Komentari

zagrebackidekameron.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • Valcer

    Nemoguć si.
    Ako ti ovdje spočitavam male greške u pisanju (neoćekivano= neočekivano, kestenjasto pave= plave, ti ih možeš ispraviti, obrisati moj komentar, pa ću ponovo napisati što mislim o Renati i Furbiju.

    avatar

    19.08.2014. (19:07)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    sagriješih danas riječju kad sam rekla- napisala da si se ulijenio....moj grijeh....lijepo predeš priču...čekam nastavak...

    avatar

    19.08.2014. (19:35)    -   -   -   -  

  • U zvijezdama piše

    hvala ti za divno ispisane riječi anđele moj

    avatar

    19.08.2014. (19:52)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    dočekah... sada čekam dalje... :)

    avatar

    19.08.2014. (19:53)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    pa dobro si ga zacopral :)

    avatar

    19.08.2014. (20:28)    -   -   -   -  

  • Renata

    Nastavak:

    Nakon što je magičnim pokretom ruke uspavala Furbija, te sklupčala Bo ispod njegovih nogu, Renata je, još u ljubavnom zanosu, skinula zlatnik s ogrlice i ostavila ga na Furbijevom stolu, te napravila trostruki okret oko sebe i već u sljedećem trenutku našla se na uzvisini, s koje je pucao pogled na kamenu klečku stijenu, dijelom u izmaglici, dijelom okupanu srebrnom mjesečinom. Tu su je čekale druge dvije coprnice s čudnovatim zavežljajem, koji su pažljivo odložile na ravnu kamenu ploču oslonjenu na tri kamena nogara.

    Renata je pažljivo povukla jedan kraj crveno-žute marame i na svjetlu mjesečine bljesnula je kristalna kugla. Sve tri uhvatile su se za ruke i zaplesale kolo oko kugle. Zatim je Renata kleknula ispred kugle i lagano je protrljala. Kugla je najprije bljesnula plavim odsjajem, koji je bivao sve slabiji i slabiji i odjednom se u kugli jasno ocrtavala slika dvojice muškaraca kako šeću niz Frankopansku prema Ilici. Ispred njih, nevezana na lajnu, trčkarala je Bo. Glasovi dvojice muškaraca ispočetka su bili sasvim nejasni, da bi se za trenutak sve razbistrilo i začuo se njihov tihi razgovor. Jedan muškarac objašnjavao je drugom sve ulaze i prolaze od Vlaške do Kvatrića i to onaj dio puta kojim ga je redovito natezala Bo. Renata je uprla pogled ne bi li prepoznala drugog muškarca, učinilo joj se da bi mogao biti Žuti, ali nije bila sigurna u to. Nije mogla dobro ni razumjeti što su govorili, jer je Furby naglo s engleskog prešao na čisti purgerski s kaptolskim akcentom, pa je kugla ostala nijema na neke izraze, koje su koristili, tako da Renati nije preostalo ništa drugo nego da još jednom protrlja kuglu. Ovaj put kugla je zasjala zelenkastom svjetlošću u kojoj se začula tiha glazba i pojavila se slova ispisana krasnopisom, malo iskošena i prepuna vitica. Ne slova, mogli bi to biti brojevi…1 pa 9 pa 0 pa 0. Činilo se kao da se radi o vremenu. Renata je posegnula rukom po tlu, bacila u zrak malo prašine i na srebrnoj mjesečini zasjali su brojevi 20.00 … Kasnim, kasnim – uzrujano poviče Renata prijateljicama u klečku tamu...

    Najteža stvar u coprijama raznim je zaustaviti i vratiti vrijeme. To ni Renati nije jednostavno, pa su se sve tri uzele za ruke i zapjevale zvonkim glasovima (od kojih se zatresla ogulinska dolina i jeza uvukla u srce nezaspalih):

    Mačkov rep i bodlja od ježa
    Dvolična brazda i uho zečje
    vrijeme povrati u jedan čas
    tri za jednu, jedna za nas.

    U trenu nestane Renatine haljine od grubog sukna neodređene boje, duge toge i kožnih sandala, koje se pretvoriše u sportsku odjeću i tenisice u istom tonu, a kestenjastoplava kosa zadobi sve tamniji i tamniji sjaj.

