Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


 • Bergaz

  Lako moguće da je natpis ostao od nekog snimanja ("koprodukcijskog") filma, kao što je dugo na staroj osnovnoj školi u Jakuševcu pisalo na fasadi: "Kupalište", što je ostalo poslije snimanja Štivičićeve TV-serije "Kuda idu divlje svinje" i gdje se u jednoj sceni, olfo, kupao Crni Rok - Ljubiša Samardžić.

  avatar

  17.07.2014. (09:44)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  GP, ovaj puta je situacija ipak drukčija i stvari su krenule u drugom smjeru - pročitaj dodatak u postu!

  avatar

  17.07.2014. (10:42)    -   -   -   -  

 • Bergaz

  He he, To je dakle bilo u zoni "izvornog" Hrelića, na kojem sam, u tim jarugama, negdje 1967/68. kupio svoje prve Lennon-okvire za cvikse.
  Optičar je pal na dupe.

  avatar

  17.07.2014. (10:52)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Dakle, bio si avangarda ZG-mode! ;o)))))

  avatar

  17.07.2014. (13:42)    -   -   -   -  

 • andrej

  Jooj koliko puta sam se ko školarac biciklom vozio tom rutom... sarajevska, pa preko ranžirnog i nadvožnjaka do buzina, pa po poljskim putevima do velike gorice i natrag. Kad bi došao doma iz škole napravio bi si nešto za jesti pa na bicikl i tako do naveče. Sa svojim zmrdanim starim ponijem sam dnevno prelazio po 30 kilometara =)
  Gdje je moja mladost.... ;_;

  avatar

  17.07.2014. (19:42)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Eee, andrej, koje dobro sjećanje, i ja sam radio nešto slično u mlađim danima .... rekord mi je ponijem do Kumrovca i na Sljeme (ovo drugo najviše gurajući)! ;o)

  avatar

  17.07.2014. (23:38)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  .
  .
  "izgradnje Ranžirnoga kolodvora (kada je to bilo?)"

  1971 - 1973.
  .
  .

  avatar

  18.07.2014. (07:50)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Fala ti, Jezičar!

  A ja kopiram još nekoliko komentara sa Facebooka:

  Ta spojna cesta između Hrelića i Bille ima svoje ime - ulica Pavleka Miškine, i nekada (sve do izgradnje sadašnje SR.Njemačke) je išla od Hrelića skroz do sadašnje OŠ Otok u Sloboštini.

  Da li se i nekada ta ulica tako zvala (kada je ulica SV. Duh u ZG-u nosila ime Ulica Pavleka Miškine? Znam da i sada postoji komad te ceste na jugu Sloboštine ... znači, ona je išla nekako polukružno, od Sloboštine pa zavoj prema Billi i dalje uz smjer Ranžirnog prema Hreliću?

  Tako je , ta ulica jos postoji, i samo taj mali dio ne neasfaltiran.
  Inace da ne bi bila trac rubrika, dodat cu da je taj sajam koji je bio u Hreliću prije toga se nalazio u Heinzlovoj preko puta vet. faksa. Preseljen je u N. Zagreb zbog sirenja grada.

  Znači, tamo gdje je stara Klaonica? Znaš li kad je to negdje preseljeno? (evo super teme za novi post na mom blogu ... ;o) )

  .točno. ..taj stari sajam je bio do 1948 u ravnini veterinarskog faxa ,prema zavrtnici...

  Zvala se i na Sv. Duhu i izazivala niz problema poštarima. Iako je naziv bio pomalo drugačiji. Na duhu je bila Miškinina, a u Otoku Pavleka Miškine. Uzeo sam si malo za pravo jer sam od rođenja u toj ulici. Ulica je isla od tog sajma, do okretišta autobusa u Sloboštini. Dalje se zove Nežićeva. U tom obliku jos postoji manje vise. Klaonica je bila u sklopu mesne industirije Sljeme i kao takva preseljena u Sesvete.

  Kruno, kad je negdje taj dio ovako "izrezuckan" kao sada - sa gradnjom obilaznice, jel tako? Kada su uopće građene obilaznica i ranžirni kolodvor? To je moralo biti tamo negdje sredinom 80-tih za taj dio?

  avatar

  18.07.2014. (10:32)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  I još komentara:


  ....zanimljivo je da je za poplava Otok....bio za pravo otok....od tuda i ime


  Nakon toga se 80tih pocela graditi Slobostina i tada su pocela sva glavnija presijecanja.
  Inace su sva ta sela pogotovo Otok bila ispresjecana i okruzena rukavcima Save prepunih riba. Odakle i ime Otok.


  Ranžirni kolodvor je kao idea nastao 1950...A početak gradnje je bio 1968...i kao takav je bio u upotrebi...da bi se u punom profilu bio završen 1978.

  avatar

  18.07.2014. (10:47)    -   -   -   -  

 • Neverin

  fora mi je ovaj ps o pošto spavam kod prijateljice u Alfirevićevoj ulici, do Borongajske ceste. I mene jako zanimaju lokaliteti koji su nekad bili prevažni, a onda su iz nekih razloga izgubili interes u kojem su ljudi ostvarivali nekakav ekonomski, duhovni ili kulturni cilj. Sa terena sam u Bijeli (općina Sirač pored Daruvara) i kopamo samostan koji je napušten za vrijeme provale turaka u drugoj polovici 16.stoljeća. Još je uvijek početkom imao zidine na vidjelu po fotkama konzervatora Džure Szabe,a sada je sve pod zemljom. Nakon sloja urušavanja iz 19.stoljeća napokon dolazimo do ono što ja zovem "crime scene" kad je napušten u frci i panici i kad je stanje sa osmanlijama bilo neodrživo pa se front raspadao. Bijela je formalno pripadala zagrebačkoj nadbiskupiji. Jedva čekam da napišem više o tome. Stoj mi dobro!

  avatar

  19.07.2014. (08:53)    -   -   -   -  

 • Zvonimir

  Hvala, ovo mi je godinama pod nosom, nisam imao pojma da postoji

  avatar

  19.07.2014. (19:16)    -   -   -   -  

 • Ramona

  Puno hvala, kao dijete iz Dugava znala sam s prijateljicama ići na Hrelić koji je za mene predstavljao divljinu, čini se da smo više puta prolazile skroz blizu, ali ovu lijepu kuću nikada nisam vidjela. Eto teme za šetnju :) Stočnog sajma se sjećam, mislim da se još početkom 90-ih održavao, no nisam skroz ziher!

  avatar

  19.07.2014. (19:38)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  .
  .
  "Ranžirni kolodvor ... početak gradnje ... 1968... završen 1978".

  Gro građevinskih radova zgotovljen je od 1971. do 1973.
  .
  .

  avatar

  19.07.2014. (23:58)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...