Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


 • Valcer

  Sve je rečeno u ovoj rečenici: "Protiv jeftinog senzacionalizma treba se znati boriti znanjem i argumentima. A time se najčešće ne odlikujemo."

  avatar

  28.07.2014. (08:33)    -   -   -   -  

 • Čuvarica pinkleca

  Sve si rekao.....nema se što dodati ni oduzeti...

  imam dodatak nevezan uz post....pročitala sam da si i ti lav, e, pa lave sretan ti rođendan !!!!!!

  avatar

  28.07.2014. (08:42)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @Valcer - znanja i strpljenja nikad dosta. A kad bi se barem čuli i poslušali, gdje bi nam kraj bio?
  @Čuvarice - hvala na unaprijed poslanim čestitkama. Ja jesam lav s kraja prve dekade kolovoza :-)

  avatar

  28.07.2014. (08:51)    -   -   -   -  

 • proricatelj

  Dobro je da se ovakvi tekstovi šire ,jer neznanje i to namjerno izazvano je sve veće.

  avatar

  28.07.2014. (09:08)    -   -   -   -  

 • Zvonka

  čitam i čitam i samo me jeza prolazi ...

  avatar

  28.07.2014. (09:19)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  Ja već odavno gledam na plominsku ugljenaru kao na posao na kome netko sa strane dobro zarađuje. Dok se u neposrednoj blizini kopao ugljen još je bilo razumljivo imati i ugljenaru. No kada se uporno nameče dovlačenje ugljena sa druge strane ove naše kuglice pored plina jadranskog, pored naših buretina, pored nasunčanije obale, pored tople vode koja iz podzemlja otječe direktno u kanalizaciju, tada me nitko nemože uvjeriti da nije u pitanju bogačenje ugljenarskog lobija. Tko nam to prodaje južnoamerički ugljen za bubrege??
  NIje li van svake pameti ograničavanje korištenja obnovljivih izvora kada je već dobrano startala naša industrija takvih elektrana. Treba ih natjerati da propadnu, pa da opet neki naš "pametni" lobi shvati kako je ipak spas u suncu, vjetru, vodi i moru, pa pokrene uvoz takvih sustava iz Alđumhurije uz punjenje vlastitog džepa.
  Tko nam to postavlja naopačke ono što imamo?
  A vjerujem da već sada netko računa kako će dobro zaraditi kada proda naše podmorje nekome tko će izvlačiti ugljikohidrate ( ma šta to značilo) a onda upumpavati u to isto podmorje dim koji bude hvatao na plominskim dimnjacima. Jasno da će nam i to hvatanje dima i njegovo spremanje u podmorje debelo naplatiti.
  Blago nama sa onima koji ne razumiju u kakvoj bogom danoj zemlji živimo, onima koji kroz vlastiti profit gledaju budučnost zemlje.
  A kada je švabeland u pitanju ... Njima netreba kineski ili brazilski ugljen pored onoga što imaju.

  avatar

  28.07.2014. (10:23)    -   -   -   -  

 • Zack

  Slažem se sa Valcer, upravo je u toj rečenici sve rečeno. Neuki smo, imamo neke tamo znanstvenike koji se bave svime samo ne onim s ćim bi trebalo, vlast u kojoj je najveći doseg bilo kojeg njihovog člana možda bilo naučiti čitati, pisati i srati...

  avatar

  28.07.2014. (11:42)    -   -   -   -  

 • Wall

  za promotore plastičnog (koje je ukusno, fantastično!) normalno da su ekolozi zli. ma, GreenPiss(off)!! šta ćete nama vi pričati kako je ugljen nezdrav. mi jedemo i ugljenu prašinu i pljastiku i sva ostala govna. a maliciozni ekolozi tvrde da treba 500+ godina da se pljastika raspadne. mi, koji jedemo i pijemo plastično - mi znamo bolje. plastično jest fantastično u zemlji idijota, slažem se.

  avatar

  28.07.2014. (11:56)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @Wall - ne razumijem čemu nepristojnosti i vrijeđanja. Slažem se da se ne slažeš. Ali to se može reći i na pristojniji način. Ako nemaš argumenata za diskusiju ili ako svoje neslaganje ne znaš iznijeti na kulturan način, molim te okani se komentiranja na ovom blogu. Hvala.

  avatar

  28.07.2014. (12:51)    -   -   -   -  

 • sagittariusclassic

  @ Plastik, iskreno, malo mi je čudno da se forsira uvozni ugljen, a ne domaći plin. S jedne strane, najjeftiniji kilovati se proizvode iz ugljena i to je činjenica. Sa druge strane, ako je poanta biti istinski energetski neovisan, plin je riješenje. Mislim da su tu ipak neke druge igre. Tko će taj ugljen prevoziti i sl. Ali ima jedan mali detalj koji su svi zaboravili. U očajnom nastojanju, da RH što prije dopuzi u EU, vlade Sanadera i Kosorice, sklopile su sa 5 susjednih država ugovore koji su proglašeni tajnima. Niti se zna koje su to točno zemlje, niti na što se ti ugovori odnose. Možemo samo špekuliraati na osnovu rezultata, pa npr. nemamo gospodarski pojas, Plomin ide na ugljen i sl... :-)

  avatar

  28.07.2014. (13:11)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @Sagi - ne zastupam ja a'priori ugljen. Samo prenosim razmišljanja čovjeka koji je jedan od naši prvih (ako ne i prvi) doktora znanosti iz područja zaštite okoliša. Nadalje, dr. Simončiča iznimno cijenim pogotovo kad sam pročitao njegovu knjigu "Društvo umanjene vrijednosti".

