je istovremeno reciklabilna i to je njena vrlo velika vrijednost. Od iskorištene i odbačene plastike može se što šta ponovno napraviti - počev od istog proizvoda koji se reciklira pa do nebrojeno drugih vrsta i primjena.

    Plastika odnosno iskorišteni plastični proizvodi se i na druge načine mogu ponovno iskoristiti - bilo kemijskom oprabom (ponovna proizvodnja gorivog plina ili goriva u procesima depolimerizacije ili pirolize) ili energijskom oporabom (spaljivanje i dobivanje toplinske energije, a koju onda pretvaramo u razne druge oblike - npr. električnu).

    Dakle, zašto da se plastika razgrađuje u prirodi da ostaju tragovi u prirodi kad se ista može našim odgovornim ponašanjem odvojeno odložiti, prikupiti, reciklirati i nebrojeno puta ponovno iskoristiti? Štedeći i resurse i energiju i biti odgovoran prema okolišu.

    Problem okoliša nije plastika - za proizvodnju plastičnih predmeta koristi se vrlo malo prirodnih resursa, ne troši se niti se zagađuju veće količine vode, troši se znatno manje energije u odnosu na iste proizvode od drugih materijala, proizvodi su higijenski, stabilni, dugovječni, jeftini i praktični,

    Problem okoliša je naše ponašanje, a kao trag u okolišu, plastika i plastični predmeti ostavljaju najmanji trag u odnosu na iste predmete drugih materijala, kao što je ogromna potrošnja vode kod pamuka, iznimno veliko korištenje kemikalija i zagađenje voda kod papira, velika potrošnja električne energije kod stakla, velika potrošnja prirodnih resursa kod drvenih proizvoda.

    A što se dugmadi tiče, moja žena ima jednu staklenu teglicu, pa kad se na kojoj mojoj košulji izliže kragna ili manžete, ona poskida dugmad, spremi ih u teglicu za bezbroj drugih prilika kada se u pranju ili tijekom nošenja pogubi dugmad, a košulju iskoristi kao krpu za brisanje prašine ili slično.

    avatar

    30.11.2014. (23:28)    -   -   -   -  

  • Zack

    Gumbeki naši svgdašnji. Sviđa mi se ovaj z slike, imali se gde za kupiti? :D

    avatar

    01.12.2014. (01:18)    -   -   -   -  

  • lion queen

    stvarno si puno pisao o plastici i o tome zašto su primjerice plastične vrećice manje štetne po okoliš od papirnatih, pa bi mela mogla pročitati tvoj blog unatrag..hhehe mi smo odavno svladali lekciju šuma :))
    i priča o dugmadi je zanimljiva :)

    avatar

    01.12.2014. (06:18)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Baš jučer sam dobila pps sa slikama od dugmića.
    Zanimljiva ideja i uspjela realizacija.
    Bez dugmića još uvijek ne možemo.

    avatar

    01.12.2014. (06:28)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Novi gumbići od plastike su zanimljivi i muškićima...lakše se otkopčavaju ;))

    avatar

    01.12.2014. (09:30)    -   -   -   -  

  • Mela

    Hvala na pojašnjenju. Uvrijeđeno je mišljenje da je plastika moderna kuga. Sada mi je puno toga jasnije. Kopirat ću ovaj tekst, trebat će mi da se prisjetim.
    Za tebe posebno bit će plastična čestitka iako ih u povjerenju već imam jer sam upotrebljavala novogodišnje ukrase za izradu čestitki. Al imam nešto spešl na umu.
    Pozdrav.

    avatar

    01.12.2014. (22:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...