Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • More ljubavi

    Prošeči tržnicom pa kod jedne piljarice kupi peršin, kod druge malo mrkve, kod treče kapulu, kod četvrte korjen ili list celera, kod pete...
    Svaka će ti kupljeno spremiti u vrečicu. Koliko ih budeš nakupio u samo jednom obilasku tržnice, a sve kupljeno stalo bi tek u jednu, dvije? Koje li raskoši i nepotrebnog razbacivanja

    avatar

    06.09.2014. (14:04)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @More - taknuo si u bitak potrošačkog društva i kapitalističkog sustava koji danas postoji i dalje se gradi u svijetu. Ovakva jedna vrećica košta po nabavnoj cijeni oko 4 do 8 lipa, i stoga se prodavaču isplati da je svojim kupcima podijeli uz kupovinu voća, povrća i masu drugih rasutih, vlažnih ili masnih stvari. U krajnjem slučaju, higijenskije je. A da bi se isplatila proizvodnja to treba biti potrošna roba. Dakle smisao je trošiti i zarađivati. Ali, odmah da bude jasno, nisu to plastičari izmislili. E u tom sustavu trebamo koliko toliko biti pametni, pa onda iskorišteno odvojeno prikupljati, zbrinjavati i reciklirati, da ne razbacujemo resurse i energiju.
    Istovremeno ta proizvodnja u Hrvatskoj zapošljava više od 1500 ljudi. Naravno da svi ne proizvode tanke plastične vrećice, ali ako se nekom proizvođaču plastičaru u ovim krajnje napetim uvijetima poslovanja "izbije" kojih desetak posto prometa, on "pada", gasi proizvodnju i folija i višekratnih vrećica, otpušta sve radnike. I sada mi, zbog svoga nemara i neodgovornosti, a ne zbog vrećica, ugrožavamo sva ta radna mjesta, i ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i Sjevernoj Americi, proizvodnja se seli na Daleki Istok, a naši ljudi ostaju bez posla. Glavno da smo mi veći katolici od Pape.
    Ali, ne ostajemo samo bez radnih mjesta, ostajemo bez uplata svih doprinosa koji iza toga stoje. Tko će tebi i meni plaćati penzije. Tko će financirati skupo zdravstvo? Školstvo? Kulturu? Sport? Kinezi? Neće, oni će to financirati sebi. A mi ćemo i dalje svoju neodgovornost prikrivati zabranama i samouništenjem naše proizvodnje.
    I još jedna vrlo važna stvar - lažna je dilema ili plastika ili ekologija. Pravo pitanje je naše ponašanje i ekologija, jer plastika je dokazano ekološki materijal, ali naše ponašanje nije ekološko.

    avatar

    06.09.2014. (16:29)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...a sad bi trebao naći neki zgodan tekst o praktičnim iskustvima nakon ovih odredbi...:)

    avatar

    06.09.2014. (17:54)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Teško je doneti pravi sud, za ili protiv vrećica.
    Nosim torbu za kupovine, a nešto stavim u vrećicu, nešto ne.
    Zašto ih gomilati, kad nisu neophodne??
    Pamtim tužno doba kad su se kupovale vrećice, a mi ih prali kod kuće i koristili dok se ne poderu...

    avatar

    06.09.2014. (18:49)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    Plastik je u pravu. Prati vrećice znači zagađivanje okoliša detergentima. Ako nije u vrećicama roba, bit će u papirnatim vrećicama koje su bitno gore od plastičnih. Prodavač je dužan da vam da osnovnu ambalažu, može i toaletni papir ili papirnate ručnike. Priča je inače puno duža. Glupa Europa je prodala tehnologiju ostalima i kao imat će čisti zrak itd. A ulazi ponovno u katastrofalnu krizu zbog svoje zelenjave. Pa se bori protiv jeftinije konkurencije na ovakve načine. Ili dotira proizvodnju svega bio. A danas čitam da naši urlaju jer više nema poticaja za biodizel. A tko će zaraditi za potpore? Vrećice su samo paradigma europske težnje za zelenjavom. Nijemci plaćaju bitno skuplje električnu struju koja ne dolazi kako misle mnogi iz utičnice nego se negdje proizvodi, od glupih Francuza koji ju proizvode u atomskim centralama. Pa nisu pravi zaštitari okoliša

    avatar

    06.09.2014. (20:39)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Ja vrećice skupljam u veliku vreću . Pitam se, je li to normalno ili opsesivno kod mene

    avatar

    06.09.2014. (21:45)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Nevezano uz post, veliki trenutak istine koji bi trebali svi pročitati. I oni koji odlučuju i oni koji ih biraju:

    http://wattsupwiththat.com/2014/09/06/analysis-solar-wind-power-cos ts-are-huge-compared-to-natural-gas-fired-generation/

    avatar

    06.09.2014. (22:06)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Iskreno, nisam baš primijetio. U Marx&Spenceru i Tescu, dva najveća lanca prodaje hrane po (sper/hiper)marketima i dalje se koriste plastične vrećice.
    I još jedna nepreciznost. U Sjevernoj Irskoj valuta je funta (možeš koristiti britanske ii lokalne fnte koje tamo štampa svaka banka - ;) ) a sitniš je peni a ne cent. ;)

    avatar

    07.09.2014. (02:09)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    Svaka čast i hvala Sagittariusclasssic da je pronašao ovaj članak. Samo jedan detalj iz tog članka.