  A što se tiče ugljena i Plomina - da se mene pita ja bih napravio jednu poštenu nuklearku i sve prebacio na struju. Koliko mi je poznato (iz poznatih mito i korupcija razloga) Hrvatska nema dovoljno svog plina za sve svoje potrebe za energijom. Istovremeno obnovljivi izvori (sunce, vjetar i voda) su nepouzdani i nestalni da bi se na njima gradio stabilni industrijski razvoj. Izvore energije treba diverzificirati - a samo jedan od izvora je ugljen, koji u ovom trenutku može biti jeftin. Diverzificiranje treba biti takvo da danas sutra snažna hrvatska industrija može ostati stabilno napajana energijom i kad su suše i kad je ovakvo kišno ljeto.

  Današnje tehnologije korištenja ugljena odnosno ugljene prašine su takve da su ložišta skoro ista kao i plinska i izgaranje je potpuno, bez ostakata pepela i bez velikih potreba za filterima. Priča o CO2 je, i ti to dobro znaš, u najmanju ruku nategnuta. Današnja tehnologija se više ne bazira na filterima koji su na kraju lanca stvaranja nečistoća, već se nečistoće sprečavaju na samom izvoru nastajanja, već u ložištima.

  Dakle, da zaključim, Hrvatska ako želi stabilni razvoj industrije (a to je nužnost - vidjeti ćeš što će biti s turizmom kada se malo povrate Grčka, Egipat, Alžir, Tunus), mora imati različite izvore energije koji svaki za sebe može garantirati stabilnost. Je li ti znaš da DINA Petrokemija, onako mala kakva je bila kad je radila trošila je struje koliko i cijela Primorsko-goranska županija?

  Da, svakako treba koristiti sunce i vjetar lokalno - s fotonaponskim ćelijama i vjetroparkovima, koji će rasterećivati velike sustave, a koristiti će lokalnom stanovništvu - naselju, hotelu i slično. Samo, poznavajući naše dušebrižnike, reci ti meni gdje u Dubrovniku, Trogiru, Šibeniku, Hvaru, Splitu i ostalim predivnim povijesnim mjestima na krovove staviti sunčeve kolektore? Društvo za obranu i zaštitu romansko-ilirskog nasljeđa na čelu s Markićkom odmah bi organiziralo referendum protiv - pa bilo čega, ali protiv.

  avatar

  28.07.2014. (14:29)    -   -   -   -  

 • Wall

  @Plastik, gdje si pročitao moje "nepristojnosti i vrijeđanja" ? pišeš javno, godinama svoju furku furaš i to je OK. no, budi spreman i na sud, pa i osude svog javnog stava i-ili djelovanja, pogotovo što su krajne upitni tvoji stavovi, zalaganja, s moralnog, etičnog, ekološkog, pa i ekonomskog gledišta. no, stisni zube, budi muško dok se zalažeš za plastiku, ugljen i nuklearke... ,zašto one koji izraze suprotan stav prozivaš i pri tome insinuiraš? možda sam bio neduhovito ironičan, no to nije vrijeđanje. slabo toleriraš drukčije stavove ti, ne ja. javno djeluješ, pri tome se zalažeš za grozne stvari, uz neuvjerljivu argumentaciju, pa što? jesam li ti prigovorio, uvrijedio te? znam (i ovdje is ponovio tezu koja te dobro opisuje): "ja bih napravio jednu poštenu nuklearku..." to tako divno ide uz plastiku, kaj ne? a ja bih, vidiš, takve ideje proglasio opakima, opasnima i štetnima.

  avatar

  28.07.2014. (15:05)    -   -   -   -  

 • tiana

  Meni su iznesena razmišljanja stručnjaka, i onda isto tako da li ja to uvažavam i prihvaćam kao znanstveno iznesene činjenice ili ih odbacujem što zbog neznanja a onda k tome više što zbog suprotnog stava neću prihvatiti. Pri tome naravno mislim na sve one koje će pročitati post ili neće uopće pročitati. I ne vjerujem ni u ironiji a ni sarkazam jer to je obrana slabih, ili onih koji na drugačiji način misli a ne znaju drugačije iskazati. I da, slažem se da je senzacionalizam odlika u našoj državi isključivo iz neke neznajuće potrebe, jer lakše je ploviti niz rijeku nego svojim koracima krenuti negdje.

  avatar

  28.07.2014. (16:15)    -   -   -   -  

 • sagittariusclassic

  @Plastik, nemamo plina za ložit Plomin?!? Zbilja, to mi nije bilo ni u primisli...
  NE, na torij - odmah! ... :-)
  Alternativa, sunce-vjetar i sl. - može, ali bez ikakvih subvencija! Neka izvole onim tuči po koprivama za svoju lovu, a ne da im svi građani uplaćuju profit! Subvencije su jedan od faktora zbog kojeg nam je gospodarstvo totalno u falusu. Najnemoralnija stvar koju država može napraviti je da uzme lovu svima, pa podijeli odabranima... :)))

  avatar

  28.07.2014. (16:25)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...