Komentari

amagi.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • Ama Gi

    "Marina je kao dijete imala glazbu i riječi. I ljeto u Tarusi uz rijeku Oku. Imala je majku koja je na samrti rekla: Žao mi je samo zbog muzike i sunca." (I. Vrkljan, Marina ili o biografiji)

    avatar

    19.09.2014. (11:00)    -   -   -   -  

  • ja

    meni najljepša tvoja dosad...jedna od onih zbog kojih ću se sigurno jednom vratiti.
    Sarah

    avatar

    19.09.2014. (11:03)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    predivna!!!
    ne smijem dalje da ne kažeš da sam ti ukrao stih
    bravo!!!

    avatar

    19.09.2014. (11:07)    -   -   -   -  

  • Frederick

    plače mi se, ne znam da li zbog marine, tebe, ove gore, svih sa dušom, ili mene samoga

    avatar

    19.09.2014. (11:37)    -   -   -   -  

  • elwa hr

    Volite li ruže? Sada mi se čini da sve ruže svijeta cvjetaju za vas i zahvaljujući vama..
    Rainer Maria Rilke

    avatar

    19.09.2014. (11:51)    -   -   -   -  

  • Alžbeta Bathory

    Fascinira me, u tvojim pjesmama, to što svaka strofa za sebe može biti mala pjesma.
    A opet i ne, poznajući tvoju ljubav prema toj slojevitoj zaigranosti :)
    Divna, kao i uvijek :)

    avatar

    19.09.2014. (13:13)    -   -   -   -  

  • meroveus

    "Jer, ako ti je glas pjesniče dat, ostalo ti je uzeto." M.Cvetajeva
    Zaista, sve joj je bilo uzeto, budućnost, muž, djeca, ljubavnici, i na kraju - život. Od svega je uzimala na svoj poseban način i stvarala. Posebno. Toliko posebno da će još proći vremena prije no što se pronađe netko tko će na pravi način predstaviti njezinu osebujnost.
    Ona ima posebnu glazbu i posebnu svjetlost u svojim stihovima. Neprevodivu drugim jezicima.
    A ima li što veće od svjetlosti i glazbe? Možda samo ono u čovjeku što to dvoje može dotaknuti istovremeno. To nije intelekt. Nije ni sirova emocija preživljavanja radi predstavljanja.
    Kuda i kako kamo onda? Sunce i glazba su posvuda oko nas. Pa ipak, čini mi se, istovremeni dodir sunca i glazbe jedino je moguć kada postoji netko uz nas radi kojega možemo osjetiti dodir sunca i glazbe, radi kojega osjećamo taj dodir. Rekao bih: u dodiru dodir. Sunce i glazba su u nekome koji postoji uz nas.

    avatar

    19.09.2014. (16:18)    -   -   -   -  

  • Bez šećera. Hvala.

    ()

    avatar

    19.09.2014. (18:03)    -   -   -   -  

  • primakka

    na koncu, ostaje ono što nije bilo
    više od onoga što je bilo


    za svjetlo i glazbu nema opipljivog dokaza da postoje, a prožimaju nas dulje i dublje od ikakve prisutnosti, od preživljavanja. kao da nisu, reći će površni promatrač kojem je dodir mjerilo postojanja.
    no, itekako jesu.
    jer što su propuštene prilike i sati naspram osjećaja obavijenosti toplinom, razumijevanjem, glazbom, makar sa stajališta stvarnog postoji samo ono što se odradi u okvirima razložnosti.

    ako me ono što nije bilo ispunjava osjećajima, bolje je nego živjeti prazno.

    avatar

    20.09.2014. (09:57)    -   -   -   -  

  • Potok42

    "Ja" je središte svijeta. I slični nama i drukčiji od nas to dokazuju jednostavnim uspoređivanjem. Koristimo druge u tu svrhu. Ti si iskoristila Cvetajevu, sličnu sebi- na zadovoljstvo čitatelja.

    avatar

    21.09.2014. (09:05)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Nekako mi je jasno da kad se mladac ili djevojka zaljube da im oči nekako drugačije svijetle, da je pogled topliji, izraz lica mirniji, a kretnje erotičnije. Ali nikad nisam shvatio zašto zaljubljeni imaju potrebu biti pjesnici, napisati stih, mada ni dvije pametne inače ne znaju sastaviti. Otkud ta potreba? Sjećam se tih pokušaja i tih mojih pisama u kojima sam pokušavao biti pjesnik. Eto, ova tvoja tužna pjesma i ona dva pjesnika koja su pisala Marini, podsjetila su me na taj dio mog odrastanja i na nikad odgovorena pitanja.

    avatar

    21.09.2014. (15:58)    -   -   -   -  

  • Ama Gi

    Hej ti, @ja, pa što se čeka? Skini tu krinku anonimnosti i budi opet k'o i sav pošten blogerski svijet, dosta je bilo skrivanja :)))

    @Sjedokosi - ne brini, ljepota poezije je (i) u poticanju!

    @Cy, hajde, nije tako strašno... ne vidim mjesta suzama :))

    @Elwa, to me podsjetilo na Tinovu Svetkovinu ruža ("Berite ruže, djevojke, da bi vam danas sjale, taj zbogom mladosti, u ovom hladnom gaju...")

    @Alžbeta, hvala. Što ćeš, spadam u one koji pišu periodično, kako se već potrefi (nikako svakodnevno, ili nekim čestim, ustaljenim ritmom)... Ponekad to ispadne i svake prijestupne, pa onda pjesma valjda i ne može biti drugo do li vagonska kompozicija :)) Ali da, zaigranost volim, ona je valjda u meni (kao i sve što pretačemo u stih)...

    @Johannes - krasno si to rekao, o istovremenom dodiru sunca i glazbe putem voljene osobe. Ipak, glazba i sunce, za razliku od ljudi, osoba, imaju svojstvo da griju/uzbuđuju/miluju/utopljuju/raznježuju, ali na način da ne povređuju. Glazba nas može čak i rastuživati, zamišljati, no ne može povređivati. Čovjek može, u tome je ključna razlika. Ipak, vrijedi li dodir čovjeka s čovjekom, dodir u dodiru? Dakako da vrijedi. I ova pjesma je nastala tako.

    @Gorka - /?/ :-)

    @Primakka - slažem se, još samo kada bi bilo (ponekad, ne uvijek), manje bolno. Kada bi čovjek imao bržu sposobnost transformacije iz stanja u stanje, iz dodira u (ne)dodir...

    @Potok - slažem se, 'ja' je uvijek središte svijeta, jedini način kako možemo percipirati stvari. Čak i onda kada nam se čini da je 'ja' - 'netko drugi'.

    @Plastik - možda je baš u tome ljepota/smisao zaljubljenosti... da nas transfomira u ono što inače, svakodnevno nismo, a ipak jesmo, možemo biti (jer nosimo u sebi). Zaljubljenost je 'potencijalno ja', možda ono najbolje, najljepše 'ja' koje kao pojedinac možemo ostvariti. Ne treba se toga sramiti nikada (čak i kada je, s vremenskim odmakom, urnebesno smiješno :-) P.S. Živo me zanima o čemu su bili ti zaljubljeni stihovi koje spominješ... nadam se, ipak ne o plastici :)))

    avatar

    22.09.2014. (19:14)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Naravno da nisu bili o plastici, tada sam bio jako zelen.

    avatar

    22.09.2014. (19:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...