    Kao što su sve tehnologije obnovljivih izvora energije jedino održiva uz potporu skupih državnih subvencija, tržišne intervencije i manipulacije, može to biti odgovorno korištenje javnih sredstava?

    To je potvrda što sam napisao, a pišem već odavno.

    avatar

    07.09.2014. (07:25)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    @ Proricatelj, uvijek kažem da je najnemoralnija stvar koju država može napraviti, uzeti novac svima i dati pojedincima. Kod nas je ta pojava poprimila alarmantne razmjere, a nitko ni - trc! Pa zar su svi slijepi kraj zdravih očiju! Npr. vjrtroelektrane su privatne, i svi mi u računu za struju, PRIVATNICIMA UPLAĆUJEMO PROFIT! Zmajilović se hvali da je spizdio 14,4 milijuna NAŠIH kuna da bi za 440 korisnika dokupili električni ili hibridni auto. To je sigurno ultra važno za ljude u Gunji ili učenike koji moraju autobusom u školu. Ova vlada je gomila samodopadnih idiota otuđenih od stvarnosti. A najstrašnije je zakon o izvlaštenju. Pazi, privatnik izvlaščuje privatnu osobu da bi ostvario zaradu! Pa to je zbilja nevjerojatno...

    avatar

    07.09.2014. (10:43)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    U vezi i gleda elektroautomobila. Svi daju naše novce (ne samo u Hrvatskoj) za te električne automobile, pa ipak nije baš bum za njima. Mi smo mislim planirali 38 tisuća punionica za tih par automobila. Da ti pamet stane. Ima pravo u dosta slučajeva M. Bandić kada kaže da je znanstvena zajednica juke-box, Očiti je primjer debelo plaćena strategija gospodarstva. Na 1300 stranica i sa sažetkom od 300. Autori su mi priznali da nije dobra a mi ju guramo. A od 6 ključnih riječi sadrži samo pola bio i to kao biopplastika (0,5 % svjetske proizvodnje). Upravo sam dobio mail gdje mi javljaju da će biorazgradljivu plastiku raditi Kosovo s EU novcima. A naša strategija je zaboravila na plastiku koja je ostvarivala izvoza za više od 200 milijuna eura. Itd., itd.

    avatar

    07.09.2014. (14:17)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Nije moje područje, pa se ne želim previše petljati, ali cijeli sustav poticaja i raznih popusta je promašen. Pogotovo što se tiče električnih ili kombiniranih automobila. Umjesto da se potiču automobili čiji se rezervni dijelovi proizvode u Hrvatskoj i da je to uvjet da netko dobije poticaj, mi uvozima pitaj Boga odakle i potičemo nečije tuđe ekonomije. Npr. sufinancirati samo ako su ugrađeni hrvatski akumulatori. Ali ostaje i otvoreno pitanje koliko je električni automobil pogodniji za okoliš od automobila s plinskim motorom.

    avatar

    07.09.2014. (14:49)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Ima "puno lipih stvari" a ja uvik isto, umjerenost, umjerenost, umjerenost! Slažem se s @Morem.
    A što se tiče našeg poticanja domaće proizvodnje, to je odavno na vrbi svirala!

    avatar

    07.09.2014. (18:11)    -   -   -   -  

  • NF

    i tako malo nadvlada jedan lobi pa drugi, malo jedna manipulacija...

    avatar

    07.09.2014. (22:06)    -   -   -   -  

  • Mayday

    Veliko će veselje zavladati među kupcima kad preko ogromnih parkinga naših šoping centara po kiši i snijegu budu vukli papirnate vrećetine u zagrljaju, s kišobranom u zubima, sve do auta, gdje će se vjerojatno dotične raspasti i rasuti skupo plaćeni sadržaj posvuda.
    Sjećam se tih horora kad sam kao klinka išla s nonom na placu...riba rascmoljena uz jagode, salata namočila kruh, u busu ne znaš čega bi se prije mašio, raspadajuće papirnate vrećice ili drške nečijeg sjedala...
    O, lijepe li budućnosti, novi je milenij nadmašio sva očekivanja :/

    avatar

    09.09.2014. (17:01)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Dao si mi ideju.
    Irska.

    avatar

    09.09.2014. (20:00)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    Mayday je izvrsno opisala svoje iskustva i ne tako daleke prošlosti. Svaka čast.

    avatar

    10.09.2014. (15:59)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...