    Renata još jednom protrlja kristalnu kuglu i zatekne se u tramvaju, koji je vozio Frankopanskom od Cibone prema Ilici. Za to vrijeme Furby se oprostio od Žutog, ušao u prvi tramvaj i držeći se za rukohvat, zamišljeno gledao kroz prozor tramvaja. Inenada je u odsjaju stakla ugledao poznati pramen tamne kose. Nije znao otkud mu je taj pramen bio poznat, ali je nedvojbeno bio poznat. Prisjeti se svog sna te noći. Ne, žena sa zlatnikom imala je kestenjasto-plavu kosu, a ovaj pramen je taman. Pramen se iznenada nestašno prelio preko naslona tramvajske stolice i upravo je izazivao Furbija. I tada Furby učini nešto sasvim neočekivano, nešto što nikad ne bi pomislio da bi mogao učiniti. Iz lijevog džepa svojih sivomaslinastih, kargo-hlača kriomice izvadi škarice za nokte i, kad nitko nije gledao, odreže pramen te sjajne kose, te ga naglo spremi u desni džep, malo iznad koljena, sa strane s koje to nitko nije mogao vidjeti. Zatim pažljivo vrati škarice u lijevi džep i zagleda se u svoje kožne šlape, zadovoljno se pogladivši po sivkastoj majici sa slikom sasvim neodređene boje. Čim dođe kući, provjerit će miriše li pramen te kose kao prazna postelja u sobi, koja je prethodne noći bila puna čarolije.

    Tramvaj se zaustavio na Ilici, ili je to bila Vlaška, Renata više nije bila sigurna, osim u to da nije Klečka. Renata je sišla i tužno pogledom tražila Bo, koje nigdje nije bilo. Zatim je otišla niz Ilicu, ili je to bila Vlaška, sasvim sigurno nije bila Klečka.

    Za to vrijeme, Furby je malo zastao, okrenuo se za Renatom, ne prepoznavši je, ali mu je neki čudan unutarnji glas govorio da je pogriješio što je večeras Bo ostavio kod kuće. Vratio se kući i na stolu zatekao zlatnik koji je još jutros bio ostavljen na njegovom stolu.

    Bo mu se veselo umiljavala oko nogu, njuškajući nepoznati miris iz desnog džepa njegovih hlača. Taj miris neodoljivo ju je podsjećao na miris u postelji, u kojoj je počinula dok Furbya nije bilo kod kuće. Dragi miris.

    avatar

    19.08.2014. (23:44)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Čuj, nije dobro vještici se zamjeriti, pa ni u snu, pogotovo ako je onakvog pogleda. Ajde, čekamo nastavak, mada ni ovaj od Renate nije loš.

    avatar

    20.08.2014. (01:46)    -   -   -   -  

  • NF

    tako se kalio čelik ili što već;)

    avatar

    20.08.2014. (11:02)    -   -   -   -  

  • tignarius

    mislim da bi ti bolje bilo da ostaneš na povijesti i fotografijama Gornjeg grada, nego na Gregorianu i coprnicama

    avatar

    20.08.2014. (17:12)    -   -   -   -  

  • Mekon

    Hmmm.. sam najgirih dal je konec dol pri Zvezdišču .... ha ...

    avatar

    20.08.2014. (18:04)    -   -   -   -  

  • Psiho Logica

    Nemam nis protiv coprnica. Osjecam se ko doma :P
    Kvalitetno!

    avatar

    20.08.2014. (22:12)    -   -   -   -  

  • tiana

    Od komentara silnih kratkih i dugih, tko pravo sebi da. U nečije štorije i priče samo njemu znane uplesti svoje riječi, čak i dobre kad su. Vuče mi na novo s predznakom starog. Ali što znala bih ja, tek da Renata naučnica još uvijek bi bila.........

    avatar

    20.08.2014. (23:29)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Auuuuuuuuuu...zakukuljeno, zamumuljeno :))

    avatar

    21.08.2014. (11:36)    -   -   -   -  

  • Mayday

    Baš ga je smantala ;)
    Mada, našeg Furbija ni budnog ne bi trebalo dugo nagovarati na akciju...ima tu
    još nečeg što se valja ispod žita
    pardon, posteljine ;)))
    Upsss, sad sam se sjetila - pa i mi u Rijeci imamo Kapucinske stube!
    Da nije i tu kakva štriga, ha...

    avatar

    21.08.2014. (13:33)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Gornji grad, Duga ulica - inspiracija za fenomenalne price
    (hvala na lijepom komentaru kod mene) :) i lijep pozdrav,
    Shadow

    avatar

    21.08.2014. (16:37)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    Najlepša HVALA Dragi Bocaccio....Lahko noč Ti Želim!!!

    avatar

    21.08.2014. (22:57)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Lako tako ... jebavati i sakupljati zlatnike zlačane. Samo pazi da nekome ne upadne u oko da nisi izdao račun za fiškale iliti fiškalizacije

    avatar

    21.08.2014. (23:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...